Ένα μόνιμο  πρόβλημα για την διαβίωση των ανθρώπων που εργάζονται μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά και ασφάλειας για τους επισκέπτες και το ίδιο το φαράγγι λύθηκε χάρη στις προσπάθειες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού και της Διεύθυνσης Δασών Χανίων.

Πριν από λίγες ημέρες και για πρώτη φορά, το ιστορικό χωριό της Σαμαριάς, μέσα στο φαράγγι, στο οποίο διαμένουν και οι φύλακες του Δρυμού, απέκτησε ηλεκτρικό ρεύμα.

Και αυτό έγινε με απόλυτα φυσικό τρόπο, αξιοποιώντας την φυσική ροή του νερού της πηγής από την οποία υδρεύεται και αρδεύεται η Σαμαριά.

Όπως εξήγησε στο Flashnews.gr ο τμηματάρχης Προστασίας και Διαχείρισης Δασών της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ. Γιάννης Φωτάκης, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα για την διαμονή των εργαζομένων  στην Σαμαριά, καθώς τα τρόφιμα και τα φάρμακα διατηρούντο σε ψυγείο υγραερίου με φιάλες, ενώ και οι συσκευές  επικοινωνίας καθώς και ειδικά οι ιατρικές συσκευές λειτουργούσαν με μπαταρίες.

Περίπου 400 μέτρα πάνω από την Σαμαριά υπάρχει πηγή με πολύ δυνατή ροή νερού, η οποία πριν από 12 χρόνια έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία απέτυχε καθώς η δύναμη του νερού φτάνει στις 33 ατμόσφαιρες.

Όμως τώρα, με την νέα τεχνολογία και με προγράμματα στα οποία εντάχθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Ευνικού Δρυμού, έγινε δυνατή η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού συστήματος στο οποίο μειώνεται η δύναμη του νερού στις 4 περίπου ατμόσφαιρες και τίθεται σε λειτουργία μια υδρογεννήτρια από την οποία τροφοδοτούνται με το αναγκαίο ηλεκτρικό ρεύμα οι εγκαταστάσεις στην Σαμαριά.

Το πρώτο συμβολικό «άναμμα» του φωτισμού με την υδροηλεκτρική ενέργεια, έγινε στην πρόσφατη εκδρομή του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων με την ευκαιρία του εορτασμού στο εκκλησάκι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας που είναι κοντά στην Σαμαριά.

Όπως είπε ο κ.Φωτάκης, τώρα πλέον – εφόσον υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία – υπάρχει δυνατότητα παραμονής φυλάκων μέσα στο φαράγγι και στην διάρκεια του Χειμώνα, ενώ εάν δεν γίνει αυτό, τότε το σύστημα της υδρογεννήτριας μπορεί να αποσυναρμολογείται όταν κλείνει το φαράγγι και να συναρμολογείται στην επαναλειτουργία του.

Να σημειωθεί πως μέχρι την δεκαετία του ’60, όταν το χωριό της Σαμαριάς ήταν “ζωντανό”, πριν ανακηρυχθεί ως εθνικός δρυμός, στο χωριό λειτουργούσαν νερόμυλοι με τους κατοίκους να αξιοποιούν την δυναμη του νερού ακόμη και για την λειτουργία πριονοκορδελλών κοπής ξύλων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook