Πριν από λίγο καιρό "Η Διαδρομή" του Γιώργου Παπακωνσταντή άρχισε τη... διαδρομή της στον χώρο του ελληνικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για ένα βιβλίο που αγγίζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής και εμπειρίας και προσπαθεί να αναδείξει όλα αυτά που έχουν πραγματική αξία και σημασία και κρύβονται ακόμα και στις πιο μικρές στιγμές.

"Η Διαδρομή" παρουσιάστηκε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού καφέ "Κήπος" στον Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Το βιβλίο προλόγισαν η φιλόλογος Βίκυ Κόλλια και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο οποίος πλαισίωσε μουσικά την εκδήλωση μαζί με την Πελαγία Ροδουσάκη, ενώ για το βιβλίο μίλησε και ο ίδιος ο συγγραφέας Γιώργος Παπακωνσταντής.

Όπως είπε ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντής για το βιβλίο του:

Το βιβλίο "Η Διαδρομή" είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα μετά από κάποιες επιστημονικές εκδόσεις, αποτελεί για μένα ένα πρώτο βήμα στη λογοτεχνία και προέκυψε από μια εσωτερική ανάγκη στην προσπάθεια μου να αποτυπώσω διάφορες σκέψεις και στοχασμούς που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Αναφέρεται στη ζωή, στον έρωτα, στην ελπίδα, στον θάνατο και παρά το ότι ξεκινά με ένα θλιβερό γεγονός, την αναγγελία δηλαδή ενός επερχόμενου θανάτου, θεωρώ ότι είναι ένα αισιοδοξο βιβλίο, ένα ελπιδοφόρο βιβλίο που προσπαθεί να μας δείξει ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή και πώς μπορούμε σε κάθε μικρή στιγμή της ζωής μας να βρούμε την ελπίδα, την ευτυχία και τη χαρά.

Η αφορμή ξεκίνησε από πραγματικό γεγονός, από φίλο που έφυγε πρόωρα, έχει προφανώς διάφορα βιωματικά στοιχεία αλλά περισσότερο έχει αυτό που θα λέγαμε φαντασιακή εμπειρία. Πολλές φορές η φαντασιακή εμπειρία είναι πιο πλούσια και πιο ζωντανή από την πραγματική εμπειρία.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Τυποβιβλιοχαρτεμπορική Πελεκανάκη και ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Άγγελος, ένας άνδρας σχετικά επιτυχημένος, όταν μαθαίνει ότι είναι σοβαρά άρρωστος και οι γιατροί του δίνουν τέσσερις πέντε μήνες ζωής, αντί να προσπαθήσει να θεραπευτεί, φεύγει για ένα μοναχικό ταξίδι στην Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα ξεκινά ένα ταξίδι μέσα του, στο παρελθόν και στις σκέψεις του, κάτω από την πίεση ότι η ζωή του τελειώνει.

Στο ταξίδι αυτό επανέρχονται και «συγκρούονται» ξανά οι δυο μεγάλες αγάπες της ζωής του, επαναφέροντας τα βασικά διλήμματα ανάμεσα στα πρέπει και στα θέλω.

Η Διαδρομή είναι μια περιπλάνηση ανάμεσα στους απολογισμούς της ζωής και στην καταλυτική επίδραση του έρωτα μπροστά στον χρόνο που τελειώνει. Μια αναδρομή σε σκέψεις, σχέσεις και συναισθήματα ενός ανθρώπου που προσπαθεί να δημιουργήσει καινούρια θέληση για ζωή.

Ένα ταξίδι στο παρελθόν για άντληση δύναμης για το μέλλον.

Ένα ταξίδι στην Ελπίδα.