Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο hot spot της Μόριας με πρωταγωνιστές πρόσφυγες που διεκδικούν να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο. Η αστυνομία απάντησε με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Πρόκειται για πρόσφυγες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας παρέμειναν υπό περιορισμό στο hot spot επί 25ήμερο μέχρι να τους επιτραπεί να κυκλοφορούν στο νησί αλλά να μη φεύγουν από αυτό. Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που υπέβαλαν όμως καθυστερεί, με αποτέλεσμα συχνά να δημιουργούνται προβλήματα όπως η σημερινή εξέγερση.

Οι πρόσφυγες κατέλαβαν το χώρο μπροστά στην υπηρεσία ασύλου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Από τον καταυλισμό βγήκαν αμέσως οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί, ενώ διμοιρία ΜΑΤ αποκατέστησε την τάξη χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Το απόγευμα της Κυριακής, διαδηλώνοντας πως είναι πρόσφυγες και όχι εγκληματίες, δεκάδες Ιρακινοί και Σύριοι, κυρίως μέλη οικογενειών με παιδιά συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Αίτημα τους να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια για την Ευρώπη.

Η Σκα Κέλερ στο νησί

Σήμερα, στη Μυτιλήνη βρίσκεται, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η αντιπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Σκα Κέλερ. Ήδη επισκέφθηκε τους καταυλισμούς στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ ενώ αργότερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους οργανισμών για τους πρόσφυγες.

Συλλήψεις

Χθες, Κυριακή, στη Σάμο συνελήφθησαν δυο αλγερινοί πρόσφυγες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για το αδίκημα της κλοπής. Όπως προέκυψε από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, το τελευταίο 10ήμερο οι Αλγερινοί ηλικίας 22 και 23 ετών, είχαν προβεί από κοινού στην διάπραξη τριών τουλάχιστον διαρρήξεων κλοπών, στην περιοχή της Σάμου. Συγκεκριμένα είχαν διαρρήξει δύο καταστήματα και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και αφαίρεσαν χρήματα και ηλεκτρονικές συσκευές, συνολικής αξίας άνω των 5.000 ευρώ.  Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook