Ανοιχτή επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Κρήτης σε όλες και όλους τους υποψήφιους.

Στην επιχτολή του ο κ.Σημανδηράκης αναγράφει τα εξής: 

«Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες,

Έφτασε η ώρα που θα κληθείτε να  συμμετέχετε στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, για την προετοιμασία των οποίων, έχετε ξοδέψει πολύ χρόνο, κόπο και αλλά κυρίως ψυχική ενέργεια.

Τ’ αποτελέσματα των εξετάσεων θα αποτελέσουν ένα κριτήριο αξιολόγησης αυτής σας της προσπάθειας. Το σίγουρο, όμως είναι ότι δεν θα αποτελέσουν κριτήριο για την μοναδικότητα σας, επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν εξετάσεις που θα αξιολογήσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την μοναδική προσωπικότητα καθενός ή καθεμίας σας. Στοιχεία όπως η δημιουργικότητα, το ήθος, η αυτοπεποίθηση, το δυναμικό σας που περιμένει ν’ αναδειχθεί και όλα εκείνα τα ταλέντα που, αν ανθίσουν σ’ ένα υποστηρικτικό, γεμάτο αγάπη, περιβάλλον θα σας οδηγήσουν στην ολοκλήρωση και στην ολόπλευρη ανάπτυξη.

Εξετάσεις και δοκιμασίες θα υπάρξουν πολλές στη ζωή σας. Η προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη είναι συνυφασμένη με δεξιότητες όπως η αντιμετώπιση νέων συνθηκών και προκλήσεων, η επίλυση προβλημάτων, η λήψη αποφάσεων και η εύρεση εναλλακτικών λύσεων στο κοινωνικό, οικονομικό και ευρύτερο περιβάλλον. Η επιτυχία, τελικά,  εξαρτάται από την προετοιμασία αλλά και την ικανότητα να μετουσιώνουμε σε πράξη την γνώση που έχουμε αποκομίσει τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επίσης και τις αρχές και τις αξίες που σας έχει μεταλαμπαδεύσει η οικογένεια, το σχολείο και η κοινωνία. Στόχος  εκπαιδευτικού συστήματος είναι ή θα έπρεπε να είναι, να δημιουργήσει το υπόβαθρο ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν τη γνώση και την μάθηση και να δουν τις εξετάσεις ως έναν τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθεί η προσπάθεια τους αλλά κυρίως σαν μια ευκαιρία να θέσουν νέους στόχους και ορίζοντες που δίνουν σημασία και νόημα στη προσωπική τους ζωή αλλά και στην μετέπειτα επαγγελματική. 

Η ζωή δεν σταματάει με την αποτυχία στις εξετάσεις, και ούτε ολοκληρώνεται με την επιτυχία σε αυτές. Είναι ένας διαρκής αγώνας στον οποίον όλοι εμείς, εκπαιδευτικοί, γονείς και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης θέλουμε να είμαστε συμπαραστάτες σας. 

Σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία. 

Παναγιώτης Σημανδηράκης
Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Απασχόλησης Περιφέρειας Κρήτης»