Ξενάγηση στο φρούριο της Φορτέτσας και εκδήλωση αφιερωμένη στους καθηγητές Αρχ/νικής Μουτσόπουλο, Στεριώτου και Δημακόπουλο. Η ξενάγηση και η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Μαίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εκδηλώσεις για τις Ημέρες Ρεθύμνου

Α) Ξενάγηση στο ενετικό φρούριο της Φορτέτσας στο πλαίσιο της τιμητικής εκδήλωσης για τους : Νικόλαο Μουτσόπουλο, Ιωάννα Στεριώτου και Ιορδάνη Δημακόπουλο.

Συντελεστές : Νότα Καραμαλίκη , Κωστής Γιαπιτζόγλου, Ιωάννα Στεριώτου, Αριστόδημος Χατζιδάκης

Φρούριο Φορτέτσας / 10:00 

Β) Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους καθηγητές Αρχιτεκτονικής: Νικόλαο Μουτσόπουλο, Ιωάννα Στεριώτου και Ιορδάνη Δημακόπουλο, για την ανεκτίμητη επιστημονική συνεισφορά τους στην ανάδειξή της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

Ο  Σύλλογος κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου  σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων  Ρεθύμνου  οργανώνει τιμητική εκδήλωση για τον Νικόλαο Μουτσόπουλο, την Ιωάννα Στεριώτου και τον Ιορδάνη Δημακόπουλο, που και οι τρεις συνέβαλαν αποφασιστικά στη σωτηρία του ιστορικού της κέντρου.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Νικόλαος Μουτσόπουλος σε συνεργασία με τους Ζέρβα, Μοροπούλου, Ροδολάκη και Γκανούλη και τους φοιτητές τους προσέφεραν στο Ρέθυμνο το 1973 την αξεπέραστη «Μελέτη Προστασίας και Αναδείξεως της Παλαιάς Πόλεως Ρεθύμνης». Για την εκπόνησή της προσέφεραν εθελοντική εργασία -ως πρακτική άσκηση- δεκάδες φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι εργάστηκαν σ’ ένα περιβάλλον τότε εχθρικό.

Η Ιωάννα Στεριώτου κατά την τριετία 1973-1975 ερεύνησε επί τόπου τις βενετικές οχυρώσεις της πόλης, τεκμηριώνοντας με τη διδακτορική της διατριβή όχι μόνο τη Φορτέτζα αλλά και το προγενέστερο περιμετρικό τείχος και το ακόμη πιο παλιό Castell Vecchio. Οι ερευνήτρια αυτή συνέχισε να ασχολείται με τις οχυρώσεις του Ρεθύμνου ενσωματώνοντας νεότερα στοιχεία στη δεύτερη έκδοση του δίτομου βιβλίου της «Οι βενετικές οχυρώσεις του Ρεθύμνου» και προσφέροντας νεότερες δημοσιεύσεις, με αναλυτικότερη διαπρα-γμάτευση κάποιων θεμάτων.

Ο Ιορδάνης Δημακόπουλος, ο οποίος υπηρέτησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με τις έρευνές του και τη διδακτορική του διατριβή το 1974, που είχε ως θέμα την αρχιτεκτονική των βενετσιάνικων σπιτιών της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου, θεμελίωσε τη θέση ότι αυτή προσφέρει εικόνα όχι μεσαιωνική αλλά όψιμη αναγεννησιακή, με στοιχεία προχωρημένου μπαρόκ. Στην παραπάνω μελέτη προσέθεσε μια παράλληλη σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων, για τη Λότζια, για την πόλη μετά την επιδρομή του Ουλούτζ Αλή, για το θύρωμα του τεμένους Γαζή Χουσεΐν Πασά και για κρήνη Rimondi.

Και οι τρεις συνέβαλαν τα μέγιστα στην υπόθεση της επιστημονικής μελέτης της Παλιάς Πόλης και με τον τρόπο αυτό στην διατήρησή  και ανάδειξη της.

Σπίτι του Πολιτισμού / 20:00 / Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου

Η ξενάγηση και η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Μαίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και τελούν υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Σύλλογος ξενοδόχων, Λύκειο Ελληνίδων, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook