Κλειστά αποφάσισε να παραμείνουν τα καταστήματα την Κυριακή 8 Μαϊου, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, παραμένοντας σταθερός στη γραμμή που έχει υιοθετήσει για τη μη λειτουργία των εμπορικών της Κυριακές. 

Από εκεί και πέρα, το αν τα καταστήματα εν τέλει θα επιλέξουν όντως να παραμείνουν κλειστά την επόμενη Κυριακή, χωρά πολύ συζήτηση αφού και στο παρελθόν, η αγορά των Χανίων της Κυριακές είχε λειτουργήσει σε "δυο ταχύτητες" με αρκετούς να επιλέγουν να κρατήσουν τα καταστήματα ανοιχτά. Έτσι και αυτή την Κυριακή δεν αποκλείεται να δούμε καταστηματάρχες να ανοίγουν τα εμπορικά τους αρνούμενοι να ακολουθήσουν την προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.

Να επισημάνουμε το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 8 Μαΐου εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου που ισχύει το πρώτο δεκαήμερο Μαΐου. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου Χανίων:

«Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4177/2013, ορίζεται ως ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.  Οι  10 ημέρες της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου, όπως αναφέρονται στο νόμο είναι ημερολογιακές και  όχι εργάσιμες και κατά συνέπεια η εκπτωτική περίοδος αρχίζει την Τετάρτη 4  Μαΐου ( αφού στις 1 , 2  και 3 Μαΐου είναι εκ του νόμου αργία) και θα λήξει την Τρίτη 10 Μαΐου.  

Όσο αφορά την Κυριακή 8 Μαΐου 2016 η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων είναι τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. 
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. 

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.»