Ιστορικές στιγμές έζησε η Μεσαρά στις 3 Μαίου με την αναβίωση μετά από περίπου 2500 χρόνια, της εορτής προς τιμήν της στεφανωμένης Ευρώπης –Ελλωτίδας,  στην πρώτη χωρική γεωγραφική Ευρώπη, στην Μεσαρά,  που συνδέεται  άμεσα με τον μύθο της αρπαγής της, δίνοντας στη συνέχεια  το όνομα της στην ήπειρο Ευρώπη. Την αναβίωση του μύθου οργάνωσε το Δίκυτο Συλλόγων Μεσσαράς σε συνεργασία με τον σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Κρήτης.

Το στεφάνι του Μύθου, με περίμετρο 9 μ., διέσχισε την Μεσσαρά από το χωριό Πραιτώρια έως και τις Μοίρες.

Τα Πραιτώρια στάθηκαν αντάξια  στην ιστορική αυτή στιγμη της αναβίωσης του Μύθου, αφού οι κάτοικοι, μεγάλοι και παιδιά με την βοήθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού οργάνωσαν μια άψογη αφετηρία της πρώτης ιστορικής στεφανιοδρομίας μιας  πρωτότυπης ιδέας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παιδιά του χωριού με τη δύναμη της ψυχής τους και την αγάπη προς το χωριό τους, τρέξανε μαζί με τους στεφανιοδρόμους  σε όλη τη διάρκεια της  διαδρομής. Αλλά και τα υπόλοιπα χωριά δεν υστέρησαν σε θέρμη, αφού οι  Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι κάτοικοι τους υποδεχτήκαν φιλόξενα το στεφάνι και τους στεφανιοδρόμους και έτρεξαν μαζί με τους κατά πλειοψηφία παιδία,  κερνώντας τους νερό, πορτοκαλάδες, φρούτα κλπ. απ’όπου περνούσαν.  

Οι Πολιτιστικοί  Σύλλογοι της διαδρομής κοντά στους σταθμούς νερού και αναψυκτικών είχαν κατασκευάσει από ένα στεφάνι του Μύθου της Ευρώπης-Ελλωτίδας  πρόβαλλοντας παράλληλα και τον προσωπικό μύθο του χωριού τους . Η ενθουσιώδης υποδοχή από τα μπαλκόνια, τις αυλές των σπιτιών και από τις πλατειές των χωριών τους σηματοδότησαν την  ελπίδα της  αναγέννησης  της υπαίθρου και της ζωής στη Μεσσαρά  μέσα από την ταύτιση  με τον συμβολισμό του μύθου και του ετήσιου θανάτου και της αναγέννησης  της   Μητέρας -φύσης.

Στους Στόλους μάλιστα η υποδοχή έγινε με  την καμπάνα  του χωριού να κτυπάει χαρμόσυνα τους ήχους της  Ανάστασης.

Εξαίρετη ήταν και η υποδοχή που επεφύλαξαν στους στεφανιοδρόμους οι κάτοικοι  των Μοιρών μαζί με τον δραστήριο Ορειβατικό Σύλλογο τους στην κατάληξη της διαδρομής στην πλατεία του Δημαρχείου. Παρων ήταν και ο Δήμαρχος Φαιστού  κ. Γ. Αρμουτάκης   που υποδέχθηκε με θέρμη  το Στεφάνι του Μύθου και τους στεφανιοδρόμους παραδίδοντας το στο τέλος τιμητικά μαζί τα συγχαρητήρια του στη 16χρόνη στεφανιοδρόμο κ Στέλα Τσατσάκη από το  Ασήμι  που το μετέφερε μέχρι  τον  τερματισμός της διαδρομής.

Το στεφάνι του Μύθου μετά συνέχισε  την διαδρομή μέχρι το Τυμπάκι χωρίς τους στεφανιοδρόμους. Μαζί του ήταν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ.Νικολακάκης και  Δημοτικοί Σύμβουλοι  που στνεχάρηκαν και αυτόί με τη σειτρά τους τους στεφανιοδρόμους για την επιτυχία τους.

Το κοινό ευχαριστήριο του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς και του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων:

“Τους ευχαριστούμε όλους από καρδιάς!.    

Ευχαριστούμε επίσης:

–        Τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της Μεσαράς (Πραιτώρια-Χάρακας-Στέρνες-Ασήμι,Λούρες,Στόλοι,-Γκαγκάλες Άγιοι Δέκα-Μητρόπολη, η Αμπελουζος, Μοίρες ), και  όλους τους κατοίκους για την συμμετοχή τους και τη θερμή αποδοχή της ιδέας της αναβίωσης του μύθου  της Ευρωπης-Ελλωτιδας καθώς και τον Ορειβατικό Σύλλογο Μοιρών.

–      το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Πανεπιστημίου Κρήτης, για την παραχώρηση διαφημιστικών T-shirt που παράχθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων: LIFE+ “Καινοτομίες Ενάντια στην Παράνομη Χρήση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων” (LIFE09 NAT/ES/000533) και Interreg Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρος 2007-2013 «Ενδυνάμωση του Κυπριακού πληθυσμού του Γύπα (Gyps fulvus) με άτομα από την Κρήτη (Ελλάδα)» (έργο: «ΓΥΠΑΣ»).
                       Τα T-shirt διανεμήθηκαν στους αθλητές που συμμετείχαν καθώς και σε  παιδιά-στεφανοδρόμοι στη εκκίνηση της διαδρομής.
–      Τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Νομού Ηρακλείου για τα έργα ζωγραφικής με θέμα το Μύθο της αρπαγής της  Ευρώπης, που τοποθετήθηκαν στον αύλειο χώρο του  Δημαρχείου  Φαιστού.

–       Και εκφράζουμε τον θαυμασμό μας  στην κ Κατερίνα Φουντουλακη από τους Στόλους  που με το αναπηρικό αμαξιδιο της  συμμετείχε στη διαδρομή και τίμησε το χωριό της και τη Μεσαρά.

–      Τον  υπεραθλητή Ελλάδος κ Καμπαξή Παντελή για την επάξια συμμετοχή του.

–     Την Αστυνομία  που ήταν παρούσα καθ’όλη την διάρκεια της  διαδρομής .

–    Την  εταιρεία Βοτόμος ΑΕ για το νερά και την εταιρία Σταματάκη για τα αναψυκτικά.

–     Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμηλαρίου για την φιλοξενία στο τέλος της εκδήλωσης στην γιορτή που οργανώνει κάθε χρόνο, την ημέρα της Πρωτομαγιάς στη θέση Ξωπηγή .

Ευχόμαστε να συναντηθούμε του χρόνου πάλι εδώ στη Μεσαρά—Ευρώπη του Πολιτισμού, για την δεύτερη στεφανιοδρομία και την αναβίωση του μύθου της  Ευρώπης-Ελλωτίδας, μετατρέποντας την Μεσαρά σε  ανοικτή γιορτή  του Μύθου, του δικού μας μύθου. Όλοι, Σύλλογοι και  φορείς της Μεσαράς να πλέξουμε το στεφάνι της Ευρώπης και  να το στείλομε στη Ευρωβουλή, στις Βρυξέλες, για να υπενθυμίσουμε  τον δικό μας πολιτισμό, που έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον στο παγκόσμιο γίγνεσθαι”

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook