Μια σημαντική έκδοση της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, το βιβλίο του Antonino Di Vita «Η Γόρτυνα της Κρήτης – Δεκαπέντε αιώνες αστικού  βίου» παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα «Μανόλη Καρέλλη» στην Ανδρόγεω. 

Πρόκειται για την μετάφραση στα ελληνικά του έργου ζωής του σπουδαίου Ιταλού Αρχαιολόγου, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη της Γόρτυνας σε σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό μνημείο της Κρήτης.  

Την παρουσίαση προλόγισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος εξήρε το έργο όσο και την προσωπικότητα του Antonino Di Vita: 

«Η Ελλάδα οφείλει παντοτινή ευγνωμοσύνη στην παρουσία, στις έρευνες, και στο ανασκαφικό έργο των ξένων Αρχαιολογικών Σχολών, που, γνωρίζοντας σε βάθος τα κείμενα και την Ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, κατόρθωσαν, σε χαλεπούς καιρούς, με ελάχιστα τεχνικά μέσα, να αναδείξουν και να προσφέρουν στον σύγχρονο κόσμο, τους χώρους, τα μνημεία, και τα έργα τέχνης, της μακράς πορείας του Ελληνικού Πολιτισμού.

Οι Δελφοί, η Ολυμπία, η Δήλος, και αναρίθμητοι άλλοι τόποι μοναδικής σημασίας, χάρη στον ένθερμο ζήλο αυτών των επιστημονικών αποστολών, απέκτησαν ξανά υπόσταση, έπειτα από αιώνες αφάνειας και σιγής. Η ανάδειξη της Γόρτυνας, και της εξαιρετικής σημασίας της μέσα στην Ιστορία της Κρήτης, οφείλεται κυρίως στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή. Μακρά σειρά λαμπρών αρχαιολόγων εργάστηκαν για την ανάδειξη και προβολή της διαδρομής και των μνημείων της.

Η παρουσία του Antonino Di Vita και των συνεργατών του, ήδη από το 1978, έδωσε καινούργια ώθηση σε αυτό το ανασκαφικό και ερευνητικό έργο. Με μεθοδική προσπάθεια, συνυφαίνοντας παλιά και νέα στοιχεία, κατόρθωσαν να ανασυνθέσουν τεκμήρια της αδιάκοπης πορείας της Γόρτυνας επί 15 αιώνες.

Καρπό αυτής της επίμοχθης επιστημονικής μελέτης αποτελεί το βιβλίο του Antonino Di Vita που εκδόθηκε προσφάτως από την Βικελαία Βιβλιοθήκη. Ο αναγνώστης του, μέσα από τον μεστό λόγο του συγγραφέα, μπορεί να ακολουθήσει την διαδρομή της Γόρτυνας στον χρόνο, παρακολουθώντας κι ένα παλίμψηστο πολιτισμών: από την Αρχαιότητα, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή εποχή, έως και τους Πρωτοβυζαντινούς αιώνες.

Η έκδοση αυτή συνοδεύεται και από ιδιαίτερα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο συμπληρώνει με ακρίβεια την μνημειακή εικόνα της Γόρτυνας που δίδει ο σπουδαίος Ιταλός αρχαιολόγος.  Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές τη έκδοσης, και ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ομιλητές της αποψινής βραδιάς,  την κυρία Αλεξάνδρα Καρέτσου, και τον κύριο Χαράλαμπο Κριτζά.

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στον αλησμόνητο Antonino Di Vita, η παρουσία της συζύγου του κυρίας Maria Antonietta Rizzo Di Vitta, μάλιστα, προσδίδει ξεχωριστή συγκίνηση σε αυτή την εκδήλωση τιμής και μνήμης προς το πρόσωπο και την προσφορά του».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη, ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης και   – στην πιο συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης –  η Maria Antonietta Rizzo Di Vita, η σύζυγος του Antonino Di Vita,  η οποία μίλησε στα ελληνικά και τόνισε ότι η Κρήτη ήταν για τον άνδρα της και παραμένει για την ίδια , δεύτερη πατρίδα.

Για την έκδοση μίλησαν οι Αλεξάνδρα Καρέτσου (Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων) και ο Χαράλαμπος Κριτζάς (Επίτιμος Διευθυντής Επιγραφικού Μουσείου).  Στην παρουσίαση παρευρέθησαν ακόμα  ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτικής προστασίας κ. Μαρίνος Παττακός και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Νίκος Αγγελάκης.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook