Εμπαιγμό χαρακτήρισε την χθεσινή απόφαση του Eurogroup για  δήθεν διευθέτηση του Ελληνικού δημοσίου χρέους μιλώντας σήμερα 10/5/2016 Στο Κόκκινο και στον Κώστα Αρβανίτη ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

‘Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς σε μία φάση όπου έχει αποδειχθεί πλήρως ότι το Ελληνικό δημόσιο χρέος είναι επονείδιστο αφού πάνω από το 94% των μνημονιακών δανείων επέστρεψαν στις τσέπες των δανειστών, σε μια φάση που για το χρέος της Ουκρανίας αποφασίστηκε «κούρεμα» και εξόφληση με ρήτρα ανάπτυξης, η ενδεχόμενη και υπό όρους υποσχεθείσα από το χθεσινό Eurogroup αναδιάταξη του Ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί στάχτη στα μάτια του Ελληνικού λαού προκειμένου να αποδεχθεί αγόγγυστα τα νέα σκληρά μνημονιακά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ειδικότερα ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι ενώ οι δανειστές ήταν υποχρεωμένοι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης να επιστρέψουν τα κέρδη της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από τα Ελληνικά ομόλογα (SMP’s & ANFA’s) ύψους 5,1 δις ευρώ μόνο για την περίοδο 2014-2016 τελικά παραπέμπουν το ζήτημα στις καλένδες για μετά τo 2018 τουλάχιστον.

Επιπλέον ο Νότης Μαριάς είπε ότι η Ελληνική οικονομία χρειάζεται εδώ και τώρα την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης προκειμένου να επενδυθούν στον πρωτογενή τομέα και στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό επανέφερε την πρόταση που είχε διατυπώσει από το 2010 για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού με κεφάλαιο τουλάχιστον τα παραπάνω 5,1 δις ευρώ από την επιστροφή των εν λόγω κερδών από τα Ελληνικά ομόλογα.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής παρατήρησε ότι η χθεσινή Απόφαση του Eurogroup αποκλείει για άλλη μια φορά ρητά και κατηγορηματικά το κούρεμα του Ελληνικού  δήθεν χρέους και δρομολογεί υπό όρους και προϋποθέσεις και με πολλά «εάν» την «αναδιάταξη» (reprofiling) του χρέους με ενδεχόμενη επιμήκυνση της διάρκειάς του και των περιόδων χάριτος, χωρίς όμως μείωση των επιτοκίων είτε μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά.

Η όποια ενδεχόμενη λοιπόν αναδιάταξη του δήθεν χρέους εάν και εφόσον γίνει δεν πρόκειται να έχει χειροπιαστά αποτελέσματα στην Ελληνική οικονομία πριν το 2022 ενώ ταυτόχρονα σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε. 472/2013 θα συνεπάγεται μνημόνιο διαρκείας και εποπτεία από τους δανειστές της ΕΕ μέχρις ότου η Ελλάδα εξοφλήσει το 75% των δήθεν χρεών της στην ΕΕ.

Τέλος ο Νότης Μαριάς έκλεισε την συνέντευξη του επισημαίνοντας ότι οι δανειστές με διάφορα τρικ τροποποιούν το περί «βιωσιμότητας» του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ που πρέπει να κινείται στο 120% – 122% του ΑΕΠ, γεγονός που θα τους υποχρέωνε σε «κούρεμα» μια και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μετά τα έξι πέτρινα μνημονιακά χρόνια έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Χρησιμοποιούν λοιπόν οι δανειστές άλλες «τεχνικές» όπως το ποσοστό επί του ΑΕΠ των κονδυλίων που καταβάλλονται για την αποπληρωμή των ετησίων τοκοχρεωλυσίων.

Το ποσοστό αυτό οι δανειστές το υπολογίζουν στο 15% του ΑΕΠ, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό το οποίο θα οδηγεί σε συνεχή αφαίμαξη της Ελληνικής οικονομίας για δεκαετίες μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια γερμανική δουλοπαροικία.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook