Με πολλά μετάλλια στις αποσκευές της επέστρεψε η αποστολή της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων από το 28ο Πανελλήνιο Μαθητικό πρωτάθλημα, που διεξήχθη στη Χαλκιδική.

Ο απολογισμός για τη ΣΑΧ ήταν τρία χρυσά, ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια, καθώς και μία δεύτερη θέση στο ομαδικό πρωτάθλημα.

Αναλυτικά όσα περιγράφει στο Δελτίο Τύπου της η ΣΑΧ για τη διοργάνωση:

Μπορεί αυτή τη χρονιά οι αγώνες να διεξήχθησαν στην Χαλκιδική δυσκολεύοντας το ταξίδι πολλών μαθητών αλλά οι αθλητές που πήγαν μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους! Πρώτα απ’ όλα τα χρυσά κορίτσια οι αδερφές Καραβιτάκη (Ευαγγελία και Αντωνία) και η Καντεράκη Μυρτώ για άλλη μια χρονιά ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κατακτώντας την πρώτη θέση στις κατηγορίες τους! Αργυρό μετάλλιο ο Αντωνιουδάκης Γιώργος στην Β’ δημοτικού και χάλκινο μετάλλιο ο Φυντριλάκης Κυριάκος,και η Χασουράκη Χρυσή.  

Δύο ακόμη μετάλλια κατέκτησαν μαθητές της Κρήτης με την Κοζύρη Κατερίνα από τον Άγιο Νικόλαο να κατακτά το χρυσό μετάλλιο και τον Σερπετσιδάκη Νίκο από τον ΟΦΗ να παίρνει την 2η θέση στη γενική κατάταξη.

Οι αγώνες και οι επιτυχίες παράλληλα για την Χανιώτικη αποστολή ξεκίνησαν με το ομαδικό πρωτάθλημα όπου η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά! Στα δημοτικά συμμετείχαν 40 ομάδες και η ομάδα του 5ου Δημ. Σχολείου Χανίων έχοντας μία από τις ισχυρότερες συνθέσεις διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος. Το εντυπωσιακό βέβαια για την πόλη μας είναι ότι στον τελευταίο γύρο βρέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες των Χανίων, το 5ο με το 13ο διεκδικώντας την πρώτη θέση. Η ειρηνική έκβαση του αγώνα έδωσε την ευκαιρία στις ομάδες του 142ου Σχ. Αττικής και του 4ου Νέας Σμύρνης να ισοβαθμήσουν στην κορυφή όπου το σχολείο της Αττικής παρά την καθαρή ήττα του από το 5ο Χανίων με 3-1 να υπερτερήσει στο δεύτερο κριτήριο ισοβαθμίας και να πάρει την 1η θέση. 2η θέση στην τελική κατάταξη πήρε το 5ο Δημ. Σχολείο Χανίων και 3η θέση για το 4ο Δημ. Σχ. Νέας Σμύρνης. Την 4η θέση κατέκτησε η ομάδα του 13ου Δημ. Σχ. Χανίων. Με την ομάδα του 5ου δημ. Σχ. αγωνίστηκαν οι: Τζαγκαράκης Παναγιώτης, Καραβιτάκη Ευαγγελία, Φυντριλάκης Κυριάκος και Καραβιτάκη Αντωνία.

Στα ατομικά πρωταθλήματα οι διακρίσεις ξεκίνησαν από την Α’ δημοτικού με την Χασουράκη Χρυσή (Βαμβακόπουλο) να ανεβαίνει στο βάθρο κατακτώντας την 3η θέση στα κορίτσια. Στην ίδια κατηγορία ο Κυριακογιαννάκης Γιάννης (3ο Χανίων) και ο Μάνος Μαυρίδης (8ο Χανίων) έχοντας πολύ καλή πορεία σε όλη την διάρκεια του τουρνουά διεκδίκησαν μέχρι το τέλος μία θέση στο βάθρο κατακτώντας τελικά την 5η και 6η θέση αντίστοιχα. 

Στην Β’ δημοτικού ο Αντωνιουδάκης Γιώργος (10ο Χανίων) ξεδίπλωσε για άλλη μια χρονιά το ταλέντο του διεκδικώντας μέχρι το τέλος την 1η θέση. 2η συνεχόμενη χρονιά στο βάθρο των νικητών κατακτώντας αυτή τη χρονιά το αργυρό μετάλλιο! Πολύ καλή πορεία είχε στην ίδια κατηγορία ο Βιολάκης Αναστάσης (8ο Χανίων) παίρνοντας την 8η θέση.

Στην Γ’ δημοτικού είχαμε την έναρξη των χρυσών μεταλλίων! Η Καραβιτάκη Αντωνία (5ο Χανίων) ήταν καλύτερη από κάθε άλλη φορά διεκδικώντας όχι μόνο την πρώτη θέση στα κορίτσια αλλά και γενικότερα μία διάκριση στην γενική κατάταξη. Το γεγονός ότι ένα γύρο πριν την λήξη του τουρνουά αγωνιζόταν στο 1ο τραπέζι των αγώνων επιβεβαιώνει τη θέλησή της για την διάκριση αλλά δείχνει και την γενικότερη βελτίωση στο παιχνίδι της κατακτώντας πιο εύκολα από κάθε άλλη φορά την 1η θέση στην κατηγορία της.  

Στην Δ’  δημοτικού ήταν η σειρά της Μυρτώς Καντεράκη (1ο Χανίων). Μετά από μία παύση την περσινή χρονιά η Μυρτώ ανέβηκε ξανά στο ψηλότερο σκαλί κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία της! Μία διπλή διάκριση για την Μυρτώ που επανέλαβε την προπέρσινη διάκρισή της κατακτώντας όχι μόνο την 1η θέση στα κορίτσια αλλά και την 3η θέση στη γενική κατάταξη! Μία επιβράβευση για την προσπάθεια που καταβάλλει σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς η Μυρτώ και σίγουρα ήταν μία επιτυχία που την άξιζε!  Στην ίδια κατηγορία πολύ καλή πορεία είχε σε όλη τη διάρκεια των αγώνων ο Θάνος Μαυρίδης (8ο Χανίων) κατακτώντας την 10η θέση.

Στην Ε’ δημοτικού έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε διπλή εκπροσώπηση στο βάθρο των νικητών κάτι που έγινε και τη φετινή χρονιά! Η Καραβιτάκη Ευαγγελία (5ο Χανίων) μας έχει συνηθίσει στις επιτυχίες και απλά επιβεβαιώνει κάθε χρόνο την σταθερή πορεία της προς την κορυφή! Κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία της έχοντας μια εντυπωσιακή συλλογή πρωταθλημάτων… μόλις 11 χρονών και έχει ήδη κατακτήσει οκτώ πρώτους Πανελλήνιους τίτλους! Δεν είναι τυχαίο βέβαια αυτό που γράφαμε και για την Μυρτώ ότι τα παιδιά εδώ απλά επιβεβαιώνουν τη δουλειά που κάνουν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και σίγουρα η Ευαγγελία είναι ένα παιδί που ξεχωρίζει και ανταμείβεται παράλληλα για την προσπάθειά της! Στην ίδια κατηγορία είχαμε άλλη μία διάκριση από τον Κυριάκο Φυντριλάκη (5ο Χανίων). Σε μία πολύ δύσκολη κατηγορία με πάρα πολλούς μνηστήρες  ο Κυριάκος πήρε το προβάδισμα από νωρίς στη βαθμολογία κατασκηνώνοντας κυριολεκτικά στην 1η θέση μέχρι την λήξη του πρωταθλήματος. Η τριπλή ισοβαθμία στην τελική κατάταξη του έδωσε το χάλκινο μετάλλιο αφήνοντας όμως και μία πικρία μιας και είχε τα καλύτερα κριτήρια στα μπούχολτς αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τους ισχυρότερους αντιπάλους της κατηγορίας του.  Η πορεία αυτή του Κυριάκου φάνηκε και από την προηγούμενη μέρα του ομαδικού πρωταθλήματος όπου έκανε με χαρακτηριστική άνεση το απόλυτο 6 στα 6 δείχνοντας την καλή του αγωνιστική κατάσταση! Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε στην ίδια κατηγορία και ο Τζαγκαράκης Παναγιώτης (5ο Χανίων) που με 6,5 βαθμούς πήρε την 6η θέση στο πρωτάθλημα.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι 5 παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα στο ίδιο τμήμα, η Αντωνία, η Μυρτώ, ο Κυριάκος η Ευαγγελία και ο Παναγιώτης  όχι απλά συμμετείχαν αλλά κατέκτησαν όλοι πάρα πολύ ψηλές θέσεις στις κατηγορίες τους φέρνοντας τα 6 από τα οκτώ συνολικά μετάλλια της αποστολής μας!  

Η μεγάλη βαρύτητα που δείχνει ο σύλλογος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων στο σχολικό σκάκι και ειδικά στις μικρές ηλικίες φάνηκε για άλλη μια χρονιά μέσα από αυτή τη διοργάνωση. Δέκα εννιά μαθητές της αγωνίστηκαν στην τελική φάση αναδεικνύοντας την, την πιο μαζική αλλά και ποιοτική αποστολή.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook