Έτοιμοι να ρίξουν στην πυρά, τιμωρώντας τον φιλάργυρο προδότη, τον Ιούδα,  και να καλωσορίσουν τον χαρμόσυνο άγγελμα της Ανάστασης του Κυρίου, είναι οι πιστοί στην Σούδα που συνεχίζουν, εδώ και 30 χρόνια ανελλιπώς το έθιμο του "καψίματος του Ιούδα".

Και μπορεί το άναμμα της φλόγας να διαρκεί μια στιγμή, όμως το μυστικό της επιτυχίας του εθίμου κρύβεται στην προετοιμασία του, που φέτος έχει ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες,  από μια "τρελή παρέα", 100 - 150 ατόμων, μελών του πολιτιστικού συλλόγου Σούδας και της νεολαίας Κάτω Σούδας.

Για αυτό και το κάψιμο του Ιούδα, μετατρέπεται σε γλέντι που ξεκινά μετά τις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και κορυφώνεται τη στιγμή που ο ιερέας της ενορίας του Αγ. Νεκταρίου Κάτω Σούδας, θα πει το "Χριστός Ανέστη", με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου. Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, ιπτάμενα φαναράκια θα σηκωθούν στον "Σουδιανό" ουρανό, δίνοντας ξεχωριστό χαρακτήρα στο έθιμο, προετοιμάζοντας το τέλος της κάθαρσης της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Ανάστασης, το "κάψιμο του Ιούδα" θα συνοδευτεί από  πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, απηχώντας τη νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο.

Φέτος, οι "πρωταγωνιστές" αυτής της γιορτής θα κληρώσουν 4 αρνιά ενώ μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε ιδρύματα και σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας.

Το στήσιμο της κρεμάλας ανήμερα της κορύφωσης του Θείου δράματος

Σήμερα το μεσημέρι, Μεγάλη Παρασκευή, ανήμερα της κορύφωσης του Θείου δράματος και ενώ οι καμπάνες ηχούν πένθιμα, δεκάδες νεολαίοι της Σούδας, έστησαν την κρεμάλα που θα "υποδεχτεί" το ομοίωμα του Ιούδα και συγκέντρωσαν τα ξύλα που θα τον παραδώσουν στην πυρά.

Η διαδικασία δεν είναι απλή, θέλει κόπο και κυρίως κέφι και μεράκι.

Όπως λέει ο Μανώλης Περάκης, μέλος της νεολαίας Κάτω Σούδας, οι προετοιμασίες για το "κάψιμο του Ιούδα" έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες ενώ το γλέντι αναμένεται να αρχίσει από τις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου. Αυτό που κάνει τη διαφορά στην αναβίωση του εθίμου στη Σούδα, είναι ότι ο κόσμος συμμετέχει σε αυτό. Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, πιστοί θα ανάψουν τα ιπτάμενα φαναράκια που θα υψωθούν στον ουρανό, μετέχοντας σε ένα είδος δρώμενου που θα κορυφωθεί τα μεσάνυχτα με το 'Χριστός Ανέστη".

Ο κόσμος, όπως λέει ο κ. Περάκης, έχει ανάγκη να ολοκληρώσει την Εβδομάδα των Παθών, με έναν ξεχωριστό τρόπο, ξεφεύγοντας για λίγο από τα "δικά του πάθη", τους δύσκολους αυτούς καιρούς που διανύουμε. Η γιορτή θα πάρει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την κλήρωση 4 αρνιών, θα διατεθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και έτσι κάποιοι συνανθρωποί μας τονίζει ο κ. Περάκης, θα κάνουν και αυτοί Ανάσταση.

Αξίζει λοιπόν, το Μεγάλο Σάββατο να βρεθείτε στον Ιερό Ναό του Αγ. Νεκταρίου στην Κάτω Σούδα, σε αυτήν την αναβίωση του εθίμου, που κρατούν σαν φυλαχτό οι νεολαίοι της περιοχής.

Και του χρόνου

Δείτε φωτογραφίες από το στήσιμο της κρεμάλας