Σκληραίνουν τη στάση τους οι μηχανικοί απέναντι στην κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό.

Με ανακοίνωσή του το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης επισημαίνει οτι συμπορεύεται με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Στην ανακοίνωσή του, σημειώνεται:

Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης εκπροσωπώντας το σύνολο των διπλωματούχων μηχανικών  που ζουν και εργάζονται στα Χανιά και το Ρέθυμνο, υποστηρίζει και συμπορεύεται με τον αγώνα ολόκληρου του τεχνικού κόσμου της χώρας ενάντια στο προτεινόμενο Νέο Ασφαλιστικό.

Μετά από τις τρίμηνες και πλέον αντιδράσεις και κινητοποιήσεις ενάντια σε ένα καταστροφικό για τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και την οικονομία και την κοινωνία σχεδιαζόμενο ασφαλιστικό σύστημα  το ΤΕΕ «ρίχνει» τα ηλεκτρονικά του συστήματα. 

Κατόπιν της παρουσίασης από την Κυβέρνηση του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, ο τεχνικός κόσμος της χώρας, οι διπλωματούχοι μηχανικοί και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σκληραίνουν τη στάση τους και απαντούν ακόμη πιο δυναμικά στις σχεδιαζόμενες αλλαγές.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που ήδη αναρτήθηκε στις σχετικές ιστοσελίδες του ΤΕΕ «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ολόκληρου του τεχνικού κόσμου της χώρας ενάντια στο προτεινόμενο Νέο Ασφαλιστικό, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής στις 18/4/2016, αναστέλλει από τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 και για ολόκληρη την Μεγάλη Εβδομάδα τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Υπολογισμού και Διαχείρισης Αμοιβών Μηχανικών, προκειμένου να εκφράσει εμπράκτως την αντίδραση των Ελλήνων Διπλωματούχων Μηχανικών στη σχεδιαζόμενη καταστροφή του Ταμείου των Μηχανικών και του κλάδου συνολικά.»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό «αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει. Καταστρέφει τους Έλληνες μηχανικούς, τους Έλληνες επιστήμονες και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν θα τους αφήσουμε. Αποδείξαμε τους τελευταίους μήνες ότι το Ταμείο των Μηχανικών είναι νοικοκυρεμένο και βιώσιμο. Αποδείξαμε ότι η βιωσιμότητα του Ταμείου μας μειώνεται με τις κυβερνητικές προτάσεις. Αποδείξαμε ότι η περιουσία του Ταμείου μας διασφαλίζει την ανεξάρτητη ύπαρξή του. Ζητήσαμε από την κυβέρνηση ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που να διασφαλίζουν την παραμονή των μηχανικών στο επάγγελμα και στη χώρα. Δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν έγινε δεκτό. Αποδείξαμε επίσης με την αποχή μας ότι ματώνουμε καθημερινά διεκδικώντας τα αυτονόητα. Θα συνεχίσουμε, ακόμη πιο σκληρά τον αγώνα. Οι μηχανικοί από τη Μεγάλη Δευτέρα δεν θα υπηρετούν καμία διοικητική πράξη προς το Δημόσιο. Οφείλει η Κυβέρνηση να καταλάβει ότι μας καταστρέφει. Δεν θα την αφήσουμε.»

Αυτή η απόφαση του ΤΕΕ πρακτικά σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν θα μπορούν να γίνονται:
    Έκδοση Αδειών Δόμησης, επομένως θα ανασταλούν οι νέες οικοδομικές εργασίες
    Δηλώσεις Αυθαιρέτων Ν.4178, επομένως θα ανασταλεί η υποβολή νέων δηλώσεων
    Έκδοση βεβαιώσεων μηχανικού του Ν.4178, επομένως θα ανασταλούν οι νέες μεταβιβάσεις ακινήτων
    Έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΠΕΑ), επομένως θα ανασταλούν όλες οι μεταβιβάσεις ή μισθώσεις ακινήτων που απαιτούν την έκδοση ΠΕΑ
    Έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών αμοιβών μηχανικών για οποιαδήποτε αδειοδότηση, επομένως θα ανασταλούν οι νέες αδειοδοτήσεις που απαιτούν υπογραφή μηχανικού, κάθε είδους

Υπενθυμίζεται ότι οι μηχανικοί της χώρας βρίσκονται ήδη σε διαρκείς κινητοποιήσεις από τον Ιανουάριο ενάντια στο σχεδιαζόμενο νέο Ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται επί τρίμηνο και θα συνεχιστεί η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών του κράτους με τεχνικό αντικείμενο, όπως Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων, Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών κλπ


Σύμφωνα με την αναλογιστική Μελέτη για το ΤΣΜΕΔΕ, με την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, μειώνεται κατά 25% ο χρόνος ζωής του Ταμείου των Μηχανικών. 

Η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, μειώνει κατά 25% το χρόνο ζωής του Ταμείου των μηχανικών, του ΤΣΜΕΔΕ. Αυτό αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και στην οποία έγινε παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του Ταμείου από τον Αναλογιστή, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρο Ζυμπίδη.

Όπως επισημάνθηκε, «το Ταμείο των Μηχανικών είναι ισχυρό και βιώσιμο και έτσι πρέπει να παραμείνει. Η κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό είναι λανθασμένη επιστημονικά, άδικη κοινωνικά και αναποτελεσματική οικονομικά».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε ότι «όλοι οι ποιοτικοί δείκτες το ταμείου μας ξεπερνούν κατά πολύ τους αντίστοιχους μέσους όρους που εμφανίζονται στο συνολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Και για να γίνω συγκεκριμένος. Ο δείκτης εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 4,5 προς 1 για το ΤΣΜΕΔΕ. Για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι 1,4 προς 1. Δηλαδή, ο δείκτης του ΤΣΜΕΔΕ είναι περισσότερο από 3 φορές μεγαλύτερος από τον δείκτη για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο δείκτης περιουσίας προς υποχρέωση, είναι 10% για το ΤΣΜΕΔΕ και 1% για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή 10 φορές μεγαλύτερος. Ο δείκτης εισφορών προς συντάξεις, είναι 100%, ενώ για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι 50%, δηλαδή διπλάσιος και πρέπει να αναφέρω και κάτι άλλο σημαντικό, ότι στο ΤΣΜΕΔΕ ασφαλίζουμε επαγγελματική ιδιότητα, κάτι που δεν συμβαίνει στο υπόλοιπο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Επισημαίνουμε και κάτι άλλο το οποίο είναι σημαντικό. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως κρατική χρηματοδότηση, που αποτελεί τη βασικότερη απαίτηση των θεσμών για τη λειτουργία των φορέων στο συνολικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εφαρμόζεται διαχρονικά από το δικό μας ταμείο, καθώς το ετήσιο ταμειακό αποτέλεσμα, δηλαδή έσοδα μείον έξοδα για το ΤΣΜΕΔΕ, τη δεκαετία 2004 – 2013 είναι σταθερά πλεονασματικό, αλλά ακόμα και τη τελευταία τριετία που η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω της σημαντικής οικονομικής κρίσης, το ετήσιο αποτέλεσμα παραμένει θετικό. Επιπλέον, τα ποσά των ατομικών εισφορών των μηχανικών ήταν πάντα αυξημένα σε σχέση με το μέσο όρο των ατομικών εισφορών άλλων ασφαλισμένων σε ταμεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και αναλογιστικά ισοσκελισμένα σε σχέση με τις παροχές στους ασφαλισμένους. Τέλος τα έσοδα του ΤΣΜΕΔΕ από το κομμάτι της εγγυοδοσίας που παρέχει στα μέλη του, καλύπτουν πλήρως όλα τα λειτουργικά έξοδα του ταμείου, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του»

Συνοπτικός πίνακας:

ΠΟΙΟΤΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ     ΤΣΜΕΔΕ     Σ.Κ.Α.
Δείκτης εργαζομένων/συνταξιούχους     4,5 : 1     1,4 : 1
Δείκτης περιουσίας/ υποχρέωσης     10%     1%
Δείκτης εισφορών/ συντάξεων         100%     50%
Ασφάλιση Επαγγελματικής Ιδιότητας     ΝΑΙ     ΟΧΙ

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στασινός, τυχόν εφαρμογή της κυβερνητικής πρότασης θα περιορίσει κατά 10 περίπου έτη το χρόνο ζωής του ΤΣΜΕΔΕ. Επιπλέον θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, οι οποίοι θα κληθούν να καταβάλλουν σχεδόν τριπλάσιες εισφορές στο σύνολο του ασφαλιστικού τους βίου, χωρίς να έχουν ούτε καν διπλάσιες παροχές, ενώ για όσους βγουν στη σύνταξη μετά τα έτη 2047-2048 δεν θα υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα στο Ταμείο για να καλύψουν τις παροχές τους.
«Είναι εντυπωσιακό ότι ένας οργανισμός όπως το ΤΣΜΕΔΕ που έχει την καλύτερη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους, το καλύτερο αναλογικά απόθεμα, που παρουσιάζει κάθε χρόνο πλεόνασμα, την ίδια ώρα που οι Μηχανικοί κατά μέσο όρο πληρώνουμε μεγαλύτερες εισφορές σε σχέση με εισφορές που πληρώνουν σε άλλα ταμεία, να ζητά κάποιος, στο όνομα της δικαιοσύνης ή μιας μεταρρύθμισης, να συνεισφέρουμε ακόμα περισσότερα», σημείωσε με έμφαση ο Γιώργος Στασινός. Με βάση την κυβερνητική πρόταση «το μάρμαρο το πληρώνει αυτός που είναι καλύτερος νοικοκύρης…», 

Η συγκεκριμένη αναλογιστική μελέτη έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει στο τομέα αυτόν, καθώς «κάθε σοβαρό κράτος προχωρά στη διενέργειά της πριν την έναρξη οποιαδήποτε διαλόγου». Η εν λόγω μελέτη έχει ήδη κατατεθεί στους αρμόδιους υπουργούς και θα αποσταλεί σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν σ αυτόν τον διάλογο.

Αναλυτικά στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης παρουσίασε ο Αλέξανδρος Ζυμπίδης, ο οποίος – μεταξύ άλλων – υπογράμμισε:

    Εάν το ΤΣΜΕΔΕ παραμείνει ως έχει σήμερα χωρίς να υιοθετήσει υποχρεωτική κλιμάκωση στην αύξηση των εισφορών, η περιουσία που έχει (γύρω στα 2,5 δις.) επαρκεί για να καλύψει το ταμείο μέχρι το 2056. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, το ταμείο παρουσιάζει μία βιωσιμότητα 40 ετών. Οι εισφορές και οι παροχές καλύπτουν 130% τη κύρια σύνταξη για τους νέους ασφαλισμένους, 98% στην επικουρική και 96% στα εφάπαξ.

    Με βάση το δεύτερο σενάριο –αυτό που είχε επιβάλει (χωρίς όμως να εφαρμοστεί) ο νόμος του 2011, δηλαδή το ταμείο να αρχίσει να κλιμακώνει τις εισφορές- η περιουσία του Ταμείου μηδενίζεται νωρίτερα (από το 2056, μειώνεται στο 2044).

    Με βάση το τρίτο σενάριο, τη νέα κυβερνητική πρόταση, η βιωσιμότητα του Ταμείου φτάνει στο 2048. Είναι δηλαδή λίγο καλύτερο, από την εφαρμογή του νόμου του 3986/2011, όμως παραμένει πολύ χειρότερη από την τωρινή κατάσταση. Το έλλειμμα παραμένει στα 7,6 δις και η βιωσιμότητα είναι πάλι στα 30 χρόνια.