Κοινή συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (PES)  με την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (S & D), πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων, ενεργό συμμετοχή είχε o Γιάννης Κουράκης, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, προερχόμενος πολιτικά από την Σοσιαλιστική Ομάδα, όπου συμμετέχουν και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

  Βασικοί Ομιλητές της Συνεδρίασης ήταν :

•   Ο   Gianni Pittella, Πρόεδρος της Ομάδας S & D του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

•   Ο  Elio Di Rupo, Πρόεδρος του Βελγικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Δήμαρχος της Mons

• Ο Catiuscia Marini, Πρόεδρος της Ομάδας του ΕΣΚ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και Πρόεδρος της Περιφέρειας Umbria  ( Ιταλία).

Κύριες θεματικές συζήτησης  υπήρξαν οι :

 1): Επενδυτική Ατζέντα της ΕΕ: τι σημαίνει για τις πόλεις και τις περιφέρειες;

2): Eργασιακή Κινητικότητα  εντός της ΕΕ .
 
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του άλλοτε πρωθυπουργού του Βελγίου,  Elio Di Rupo, Προέδρου  του Βελγικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Δημάρχου της Mons. Είναι γιός Ιταλού εργάτη μετανάστη που χάθηκε σε εργατικό ατύχημα στις στοές  του Βελγίου, όταν ο Rupo, ήταν μόλις ενός ετών και ο ίδιος έζησε και σπούδασε με τις προσπάθειες της μητέρας του. Αποτέλεσε τον ισχυρότερο συμβολισμό, πως ένα παιδί  μεταναστών στο Βέλγιο, ορφανό από πατέρα, μπόρεσε να αναδειχθεί  στο αξίωμα του Πρωθυπουργού στο Βέλγιο. Στην ομιλία του, σημείωσε με έμφαση ότι η Ευρώπη πλέον, χρειάζεται ένα νέο Πολιτικό Πρόγραμμα και όραμα, η σιδερένια δημοσιονομική πειθαρχία και τα φοβικά σύνδρομα δεν οδηγούν παρά σε αδιέξοδο.
 
Γιάννης Κουράκης : Να Αλλάξει η Ευρώπη.
 
Ο Γιάννης Κουράκης  που μετείχε στη κοινή συνεδρίαση, αμέσως μετά τη συνομιλία που είχε στο περιθώριο της συνεδρίασης  με τον  Gianni Pittella, Πρόεδρο της Ομάδας S & D του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε την εξής ΔΗΛΩΣΗ :
 
«Η Ευρώπη της Αλληλεγγύης αυτή την ώρα είναι αδύναμη. Αντίθετα η Ευρώπη της λιτότητας, είναι ισχυρή. Ήρθε η ώρα να προβληματιστούμε ακόμη και για την αλλαγή πλήρως του Συμφώνου Σταθερότητας. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που θα την κατανοούν οι Ευρωπαίοι  πολίτες στην πλειοψηφία τους και θα αφορά πρωτίστως  αυτούς και όχι μία Ευρώπη των λίγων και ισχυρών»