Συρρίκνωση εμφάνισε η ελληνική οικονομία στο α’ τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία αυτά είναι λίγο καλύτερα του αναμενόμενου, καθώς αναλυτές εκτιμούσαν ότι η ύφεση θα κυμαινόταν στο 0,7% σε τριμηνιαία βάση και στο 1,4% σε ετήσια βάση.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ μειώθηκε το α’ τρίμηνο εφέτος κατά 1,3% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο πέρυσι και κατά 0,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο 2015 (με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία). 

Σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,2%.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει επίσης ότι το α’ τρίμηνο 2015 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% και το α’ τρίμηνο 2014 είχε καταγραφεί άνοδος κατά 0,4%. Ενώ, επιβεβαιώθηκε ότι για το σύνολο του 2015 υπήρξε ύφεση της τάξης του 0,32%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στις 30 Μαΐου θα ανακοινωθούν επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, στις οποίες θα έχουν ληφθεί υπόψη είτε μηνιαία στοιχεία (π.χ. ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου) είτε τριμηνιαία (π.χ. κύκλος εργασιών στον κλάδο των υπηρεσιών και έρευνα εργατικού δυναμικού). 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook