Τη Δευτέρα 23 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, θα γίνει προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ του Φώτη Κωνσταντινίδη, «CRETA DIVINA» (ΘΕΙΚΗ ΚΡΗΤΗ).

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνει την Δευτέρα 23 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, την προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ του Φώτη Κωνσταντινίδη, «CRETA DIVINA» (ΘΕΙΚΗ ΚΡΗΤΗ). 

Ένας Άγγλος συνταξιούχος καθηγητής ιστορίας και ερασιτέχνης βοτανολόγος, πρόσφατα χηρέψας, κατεχόμενος από αξέχαστες αναμνήσεις της Κρήτης που είχε επισκεφθεί πολλές φορές στο παρελθόν με τη γυναίκα του, αποφασίζει να επισκεφθεί, αυτή τη φορά μόνος του, την αγαπημένη του Κρήτη αναζητώντας ένα σπάνιο βότανο. 

Η μυθολογία, η ιστορία, η αρχαιολογία, η παράδοση, η χλωρίδα και το φυσικό κάλλος της Κρήτης μεταδίδονται έντεχνα και μ' ένα προσιτό τρόπο μέσα από τη δραματουργική μετουσίωση του οπτικοακουστικού υλικού, με αποτέλεσμα να διαφανεί η υπερβατική, η θεϊκή της διάσταση. Η τεκμηριωμένη γνώση, που μεταδίδεται από κορυφαίους αρχαιολόγους, όπως την δρ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, τον καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, τον δρ. Γκάρεθ Όουενς και την δρ. Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, συνοδεύει τη δραματουργική ροή του έργου, εμπλουτίζοντάς το με πολύτιμη πληροφορία για τον Μινωικό πολιτισμό, έναν σύνθετο και προηγμένο πολιτισμό, που η ιστορία αναγνώρισε ως το λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Κνωσός, η Φαιστός, η Γόρτυνα, η αρχαία Ελεύθερνα, το Ιδαίον Άντρον, η Ζώμινθος, οι Αρχάνες, το Βαθύπετρο, ο λόφος Καστέλι στα Χανιά και άλλοι, προβάλλονται από τους αρχαιολόγους μέσα από τον κινηματογραφικό φακό και τη ματιά του Άγγλου επισκέπτη. 

Τα κύρια δρώμενα της μυθοπλαστικής πλευράς του έργου διαδραματίζονται στις Αρχάνες, στα Ανώγεια και στον Κουσέ, στα οποία λαβαίνουν μέρος οι Κρητικοί ηθοποιοί Δημήτρης Καλογεράκης, Ειρήνη Κουρλετάκη, Μανώλης Σαμαριτάκης, ο αυθεντικός παλαίμαχος της Αντίστασης στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο Νίκος Σαμαριτάκης, τοπικοί κομπάρσοι, μουσικοί και χορευτές. Το έργο λαμπρύνουν με την ευγενική συμμετοχή τους ο Βασίλης Σκουλάς και ο Αριστείδης Χαιρέτης. 

Στο τέλος, ο Harold, που τον υποδύεται ο Άγγλος ηθοποιός Robert Powell, μαγεμένος από τον τόπο και τους ανθρώπους, αποφασίζει να μείνει στη Κρήτη και να συνεχίσει να αναζητά εκείνο το σπάνιο βότανο... 

Για την ταινία θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης Φώτης Κωνσταντινίδης και η φιλόλογος Βίκυ Κόλλια. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.