Τελευταία ενημέρωση 19:00

Απο ύψος πέντε μέτρων έπεσε στο κενό, ένας άντρας 28 ετών ενώ εκτελούσε εργασίες σε ένα κτίριο.

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στις Βασιλειές Ηρακλείου και στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον άντρα με τραύματα στα πόδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει κίνδυνος για την ζωή του ενώ οι αρχές ερευνούν το περιστατικό.

Ανακοίνωση του σωματείου Οικοδόμων Ηρακλείου

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα έγινε σήμερα το μεσημέρι (πέρα του ωραρίου) με τραυματία ένα συνάδελφο οικοδόμο, 26 ετών αλβανικής καταγωγής B.S.  

Ο ακήρυχτος πόλεμος συνεχίζεται την ώρα που ο κλάδος των οικοδόμων έχει κυριολεκτικά τσακιστεί από την ανεργία, το μόνο πράγμα που έχει μείνει σε επίπεδα προ κρίσης είναι τα εργατικά ατυχήματα. 

Έτσι ο τραυματισμός του συναδέλφου  μας στις Βασιλείες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τα 12ωρα στο γιαπί, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και η ανάγκη για το μεροκάματο μετά από πολλούς μήνες ανεργίας δημιουργούν συνθήκες  γκιλοτίνας για τους συναδέλφους.  Από αυτή την κατάσταση κερδισμένοι θα συνεχίσουν να βγαίνουν οι μεγαλοεργολάβοι και το κεφάλαιο ενώ οι εργάτες θα σακατεύονται καθημερινά για ένα μεροκάματο πείνας.

Στον απόηχο του χθεσινού ατυχήματος έρχεται να προστεθεί και το σημερινό που όπως και τόσα άλλα, δεν είναι αποτέλεσμα της κακιάς ώρας, αλλά έχει να κάνει με την εντατικοποίηση της δουλειάς, την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.  

Το μακελειό που συντελείται στους χώρους δουλειάς με θύματα τους εργάτες συνεχίζεται. Παρά τη μεγάλη ανεργία στο χώρο των κατασκευών τα εργατικά ατυχήματα, θανατηφόρα, με σοβαρούς τραυματισμούς και αναπηρίες, παραμένουν σε υψηλό ποσοστό. Υπάρχουν αιτίες. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, η εργοδοτική τρομοκρατία, τα μέτρα ασφάλειας που θυσιάζονται στο κυνήγι του κέρδους, έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε «σφαγείο».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες, έχει τεράστιες ευθύνες:
Γιατί κλείνουν τα μάτια στο διαρκές έγκλημα που γίνεται στους χώρους δουλειάς.
Γιατί έχουν αφήσει χωρίς προσωπικό τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου.
Γιατί έχουν εξοπλίσει την μεγαλοεργοδοσία με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο για να ξεζουμίζει τους εργάτες, να τους αναγκάζει να ρισκάρουν τη ζωή τους καθημερινά.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να πάρουμε την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας στα χέρια μας. Να επιβάλλουμε με τον αγώνα μας στους χώρους δουλειάς συνθήκες εργασίας που θα διασφαλίζουν ότι θα γυρίσουμε στο σπίτι μας όπως ακριβώς φύγαμε το πρωί για το μεροκάματο.
Απαιτούμε τη στελέχωση και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΙΚΑ.
Προειδοποιούμε πως δε θα ανεχτούμε άλλους χώρους – κάτεργα για τους συναδέλφους μας.