Η 5η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μαιών. 

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM), με στόχο την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που παίζει η μαία και η ενεργός συμμετοχή της, τόσο στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού, όσο και την πρόληψη και ανάπτυξη μιας υγιούς οικογένειας. 

Θέτοντας ως φετινό σύνθημα: «Γυναίκες και Νεογέννητα: η Καρδιά της Μαιευτικής» (Women and Newborns: The Heart of Midwifery), οι μαίες και οι μαιευτές σε όλο τον κόσμο εργάζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν ότι οι μητέρες και τα νεογέννητα λαμβάνουν την ποιοτική φροντίδα που τους αξίζει. 

Σε ότι αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο ΠΕΔΥ-ΜΥ Ηρακλείου στην περιοχή Εσταυρωμένου, λειτουργεί Τμήμα Γονεϊκότητας (ψυχοπροφυλακτικής) και Μητρικού Θηλασμού.

Στα Τμήματα αυτά παρέχεται ενημέρωση και συμβουλευτική αγωγή εγκύων σε νέες γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας, μαθήματα και ομάδες ενίσχυσης του μητρικού θηλασμού, προετοιμάζοντας τους γονείς για το μελλοντικό τους ρόλο και εξασφαλίζοντας την απαραίτητη προετοιμασία για τον φυσικό τοκετό. 

Παράλληλα, πραγματοποιούνται κατ’ οίκον επισκέψεις από τις μαίες μετά τον τοκετό  σε γυναίκες που έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα (εντός Νομού Ηρακλείου). Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να κλείνουν ραντεβού καθημερινά, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στα τηλέφωνα 2810-719287 και 2810-719288.

Επιπλέον, στα πλαίσια της συνεχούς φροντίδας και της εξασφάλισης ποιότητας στη ζωή των γυναικών, οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Μονάδες ΠΕΔΥ – πρώην Μονάδες ΕΟΠΥΥ), αλλά και τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων, αρμοδιότητας της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, στο πλαίσιο των δράσεων Προαγωγής Υγείας του πληθυσμού και του Προσυμπτωματικού Ελέγχου Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους προς τις ενδιαφερόμενες γυναίκες. 

Οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται από τις μαίες-μαιευτές των συγκεκριμένων Μονάδων, σε συνεργασία με τα κυτταρολογικά εργαστήρια των Νοσοκομείων Αναφοράς και προβλέπουν τη δωρεάν εξέταση κατά Παπανικολάου (τεστ Παπανικολάου) για γυναίκες ηλικίας 25 – 65 ετών, καθώς και κατά τόπους ενημερωτικές δράσεις – εκδηλώσεις σχετικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τις δυνατότητες πρόληψής του. Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις δύναται να προγραμματισθούν κατόπιν σχετικών προσκλήσεων τοπικών, δημοτικών και άλλων ενδιαφερομένων αρχών, συλλόγων κλπ, προς τις μαίες των Κ.Υ. και των Μονάδων ΠΕΔΥ.

Η πρόληψη σώζει ζωές! Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες για τη λήψη του Τεστ ΠΑΠ ή για ενημέρωση τους, μπορούν να απευθύνονται στην πλησιέστερη μονάδα υγείας και ειδικότερα: 

Αναγνωρίζοντας το έργο των μαιών-μαιευτών που εργάζονται σε μονάδες υγείας στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης συγχαίρει τις μαίες και τους μαιευτές για το πολύτιμο έργο τους και θέτει ως στόχο, την ενδυνάμωση και ενίσχυση του έργου τους, μέσω της δημιουργίας δικτύου επαγγελματιών υγείας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook