Ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη η δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Θα ακολουθήσει τη Τετάρτη διευρυμένη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, ώστε να υπάρξουν προσαρμογές όπου κριθεί απαραίτητο.

Μέχρι σήμερα, Δευτέρα, στη δημόσια διαβούλευση του προσχεδίου νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας υπουργείου Οικονομικών», έχουν συμμετέχει 524 πολίτες και παραγωγικοί φορείς , αριθμός που θεωρείται ισχνός σε σχέση με τους 13.741 συμμετέχοντες στη διαβούλευση του προηγούμενου φορολογικού νόμου. Ωστόσο, η τρέχουσα διαβούλευση έχει βάθος μόλις 10 ημερών, όταν η προηγούμενη είχε κρατήσει σχεδόν για ένα μήνα, όπως επισημαίνεται σε άρθρο της ιστιοσελίδας in.gr.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης, που γίνεται μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλία Πλασκοβίτη, αναμένεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα των κυρώσεων.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση:

-Δεν εμπεριέχει τις εξοντωτικές ποινές φυλάκισης που είχε το αρχικό κείμενο. Το τελευταίο, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών για οφειλές της τάξεως των 5.000 ευρώ και για κάθειρξη 10 ετών για οφειλές ύψους 150.000 ευρώ. Η σχετική διάταξη αφαιρούσε ακόμη και τη δυνατότητα αναστολής της απόφασης αν προηγουμένως δεν είχε εξοφληθεί η οφειλή. Οι ποινές φυλάκισης, με βάση το αρχικό σχέδιο, θα επιβάλλονταν ακόμη και σε αυτούς που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές για 6 ή 8 μήνες.

-Ανοικτό παραμένει και το θέμα του αυτόφωρου για όσους συλλαμβάνονται να μην πληρώνουν ΦΠΑ ή για όσους εξακολουθούν να χρωστούν στο Δημόσιο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρόβλεψη για αυτόφωρο διαγράφηκε από το σχέδιο νόμου και θα επαναδιατυπωθεί.

– Αφαιρέθηκε και η διάταξη που προέβλεπε κατά προτεραιότητα έλεγχο σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες (π.χ. γιατρούς, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.λπ.) που εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα (π.χ. 25.000 ευρώ).

Η τελική διατύπωση των άρθρων 3 και 10 του νομοσχεδίου αναμένεται να είναι σαφώς ηπιότερη σε σχέση με τα ανακοινώθηκαν αρχικά και θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης και με γνώμονα να μην παραβιαστούν θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις. Μια γεύση των τελικών διατυπώσεων αναμένεται να δοθεί στη μεθαυριανή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook