Ερώτηση για την "fast track" αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ ώστε να ενσωματωθούν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων κατέθεσαν οι Ενεργοί Πολίτες κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου το βράδυ της Δευτέρας.

Κατά την ερώτηση του, ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, Ηλίας Λυγερός επεσήμανε ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις απέχουν από την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές και στην περιφέρεια Κρήτης για την αδιάλλακτη στάση της να προχωρήσει το 2015 στην αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ και να συμπεριλάβει σε αυτή, τη μετατροπή της μονάδας βιοξήρανσης σε μονάδα μηχανικής διαλλογής.

Αναλυτικά η ερώτηση:

1. Τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθούμε μία σειρά από ενέργειες (τύπου fast track) της περιφέρειας για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ με την ενσωμάτωση των Τοπικών Σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων.

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και έχει και σε μεγάλο βαθμό να κάνει και με το Δήμο Ηρακλείου θα θέλαμε να μας ενημερώσετε στα παρακάτω.

Η περιφέρεια ανέθεσε στις 1-4-2016 (αρ πρωτ. 56911), σύμφωνα με την απόφαση 197/16 Οικονομικής επιτροπής (28-3-2016) την σύμβαση για την ενσωμάτωση των ΤΣΔΑ στον ΠΕΣΔΑ όπου μεταξύ άλλων αναφέρει και τον ... 4. « επαναπροσδιορισμό και προτεινόμενες τροποποιήσεις εφ όσον χρειαστεί. των στοιχείων εκτροπής και ανακύκλωσης του ΠΕΣΔΑΚ. με βάση τα νέα δεδομένα και απαιτήσεις του νέου ΕΣΔΑ.»

Η διαπιστωτική πράξη του Γ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης με στοιχεία αρ. 1365/13-04-2016 αναφέρει ότι δίνει αυτή την αρμοδιότητα στην περιφέρεια διότι « ...ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ υφίσταται αλλά αδυνατεί να υλοποιήσει τα ΤΣΔΑ αλλά και την ανάλογη τροποποίηση του ΠΕΣΔΑΚ »

Εκτός των ημερομηνιών - 1/4/και 13/4 - δημιουργείται εύλογα και το ερώτημα αν η διαπιστωτική πράξη του Γ. Γραμματέα εκδόθηκε μετά από έκφραση σχετικής αδυναμίας του ΦΟΔΣΑ ή όχι;. Και αν έγινε χωρίς τέτοια συγκατάθεση σε τι ενέργειες προχώρησε ο ΦΟΔΣΑ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με απόφαση του, το καλοκαίρι του 2015 καθόρισε τον τρόπο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και ζήτησε να ενσωματωθεί αυτός στο περιφερειακό σχεδιασμό. Από τότε. μέχρι και το προηγούμενο διάστημα για την περιφέρεια δεν τίθετο θέμα για αλλαγή του ΠΕΣΔΑΚ διότι θα έμπαινε σε κίνδυνο η υλοποίηση του. Τι άραγε άλλαξε σήμερα και γίνεται αυτή η τροποποίηση. Όμως διαβάζοντας τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο ΠΕΣΔΑΚ αυτές φαίνεται να απέχουν από την απόφαση του Δ.Σ.
Αναφέρει ότι η μονάδα βιοξήρανσης μετατρέπεται σε ΜΕΑ (μονάδα αξιοποίησης απορριμμάτων και όχι μηχανικής διαλογής και προεπεξεργασίας που αναφέρει η σχετική απόφαση του Δ.Σ.)

Επίσης δυνητικά δίνεται η δυνατότητα στον δήμο να δημιουργήσει (δηλαδή μόνος του έξω από τις περιφερειακές χρηματοδοτήσεις ;;) σχετικές υποδομές επεξεργασίας.

Επειδή η τελική έγκριση των αναθεωρημένων ΠΕΣΔΑ θα είναι και η έναρξη της επιλογής ένταξης έργων και δράσεων σε χρηματοδοτήσεις, ο Δήμος Ηρακλείου έχει προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και ενέργειες για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων ή όχι ;
Επί πλέον στο προτεινόμενο ΠΕΣΔΑΚ η μόνη μονάδα που φαίνεται να επηρεάζεται στα μεγέθη είναι αυτή του Ηρακλείου. Τι πραγματικά συμβαίνει ; Η μείωση αυτή έχει να κάνει με ανατροπή της απόφασης του Δ.Σ. με νέες δικαιολογίες;

2. Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων για το Δήμο Ηρακλείου που εγκρίθηκε περιέχει χρονοδιάγραμμα στο οποίο για το πρώτο τρίμηνο του 2016 περιλαμβάνονται μία σειρά από δράσεις οι οποίες - μέχρι σήμερα τέλος 4 /2016 - δεν έχουν υλοποιηθεί. Επειδή τις καθυστερήσεις αυτές. αλλά και την ανάγκη βελτίωσης και τροποποίησης του χρονοδιαγράμματος. τα είχαμε επισημάνει και στην συζήτηση – δυστυχώς οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν - ερωτάται η Δημοτική αρχή τι μέτρα θα πάρει ώστε να επιταχυνθούν οι απαραίτητες δράσεις υλοποίησης του ΤΣΔΑ.

3. Ένα περίπου χρόνο τα απορρίμματα του Δήμου δεν υποβάλλονται σε καμία μέθοδο διαχείρισης και εντελώς ανεπεξέργαστα καταλήγουν στους Πέρα Γαλήνους. Είναι κατανοητό ότι αυτή η κατάσταση με πολλές και επιβαρυντικές επιπτώσεις (περιβάλλον. οικονομία κλπ) πρέπει να αντιμετωπιστεί και να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. Η καθυστέρηση αυτή βαρύνει και την Δημοτική αρχή και πρέπει να ξεπεραστεί άμεσα. Οι αναφορές. περί μη αρμοδιότητας. σήμερα δεν μπορούν να πείσουν κανένα. ΕΣΔΑΚ – ΦΟΔΣΑ – παραλείψεις – καθυστερήσεις – πολιτικές επιλογές. δεν μπορούν να γίνονται και να παραμένουν.

Τις επιπτώσεις τις επωμίζεται η πόλη. οι δημότες και δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Λυγερού, τόνισε ότι την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑΚ, παρά τις αντιρρήσεις της περιφέρειας, την επέβαλε το Υουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ υποστήριξε ότι ο νέος ΠΕΣΔΑΚ θα συμπεριλαμβάνει τις αποφάσεις του δήμου Ηρακλείου.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook