Στόχος της Περιφέρειας το 1,5 δις ευρώ στην πενταετία – ΕΣΠΑ, σχέδιο Γιουνκέρ, Τομεακά και Αναπτυξιακός Νόμος στο επίκεντρο του Υπ. Οικονομίας

Τα Ευρωπαικά χρηματοδοτικά προγράμματα και το πώς μπορεί να συντελέσουν στην ανάπτυξη της Κρήτης, ήταν το θέμα της τελευταίας ημερίδας που διοργανώθηκε νωρίς το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και στο πλαίσιο του διημέρου για την Ημέρα της Ευρώπης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για ένα ευρύ φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων που περιλαμβάνει:

Την νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ
Τον νέο αναπτυξιακό νόμο που – όπως είπε – θα ψηφιστεί στην Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη και δίνουν έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τέλος ο κ.Σταθάκης χαρακτήρισε ως θεμελιακό το σχέδιο Γιουνκέρ.

Ερωτώμενος για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως το επίμαχο θέμα σε αυτή την φάση είναι να υπάρξει ένα πλήρης σταθερί μακροοικονομικό περιβάλλον για την οικονομία , κάτι σο οποίο, όπως είπε θα έχει καταλυτικό ρόλο η αξιολόγηση.

Δεύτερο σημαντικό, είπε ο κ.Σταθάκης, είναι να υπάρξει μείωση επιτοκίων κάτι που θα γίνει πο την χαλάρωση που αναμένουν από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και άλλα μέτρα. Επίσης είπε πως η ρύθμιση του χρέους θα μειώσει τις απαιτήσεις εξυπηρέτησής του και θα δημιουργήσει ασφάλεια στους επενδυτές. «Αυτά έχουν προτεραιότητα και γι’αυτό επιμένουμε να γίνει το Eurogroup στις 24 Μαίου» είπε ο Υπουργός Οικονομίας.

Από την πλευρά του και σε ότι αφορά στις χρηματοδοτήσεις δράσεων στην Κρήτη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέβασε τον πήχυ στο 1,5 δις ευρώ για την επόμενη πενταετία.

Όπως είπε τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν επαρκούν και χρειάζονται επιπλέον πιστώσεις από τομεακά προγράμματα Υππυργείων και την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων «για να γίνει ο ΒΟΑΚ όπως εμείς έχουμε προτείνει με ρήτρα διαθεσιμότητας».

Ο κ.Αρναουτάκης επεσήμανε πως «μέχρι τον Ιούνιο το 30% του προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης θα είναι οριστικοποιημένο και δεσμευμένο με έργα για αποχέτευση, βιολογικούς, οδοποιίες, σχολεία και άλλα, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουμε πιάσει κοντά στο 50% με συμβασιοποιημένα έργα».

 

Η τελευταία εκδήλωση του διημέρου για την Ημέρα της Ευρώπης, εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες από τον κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, Επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, χαιρετισμούς από τον Υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη, τον Περιοφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, και τον Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα και ομιλίες από την Ευρωβουλευτή της ΝΔ κα Μαρία Σπυράκη, τον κ. Γιώργο Περουλάκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειακής Πολιτικής και τον κ. Νίο Αναμουρλόγλου Υπεύθυνο Ευρωπαϊκών Σχέσεων της Creta Farms

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook