Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα πως η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή

Εντονα συμβολική σημασία αποκτά η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου. Διπλωματικές πηγές από τη Μόσχα χαρακτηρίζουν την έλευσή του στην Ελλάδα «επίσκεψη εργασίας που εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας 2016». Για τη δε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Αγιον Ορος, κατά πασά πιθανότητα μαζί με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο, και πριν από την έλευσή του στην Αθήνα, διευκρινίζουν πως πρόκειται για προσκυνηματικού χαρακτήρα ταξίδι.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του Ρώσου προέδρου στην Αθήνα εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα πως η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. Στο οικονομικό μέτωπο, αναμένεται να αναφερθεί και στην παρότρυνση της Μόσχας προς ρωσικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, στην ενέργεια, τα ακίνητα και τον τουρισμό, αλλά υπό την προϋπόθεση πως θα έχουν ίσες ευκαιρίες. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα τόσο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όσο και στη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να υλοποιηθούν τα όποια σχέδια», αναφέρει στην «Κ» πηγή από τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εμπορικών ανταλλαγών, οι προσδοκίες είναι μικρές, αφού οι επιβληθείσες από τη Μόσχα κυρώσεις στις ελληνικές εξαγωγές συνδέονται άμεσα με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές επί της Ρωσίας, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι. Παράλληλα χαρακτηρίζουν χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα την αδυναμία της να εκμεταλλευτεί την αυξημένη τουριστική ζήτηση εξαιτίας των αδυναμιών των ελληνικών προξενικών αρχών να διαχειριστούν εγκαίρως τα αιτήματα για visa.

Κεντρικό ζήτημα όμως θα αποτελέσει η ενεργειακή συνεργασία στο μέτωπο των αγωγών. Η Ρωσία έχει στρέψει την προσοχή της στην υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στην ελληνοϊταλική πλευρά. Η υπογραφή τον Φεβρουάριο στη Ρώμη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΠΑ, της Edison και της Gazprom για την ανάπτυξη αγωγού από την Ελλάδα προς την Ιταλία αποτέλεσε το πρώτο βήμα επί του οποίου θα επιχειρηθεί να σημειωθεί πρόοδος τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook