Στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία

Πραγματοποιήθηκε, χθες Τρίτη 17 Μαΐου,  στην αίθουσα “Μανώλη Καρέλλη” (πρώην Ανδρόγεω) η εκδήλωση του Δήμου Ηρακλείου για τα τοπικά κτηνοτροφικά φυτά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία της οποίας τα πρώτα βήματα ήδη εφαρμόζονται και στην Κρήτη από πρωτοπόρους παραγωγούς.

Στην εκδήλωση, εκτός από τον Αντιδήμαρχο Αγροτικού Τομέα κ. Πέτρο Ινιωτάκη παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Αδειοδότησης και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων κ. Μανόλης  Χαιρέτης και κτηνοτρόφοι από όλο το Νομό Ηρακλείου, κ.α. 

Ο Αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Ινιωτάκης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της ενδογενούς ανάπτυξης σαν παράμετρο αυτάρκειας τροφίμων και διαφυγής από την οικονομική κρίση, ενώ τόνισε και την σημαντικότητα της ασφάλειας των παραγόμενων τοπικών τροφίμων. Σε αντίθεση με την μαζική παραγωγή τροφίμων, η οποία προωθείται με τη νέα Διατλαντική Συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ και η οποία ευνοεί τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος, η παραγωγή μικρής κλίμακας ποιοτικών τροφίμων από ντόπιες ποικιλίες προστατεύει την υγεία των καταναλωτών αλλά και των ζώων και έχει περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τους ίδιους τους παραγωγούς, τις τοπικές οικονομίες αλλά και ολόκληρη τη χώρα. 

Στην εκδήλωση  ομιλητές της ημερίδας ήταν ειδικευμένοι γεωπόνοι  συνεργάτες της Greenpeace που πρότειναν  ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παρ/τος Κρήτης Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, κτηνίατρος, που αναφέρθηκε στην σημασία των ψυχανθών στην διατροφή των αιγοπροβάτων και η Στέλλα Χατζηγεωργίου, γεωπόνος, που αναφέρθηκε στην σημασία των ψυχανθών στην γεωργία και στην διάδοση και διάσωση των τοπικών σπόρων. 

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και αρτοσκευάσματα από τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγίου Μύρωνα “ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗ”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook