Τις υποψίες για κατάργηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης από την κυβέρνηση η οποία απαξιώνει τον Οργανισμό, είτε με την μη κρατικής επιχορήγησή του όπως ορίζει ο νόμος είτε με την απομάκρυνση του από τις συνεδριάσεις της Διαχειριστικής Αρχής, επαναλαμβάνει ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης, σε δημόσια επιστολή του με αφορμή την συγκρότηση σε σώμα του νέου ΔΣ του Οργανισμού.

“Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε με το ΦΕΚ 213/22.4.16 και ορίζει τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα νέα μέλη του ΔΣ … τακτοποίησε μια εκκρεμότητα, παρότι επίσπευσε την λήξη της θητείας μας ενωρίτερα κατά δύο μήνες. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την εγκατάλειψη του Οργανισμού και τις υποψίες για κατάργηση από τον εποπτεύοντα Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη αφού δεν προσκληθήκαμε σε καμία από τις καθόδους του στην Κρήτη, σταματήσαμε να καλούμαστε στις συνεδριάσεις της Διαχειριστικής Αρχής όπου είχαμε ενταγμένα ή φιλοδοξούσαμε να εντάξουμε έργα, δεν επιχορηγήθηκε ο Οργανισμός για την λειτουργία του ούτε με ένα ευρώ όπως προέβλεπε το αρ73 Ν.4313/14, δεν απαντήθηκε καμία επιστολή μας ενώ καθυστέρησε ανεξήγητα επί ενάμιση χρόνο η αντικατάσταση των μελών του ΔΣ εκπροσώπων της Περιφέρειας και της ΠΕΔ Κρήτης”, σημείωνει ο κ. Κοπάσης στην επιστολή του. 

Ο κ. Κοπάσης, εξέφρασε παράλληλα τις ευχαριστίες προς το απερχόμενο ΔΣ, τους Διευθυντές το Σωματείο και τους Εργαζόμενους του Οργανισμού αλλά και τις ευχές και την συμπαράσταση στον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο και την νέα Διοίκηση, ενώ παράθεσε το έργο του Οργανισμού κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμε απερχόμενε Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ, μετά από όσα πετύχαμε μαζί θεωρώ ότι δικαιούμαι να απευθύνομαι σε σας με την προσφώνηση αγαπητοί φίλοι.

Ξεκινήσαμε μαζί το καλοκαίρι του 2013 για μια αποστολή με μεγάλες προσδοκίες, δικές μας, της πολιτικής ηγεσίας της εποχής στην Κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση αλλά και των πολιτών που ζουν δραστηριοποιούνται ή επισκέπτονται την Κρήτη, μετά από διακηρύξεις και υποσχέσεις πολλών ετών για την υλοποίηση έργων πραγματικά αναγκαίων που θα έσπρωχναν και θα καθοδηγούσαν την υπόθεση της ανάπτυξης στον τόπο μας.

Ο έντιμος απολογισμός και η παρουσίαση της αλήθειας επιβάλει να παραδεχτούμε ότι ο μεγάλος στόχος παραδίδεται στην νέα διοίκηση τόσο για τον ΒΟΑΚ ως ένα ενιαίο έργο όσο και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων της Κρήτης, όμως έγιναν μεγάλα βήματα σε όλα τα μέτωπα ενώ σημαντικά έργα ολοκληρώθηκαν και σήμερα λειτουργούν και μας κάνουν περήφανους.

Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε με το ΦΕΚ 213/22.4.16 και ορίζει τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα νέα μέλη του ΔΣ μεταξύ των οποίων και τους εκπροσώπους των μετόχων Περιφέρειας και ΠΕΔ Κρήτης τακτοποίησε μια εκκρεμότητα, παρότι επίσπευσε την λήξη της θητείας μας ενωρίτερα κατά δύο μήνες. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την εγκατάλειψη του Οργανισμού και τις υποψίες για κατάργηση από τον εποπτεύοντα Υπουργό Χρήστο Σπίρτζη αφού δεν προσκληθήκαμε σε καμία από τις καθόδους του στην Κρήτη, σταματήσαμε να καλούμαστε στις συνεδριάσεις της Διαχειριστικής Αρχής όπου είχαμε ενταγμένα ή φιλοδοξούσαμε να εντάξουμε έργα, δεν επιχορηγήθηκε ο Οργανισμός για την λειτουργία του ούτε με ένα ευρώ όπως προέβλεπε το αρ73 Ν.4313/14, δεν απαντήθηκε καμία επιστολή μας ενώ καθυστέρησε ανεξήγητα επί ενάμιση χρόνο η αντικατάσταση των μελών του ΔΣ εκπροσώπων της Περιφέρειας και της ΠΕΔ Κρήτης. 

Για ένα Οργανισμό η ίδρυση του οποίου έτυχε της σύμφωνης γνώμης του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου στην Βουλή και στην Αυτοδιοίκηση εκείνης της περιόδου, με εμπνευστή και επισπεύδοντα τον Υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσο Βολουδάκη σύμφωνα με τον Ν.4138/13, που προέβλεπε την συγχωνεύσει των ΟΑΔΥΚ τον ΟΑΝΑΚ (διασώζοντας τις θέσεις εργασίας) όπως και έγινε στις 19.6.2013 και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των έργων και των εργαζομένων των ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και Αποσελέμη την 1.1.2014 μετά την έγκριση του νέου σύγχρονου κανονισμού λειτουργίας που έγινε σε χρόνο ρεκόρ.

Αξιοποιήσαμε την δυνατότητα άμεσης λήψεις αποφάσεων ως Προϊσταμένη Αρχή των έργων και τον ενθουσιασμό του συνόλου των εργαζομένων, εκτός από τις γνωστές περιπτώσεις, σε όλη την Κρήτη και πετύχαμε την υλοποίηση  το 2014 και το 2015 συγκοινωνιακών και υδραυλικών έργων 43 εκ € και 27 εκ € αντίστοιχα. Συνεχίζουμε να παρέχουμε ανταποδοτικές υπηρεσίες διαχείρισης υδατικών πόρων του δικτύου του πρώην ΟΑΔΥΚ, που και σήμερα αποτελεί την καρδιά του νέου Οργανισμού, απρόσκοπτα με την απαιτούμενη προληπτική συντήρηση και τις προετοιμασίες ετοιμότητας για την επερχόμενη υδροαρδευτική περίοδο εισπράττοντας περισσότερα από τις ετήσιες χρεώσεις. Ολοκληρώσαμε τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης ΤΟΠΣΑ ΤΟΠΕΚΟ και τοπικής ανάπτυξης  ΟΠΑΑΧ  LEADER  ύψους 8 εκ € (παρά την ασυνέχεια της χρηματοδότησης της τελευταίας δόσης του LEADER από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και της εκκρεμότητας μέχρι την έγκριση με ΚΥΑ των ‘’ανειλημμένων’’ ύψους 0,7 εκ €).

Συνεχίζουμε απρόσκοπτα όλα τα ενταγμένα έργα και αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα που ανακύπτουν.  Πετύχαμε την συνέχιση με επιτυχία των Προγραμματικών Συμβάσεων με ΟΤΑ ολοκληρώνοντας την δική μας συμμετοχή στα έργα αποχέτευσης που είχαμε αναλάβει (όπως και το έργο ‘αποχέτευση Αγ. Βαρβάρας’ για το οποίο κατασυκοφαντηθήκαμε από τον πρώην Γενικό Διευθυντή του ΟΑΝΑΚ, όπου η έκθεση Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων δικαιώνει απολύτως τις αποφάσεις του ΔΣ και παραπέμπει στον πειθαρχικό έλεγχο του καταγγέλλοντα). Αντιμετωπίσαμε δεκάδες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις του πρώην ΟΑΝΑΚ την οικονομική διαχείριση του οποίου ελέγξαμε και αφού διαπιστώθηκαν ασφαλιστικές και φορολογικές παραβάσεις ο έλεγχος εντείνεται από ορκωτούς λογιστές. Ολοκληρώσαμε μελέτες σημαντικών έργων δεκάδων εκ. € και αναμένεται η προκήρυξη για την υποβολή και ένταξή τους, ενώ έχουν κατατεθεί τεχνικά δελτία για ένταξη μελετών όπως για τις παρεμβάσεις Οδικής Ασφάλειας και μεγάλων αναπτυξιακών έργων όπως η περιφερειακή οδός Αγ. Μαρίνης Χανίων. Πετύχαμε την υποβολή και ένταξη χωρίς ίδια συμμετοχή, της πρότασης μας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ύψους 1,6 εκ. €, και την υποβολή και έγκριση κάποιων από αυτές οκτώ προτάσεων στον ΕΟΧ το INTERREG και το HORIZON χρηματοδότησης για τον Οργανισμό 1,4 εκ. €.

Παράλληλα υλοποιήσαμε αποτελεσματικά δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την ι. Οδική Ασφάλεια ιι. την Βελτιστοποιημένη Άρδευση και ιιι. την ενίσχυση της Start Up Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, πετύχαμε να έχουμε απτά αποτελέσματα στις Οριζόντιες Πολιτικές μας α. Υγιεινής και Ασφάλειας στα έργα και β. αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.

Όμως ο πραγματικός άθλος του Οργανισμού είναι οι οικονομικές του επιδόσεις και το νοικοκύρεμα που αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του και τον καθιστούν αναγκαίο και αναντικατάστατο αφού πλέον είναι και οικονομικά αυτοδύναμος.

Μετά το 2013 μηδενίστηκαν οι ανάγκες επιχορήγησης των πρώην ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ που μέχρι τότε ανέρχονταν σε 3,1 εκ € το χρόνο.
Το 2014 και το 2015 από τις πρόσθετες αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στον νέο Οργανισμό από το ΥΠΟΜΕΔΙ και αφορούσαν στο κόστος λειτουργίας των ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ και Αποσελέμη δημιουργήθηκε η οφειλή στην ΔΕΗ χωρίς όμως να αυξάνεται έκτοτε, 4εκ € και η οποία πρέπει να εξοφληθεί άμεσα στο σύνολό της αξιοποιώντας την σχετική νομοθεσία ή το τεχνικό δελτίο που ζητήθηκε, έχει σταλεί στο Υπουργείο και αγνοείται η τύχη του.

Το 2016 μέχρι σήμερα μηδενίστηκαν και αυτές οι ανάγκες επιχορήγησης των πρόσθετων αρμοδιοτήτων των πρώην ΕΥΔΕ που ανατέθηκαν στον Οργανισμό, αφενός από τα έσοδα λειτουργίας του φράγματος και του διυλιστηρίου του Αποσελέμη σύμφωνα με τις Συμβάσεις που έχουν συναφθεί με τις ΔΕΥΑ Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγ. Νικολάου, και αφετέρου από τα έσοδα για την τεχνική στήριξη ποσοστού 4% επί του προϋπολογισμού των έργων του ΒΟΑΚ που έχει ήδη υποβληθεί στα συγχρηματοδοτούμενα του Επιχειρησιακού του ΥΠΕΜΕΡΑ.

Επιπρόσθετα εξοφλήθηκαν 4 εκ € ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιδιώτες του πρώην ΟΑΝΑΚ μειώνοντας τα χρέη από 7 εκ € σε 3 εκ € και αφορούν πλέον σε τόκους χωρίς να προσαυξάνονται, η εξόφληση των οποίων αναμένεται να επιτευχθεί από τις οφειλές στον πρώην ΟΑΝΑΚ για τις περιπτώσεις που πραγματικά είχαν παρασχεθεί υπηρεσίες σε Δήμους και διεκδικούνται δικαστικά.

Επίσης εξοφλήθηκαν 2,2 εκ € ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις μειώνοντάς τις από 3,4 εκ € σε 1,2 εκ € τα οποία εξυπηρετούνται. Να αναφέρω ξανά ότι έχει διασωθεί το ακίνητο επί της Αγ. Τίτου του ΟΑΝΑΚ το οποίο είχε πλειστηριαστεί και τελούσε υπό κατάσχεση.
Το ταμείο του Οργανισμού διαθέτει 1,2 εκ € για την αντιμετώπιση των οφειλών 0,5 εκ. € και των επερχόμενων αυξημένων δαπανών στην ΔΕΗ μετά τον Αύγουστο. Οι τρέχουσες οφειλές σε εργαζόμενους και συνεργάτες είναι μηδέν, οι εξόφληση των προμηθευτών δεν καθυστερεί πέραν του διμήνου. 

Τεράστιας σημασίας είναι οι εξελίξεις μετά και τις εξώδικες πιέσεις ένταξης για χρηματοδότηση από το ‘’πακέτο’’ Γιούνκερ υλοποίησης του έργου ΣΔΙΤ για την κατασκευή Υβριδικού Σταθμού 50MW π/υ 270εκ€ στο φράγμα Ποταμών από την ανάδοχο εταιρεία, από όπου αναμένονται έσοδα σε κάθε φάση ωρίμανσης 200χιλ € και 1 εκ €, ενώ με την ολοκλήρωση και λειτουργία του έσοδα 2 εκ. € ανά έτος, που μπορούν να οδηγήσουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Κρήτη ή στην μείωση κατά 20% του κόστους διαχείρισης του νερού. 

Ολοκληρώνοντας θέλω να καταδειχτεί η αποτελεσματικότητα και να γίνει γνωστή η επιτυχία του Οργανισμού για την Υδροδότηση των Δήμων Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγ. Νικολάου από το διυλιστήριο και το φράγμα του Αποσελέμη, αφού είναι το μόνο μεταξύ των ‘’αδελφών’’ έργων Φράγμα Πείρου Παράπειρου στην Πάτρα και Φράγμα Γαδουρά στη Ρόδο, με αντίστοιχους προϋπολογισμούς, που λειτουργεί ήδη από πέρυσι ενώ τα άλλα δύο παρότι είχαν ολοκληρωθεί νωρίτερα δεν αξιοποιούνται ούτε μέχρι σήμερα. 

Για όσα πετύχαμε θέλω να ευχαριστήσω δημόσια και ονομαστικά τον πρώτο πρόεδρο του Οργανισμού και ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργο Δεικτάκη, τον αντικαταστάτη του επίσης πρόεδρο του Ο.Α.Κ. α.ε. και ΓΓ Γρηγόρη Ροκαδάκη, ιδιαίτερα τον μέχρι σήμερα πρόεδρο του Ο.Α.Κ. α.ε. και Αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη για την παρουσία του και την στήριξη του Οργανισμού την δύσκολη τελευταία περίοδο, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου την Αντιπεριφερειάρχη Πελαγία Πετράκη, τον Δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη, τον π Δήμαρχο Ζαχαρία Δοξαστάκη, τον Δήμαρχο Γιάννη Μαλανδράκη αναπλ., τον ΑΜ Γιώργο Βιδάκη, τον ΠΜ Μανώλη Δολαψάκη, τον ΠΜ Σάββα Παρίτση, τον ΠΜ Γιώργο Ζωγραφάκη αναπλ., τον ΜΜ Νίκο Μαλλιαρό, τον Γεωλ. Αντώνη Σχετάκη, τον Γεωπ. Παύλο Σεϊμένη αναπλ.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα ξεχωριστά από τους συναδέλφους και φίλους δια μέσω των διευθυντών και του προέδρου του σωματείου με τους οποίους η συνεργασία είναι χαρά και πραγματική ικανοποίηση θεμελιωδών αναγκών για προσφορά και αυτοπραγμάτωση τον ΑγρΤΜ Γιώργο Αγαπάκη Δ/ντη Συγκοινωνιακών, τον ΠΜ Μάρκο Πατρελάκη Διευθυντή Υδραυλικών, τον ΠΜ Βαγγέλη Μαμαγκάκη Διευθυντή Διαχείρισης, τον Μαθημ. Στράτο Μηλιδάκη Διευθυντή Διοικητικών, την Οικ. Νίκη Μητροπούλου Διευθύντρια Οικονομικών, τον ΗΜ Μανώλη Πενθερουδάκη Πρόεδρο των Εργαζομένων, καθένας τους είναι ένας από τους σημαντικότερους λειτουργούς στην Κρήτη και οι δυνάμεις που θα ενισχύσουν την νέα Διοίκηση.

Μαζί με την παρούσα ευχαριστήρια επιστολή στο απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους παραδίδω στον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο ΜΗΥ Φώτη Καζάση τον εγκεκριμένο Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Οργανισμού αλλά και το σύνολο των τακτικών ενημερώσεων μου σε κάθε Διοικητικό Συμβούλιο για την δραστηριότητα και την πρόοδο στο σύνολο των πολιτικών και των στόχων μας. 

Η νέα διοίκηση οφείλει να αδράξει την ευκαιρία και χωρίς παλινωδίες να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να συνεχίσει την ανοδική πορεία του Οργανισμού για την ενίσχυση της ανάπτυξης του τόπου μας.

Απευθυνόμενος στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο εύχομαι κάθε επιτυχία, ιδιαίτερα στον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο και παρά τις αντιπαλότητές μας στο Τεχνικό Επιμελητήριο οφείλω να καταθέσω ότι γνωρίζω τις μεγάλες δυνατότητές του, την ανιδιοτέλεια και την εντιμότητά του, τις επιστημονικές του γνώσεις και την φιλομάθειά του, το πάθος του για το καλό του τόπου και θέλω να του ευχηθώ ειλικρινά καλή επιτυχία στην πρόκληση που αναλαμβάνει, να του εκμυστηρευτώ ότι είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να τον διαβεβαιώσω ότι θα συνδράμω με κάθε τρόπο στην προσπάθεια επίτευξης των υψηλών στόχων του Οργανισμού.

Οφείλω να καταθέσω επίσης ότι χαίρομαι για τον διορισμό του νέου Διοικητικού Συμβουλίου διότι έτσι φαίνεται ότι απέτυχε ο σχεδιασμός του Υπουργού για την διάλυση του Οργανισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook