Πληθαίνουν οι περιπτώσεις αγροτών που αποφασίζουν να οδηγήσουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ στα δικαστήρια για τα δικαιώματα που έχασαν. Αφορά γονείς που μεταβίβασαν στα παιδιά τους (νέοι αγρότες) τα χωράφια τους και τα δικαιώματά τους ή σύζυγοι που εκχώρησαν στις συζύγους τους ή και το αντίστροφο, με τη χρήση της φόρμας (εντύπου) 6 που αναφέρεται στη μεταβίβαση με μίσθωση έκτασης και δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα κατέληξαν στο Εθνικό Απόθεµα, δεδοµένου ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες πράξεις.

Στην Κρήτη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), ξεκίνησε να μαζεύει τα δικαιολογητικά από νέους ή μη αγρότες που απώλεσαν δικαιώματα επειδή συμπλήρωσαν την περιβόητη Φόρμα 6 για τη μεταβίβαση το 2014, χωρίς κανείς να τους ενημερώσει για το τι θα συμβεί το 2015. Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, Γιώργος Τζωρτζάκης, δήλωσε ότι «από την περασμένη Τρίτη, αρχίσαμε να μαζεύουμε τα δικαιολογητικά των πρώτων αγροτών και όταν μαζευτεί ένας εύλογος αριθμός, για παράδειγμα 100 ατόμων, θα προσφύγουμε δικαστικά».

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ). Το πρόβλημα τέθηκε επί τάπητος σε ανοιχτή συγκέντρωση που συγκάλεσε η ΠΕΣ το βράδυ της Δευτέρας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Σωτηρόπουλος, «έχουμε ενημερώσει την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί πληρώθηκαν πέρσι τα δικαιώματα τους αλλά φέτος το σύστημα τους έβγαλε εκτός και έχασαν τα χρήματά τους.

Αν και έχουν γίνει ενστάσεις από την πλευρά των θιγόμενων παραγωγών μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο μεταξύ έγινε και η δεύτερη πληρωμή των δικαιωμάτων αλλά οι παραγωγοί μέχρι στιγμής δεν έχουν πληρωθεί τις ενισχύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι έχασαν τα δικαιώματα και αυτοί που τα μεταβίβασαν και αυτοί που τα έλαβαν. Εμείς ξεκινήσαμε την διαδικασία και καλούμε τους αδικημένους αγρότες να εξουσιοδοτήσουν την ΠΕΣ για να έρθουμε σε επαφή με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να δούμε αν θα λύσει το πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινηθούμε νομικά κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ ή παντός υπευθύνου».

 

agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook