Στοιχεία-σοκ για εκατοντάδες περιστατικά οξείας δηλητηρίασης τα οποία σημειώνονται ετησίως στη χώρα μας, λόγω της έκθεσης ή χρήσης γεωργικών φαρμάκων από ενήλικες και παιδιά, έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων το 2014 καταγράφηκαν 387 περιστατικά οξείας δηλητηρίασης από γεωργικά φάρμακα εκ των οποίων 31 αφορούσαν παιδιά κάτω των 14 ετών με μέση ηλικία τα 4 έτη.

Τα περισσότερα κρούσματα έλαβαν χώρα σε αγροτικές περιοχές όπως στη Μακεδονία,τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο και αφορούσαν έκθεση σε γεωργικά φάρμακα μέσω εισπνοής, στόματος, ματιών, παρεντερικώς και δέρματος. Σχεδόν όλα τα περιστατικά δηλητηριάσεων συσχετίζονται με ατυχήματα,επαγγελματική έκθεση σε φυτοφάρμακα η άλλα επιβλαβή γεωργικά φάρμακα αλλά και με απόπειρες αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Δηλητηριάσεων το 2012 και 2013 σημειώθηκαν 922 περιστατικά δηλητηριάσεων εκ των οποίων τα 822 σε ενήλικες και τα 100 σε παιδιά.Με αφορμή τα περιστατικά οξείας δηλητηρίασης από γεωργικά φάρμακα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξέδωσε οδηγίες και συστάσεις για μέτρα που οφείλουν να λαμβάνουν οι χρήστες φυτοφαρμακευτικών προϊόντων αλλά και οι απλοί πολίτες.

Δείτε εδώ τις οδηγιες του υπουργείου

Πηγή: newpost.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook