Στo πλαίσιo εορτασμού της Παγκόσμιας ημέρας νοσηλευτών, σήμερα 12 Μαΐου, το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, στέλνει στο ακόλουθο μήνυμα:

“Σε μια εποχή βαθύτατης οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει σήμερα η χώρα μας, με το προσφυγικό να δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας και των συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας, οι Νοσηλευτές καλούνται σήμερα  12 του Μάη, να εορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών , μια ημέρα ορόσημο για την διεθνή Νοσηλευτική κοινότητα που σηματοδοτεί  τον ρόλο, τις αξίες , την προσφορά και την συμβολή των νοσηλευτών στην Παγκόσμια Υγεία.

Η φτωχοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, ενώ παράλληλα η απογύμνωση των υπηρεσιών υγείας από ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές ,έχει οδηγήσει το σύστημα υγείας στα όρια αντοχής του και τους Έλληνες Νοσηλευτές στην επαγγελματική, οικονομική και προσωπική εξαθλίωση  τους. .

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική Νοσηλευτική κοινότητα «εορτάζει» και φέτος την Διεθνή Ημέρα των Νοσηλευτών, που σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών ICN , για το 2016 έχει σαν θέμα :  «Νοσηλευτές: Δύναμη Αλλαγής για την Ανθεκτικότητα και Βελτίωση των συστημάτων υγείας »  τονίζοντας τον ζωτικό ρόλο των νοσηλευτών στην βιωσιμότητα, ανάπτυξη, ισχυροποίηση και βελτίωση των συστημάτων υγείας μέσα από την παροχή ποιοτικών, αποτελεσματικών και οικονομικά αποδοτικών υπηρεσιών υγείας. Ωστόσο,  η υπάρχουσα παγκόσμια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού συνεχίζει να αποτελεί μείζονα πρόκληση για την αποτελεσματική λειτουργία των συστημάτων υγείας.

Η σημερινή ημέρα, ας γίνει για τους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες της χώρας μας ορόσημο για:

•    Επαρκή , Ασφαλή και Αποτελεσματική Νοσηλευτική στελέχωση των υπηρεσιών υγείας
•    Την καθιέρωση διακριτού επαγγελματικού ρόλου των νοσηλευτών, με την θεσμοθέτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων και τον σαφή καθορισμό της νοσηλευτικής πρακτικής.
•     Την καθιέρωση μιας και ενιαίας τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη Νοσηλευτική.
•    Την ισότιμή διαχείριση των νοσηλευτών και την συμμετοχή τους στη χάραξη στρατηγικών και πολιτικών Υγείας.
•    Την προαγωγή και προάσπιση της Νοσηλευτικής Επιστήμης στη χώρα μας ,ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες. 
•    Την παροχή και διασφάλιση ολοκληρωμένης, ισότιμης και ποιοτικής φροντίδας σε όλους, με γνώμονα τις αξίες του ανθρωπισμού που μας διέπουν.
Χρόνια πολλά ,αισιόδοξα, δυναμικά.”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook