Το υπουργείο Υποδομών δημοσίευσε την πρόσκληση για το διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές

Ύστερα από σωρεία «σβήσε – γράψε” η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το υπουργείο Υποδομών δημοσίευσαν την πρόσκληση για τη διαβούλευση του διαγωνισμού για την τετραετή ανάθεση (από την 1η Οκτωβρίου 2016 έως την 30η Σεπτεμβρίου 2020) εκτέλεσης 28 άγονων αεροπορικών δρομολογίων. Παραδόξως, η διαδικασία αυτή συνοδεύθηκε από ηχηρή σιωπή της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, που, κατά το παρελθόν, είχε δημόσια κάνει λόγο για εξορθολογισμό.

Στο δια ταύτα, η ενέργεια του υπουργείου Υποδομών σημαίνει ότι τον προσεχή Οκτώβριο και για διάστημα τεσσάρων ετών θα ξεκινήσει η ανάθεση της εκτέλεσης των αεροπορικών δρομολογίων σε άγονους προορισμούς. Εκεί δηλαδή, όπου λόγω κακών αερολιμενικών υποδομών το πτητικό κόστος είναι υψηλό και γι’ αυτό προβλέπεται η χορήγηση επιδότησης στους αερομεταφορείς.

Βέβαια, η πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών δεν απαντά στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι από τις 31 Μαΐου, οπότε λήγουν οι υφιστάμενες συμβάσεις, μέχρι και την 1η Οκτωβρίου του 2016 οπότε θα ξεκινήσει η τετραετής ανάθεση. Προφανώς, η λύση θα είναι η χορήγηση συνεχών παρατάσεων προκειμένου οι άγονοι προορισμοί να μην αποκοπούν αεροπορικά.

Μικρότερη συχνότητα, λιγότερες θέσεις

Σύμφωνα με το έγγραφο – προσχέδιο της ΥΠΑ, που υπογράφει ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης, η συχνότητα των δρομολογίων μειώνεται σημαντικά, όπως και ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων, εάν συγκριθεί με το καθεστώς που ίσχυσε από το 2012 έως και τον Μάρτιο του 2016 και αφορούσε 24 άγονες γραμμές. Μάλιστα, το νέο καθεστώς προβλέπει λιγότερο αριθμό δρομολογίων, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, συγκριτικά με αυτό που ίσχυε μέχρι τις 31η Μαρτίου. Ακόμη, διαιρεί το δωδεκάμηνο (από χειμερινή και θερινή περίοδο) σε:
– χαμηλή περίοδο (Νοέμβριος έως και Μάρτιος)
– μέση περίοδο (οι μήνες Απρίλιος, Μάιος, Οκτώβριος) και
– υψηλή θερινή περίοδο (Ιούνιος έως και Σεπτέμβριος)

Αναμφισβήτητα, με τον τρόπο αυτό μειώνεται το κόστος, ωστόσο την μείωση της συχνότητας των δρομολογίων αλλά και τον θέσεων δεν βλέπουν με «καλό μάτι” κάτοικοι και φορείς νησιών και απομακρυσμένων περιοχών. Και αυτό επειδή η συχνότητα των δρομολογίων, αλλά και οι προσφερόμενες θέσεις, θα είναι οι λιγότερες το «δύσκολο” πεντάμηνο από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο, σε σχέση με τις υπόλοιπες χρονικές περιόδους.

Αθήνα – Σητεία

Τέσσερις πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 160 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χαμηλή περίοδο.

Πέντε πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 200 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη μέση περίοδο.

Έξι με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 240 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά την υψηλή θερινή περίοδο.

Το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε 5 πτήσεις την εβδομάδα κατά τη χειμερινή περίοδο και 350 προσφερόμενες θέσεις και 7 το καλοκαίρι και 490 θέσεις.

Αλεξανδρούπολη – Σητεία

Δύο (2) πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 50 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε 3 πτήσεις την εβδομάδα κατά τη χειμερινή περίοδο και 75 προσφερόμενες θέσεις.

Άκτιο-Σητεία

Δύο (2) πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 50 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το προηγούμενο καθεστώς προέβλεπε 2 πτήσεις την εβδομάδα κατά τη χειμερινή περίοδο και 3 την θερινή με συνολικά 50 και 75 προσφερόμενες θέσεις, αντίστοιχα.

Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος

Τέσσερις (4) πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 120 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη χαμηλή περίοδο.

Πέντε (5) πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 150 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά τη μέση περίοδο.

Επτά (7) πτήσεις με επιστροφή εβδομαδιαίως, με ένα σύνολο 210 προσφερομένων θέσεων εβδομαδιαίως ανά κατεύθυνση, κατά την υψηλή θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, το συγκεκριμένο δρομολόγιο «έσπαγε” σε Ρόδο-Κάρπαθο (5 πτήσεις / εβδομάδα και 200 προσφερόμενες θέσεις) και Ρόδο -Κάρπαθο – Σητεία (4 πτήσεις / εβδομάδα και 160 προσφερόμενες θέσεις)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook