Η Κρήτη της ανάπτυξης περνάει μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους και στρατηγικό σχεδιασμό -Η Περιφέρεια Κρήτης στις Βρυξέλλες, κοντά στην πηγή των χρηματοδοτήσεων

Στις δράσεις της Περιφέρειας στο αναπτυξιακό πλαίσιο της Κρήτης, αλλά και στον ρόλο της Ευρώπης στον τομέα της ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στα Χανιά, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με θέμα “Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία”.

Ο Περιφερειάρχης επισήμανε την συνεργασία “συστράτευση” της Περιφέρειας με όλους τους φορείς στην αναπτυξιακή προσπάθεια, τονίζοντας παράλληλα “το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Κρήτης και γενικότερα το νέο ΕΣΠΑ που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανάπτυξη του τόπου μας με τις καινοτόμες στρατηγικές επιλογές που έχουμε κάνει, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει κρίσιμα θέματα που αφορούν στην κοινωνική συνοχή των κατοίκων του νησιού μας, όπως αυτό της καταπολέμησης της φτώχειας και της κοινωνικής ένταξης. 

Στόχος μας είναι, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, να προσελκύσουμε τα επόμενα 5 χρόνια κονδύλια από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που φτάνουν το 1,5 δις ευρώ. Μάλιστα ανέφερε ότι στο σχεδιασμό της Περιφέρειας εντάσσεται το ζήτημα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα χωρίς διόδια αλλά με ρήτρα παραχώρησης, ενώ είπε ότι θα εξαντλήσουμε τα όρια της θεσμικής μας παρέμβασης αναφορικά με την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην σημασία αλλά και στην δυνατότητα της κινητοποίησης πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων, λέγοντας ότι  η Περιφέρεια οργάνωσε το δικό της γραφείο στις Βρυξέλλες κατά τρόπο αποτελεσματικό προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής μας. Μέσα από τη λειτουργία αυτού του γραφείου, όπως είπε, θα επιδιώξουμε να προσεγγίσουμε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για την Κρήτη. 

Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης την ομιλία του, επεσήμανε  “για το μεγάλο ζητούμενο της εποχής που είναι η ανάπτυξη, η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες τόσο για την βελτίωση των επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αύξηση της παραγωγικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων όσο και για την άμεση ανακούφιση χιλιάδων συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση τα τελευταία χρόνια. Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίζει να στηρίζει κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία, κάθε πρωτοβουλία που θα δημιουργεί καλές προοπτικές για το νησί, την τοπική οικονομία και τους κατοίκους του. Θα κάνουμε αυτό που πράττουμε μέχρι σήμερα. Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να περάσει η Κρήτη στην επόμενη μέρα”.