Την Παρασκευή 20 Μαΐου θα αρχίσουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Μάχης της Κρήτης οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή 22 Μαΐου 2016  στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, τον Άγιο Νικόλαο.

Την ίδια μέρα στις 22 Μαϊου  θα εορταστεί φέτος και η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.   

Από το πρωί της 20-05-2016 μέχρι τη δύση του ηλίου της 22-05-2016 θα γίνει γενικός Σημαιοστολισμός και φωταγώγηση, κατά τις νυκτερινές ώρες, όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., Τραπεζών, Οργανισμών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας, των πλοίων που βρίσκονται αγκυροβολημένα στο λιμάνι της πόλης Αγίου Νικολάου και των χώρων του λιμανιού.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  20 ΜΑΪΟΥ 2016

Ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις  στα σχολεία με θέμα το ιστορικό της Επετείου.

Ώρα 10.30:Προσκύνημα των σπουδαστών, των μαθητών των Σχολείων, των Προσκόπων και Οδηγών στο Μνημείο των Ηρώων με Επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους, βαθμοφόρους.

Κατά το προσκύνημα θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα Σχολεία, το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Αγίου Νικολάου,  τους Προσκόπους και Οδηγούς.
Τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2016

Ώρα 08.00: 

  Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της πόλης ενώ η Δημοτική   Φιλαρμονική θα περιέλθει τις οδούς παίζοντας εμβατήρια.

Ώρα 08.30:

Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Ηρώο των Πεσόντων από Προσκόπους

και Οδηγούς.

Ώρα 10.30:

 Τέλεση Δοξολογίας, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος    Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος  στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας  και  εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας  από τη φιλόλογο του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Αγ. Νικολάου κ. Λαμπρινή Παγκάλου.

Ώρα 11.00: Αμέσως μετά τη λήξη της Δοξολογίας θα γίνει Επιμνημόσυνη

Δέησηστο Ηρώο των Πεσόντων

      Κατάθεση στεφάνων από τους:

Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
Βουλευτές Λασιθίου
Γ. Γ.  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης    
Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου
Δήμαρχο Αγίου Νικολάου
Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 
Αστυνομικό Διευθυντή Λασιθίου
Λιμενάρχη Αγίου Νικολάου  
Δ/ντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου
Εκπροσώπους της Οργάνωσης Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου,            Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων & των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών     οργανώσεων που  εδρεύουν στην πόλη του Αγίου Νικολάου
Εκπρόσωπο του Συλλόγου Μικρασιατών & Ποντίων Μεραμβέλλου

       Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών μας

       Εθνικός Ύμνος από τη Δημοτική Φιλαρμονική

Τα της Δοξολογίας και της Επιμνημόσυνης Δέησης παρακαλείται όπως ευαρεστηθεί και ρυθμίσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Τριάδας.

Η τήρηση της Τάξης  μέσα και έξω από τον Ιερό Ναό ανατίθεται στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Νικολάου.

Για τη διευθέτηση του χώρου μπροστά στο Ηρώο των Πεσόντων και για τα στέφανα που θα κατατεθούν παρακαλείται  όπως μεριμνήσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου.

Επίσης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου παρακαλείται να μεριμνήσει για τη φωταγώγηση της Πόλης  καθώς και για τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου στις εορταστικές εκδηλώσεις του προγράμματος.

Το Λιμενικό Ταμείο παρακαλείται να μεριμνήσει για την φωταγώγηση των χώρων του Λιμανιού Αγίου Νικολάου.

Τέλος οι κ.κ. Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Έφοροι Προσκόπων και Οδηγών παρακαλούνται να μεριμνήσουν για την παρουσία αντιπροσωπειών των Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Οδηγών και Λυκείου των Ελληνίδων με τις Σημαίες τους κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας

Ώρα 20.00:

         Υποστολή της Σημαίας στο Ηρώο των Πεσόντων από Προσκόπους και Οδηγούς.

         Στις εκδηλώσεις έχουν κληθεί να παραστούν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.κ. Γεράσιμος, οι Βουλευτές Λασιθίου, οι Πολιτικές, Δικαστικές και Στρατιωτικές Αρχές, ο Δήμαρχος & το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, οι Δήμαρχοι & τα Δημοτικά Συμβούλια των λοιπών Δήμων Λασιθίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λασιθίου, οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., τα Πολιτικά Κόμματα και οι Πολιτικές Νεολαίες, οι Διευθυντές της Α/ θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές των Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων της Πόλης, ο Προϊστάμενος  ΤΕΙ Κρήτης παραρτημάτων Αγίου Νικολάου: Χρηματοοικονομικής & Ασφαλιστικής και Επιχειρηματικού Σχεδιασμού & Πληροφοριακών Συστημάτων, ο Διευθυντής ΑΣΤΕΚ Αγίου Νικολάου, ο Διευθυντής  της Επαγγελματικής Σχολής του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, Εκπρόσωποι Φορέων και της Εθνικής Αντίστασης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, ο Πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Μεραμβέλλου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, Εκπρόσωποι Σωματείων & Συλλόγων, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι Πολίτες του τόπου μας.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου όπως ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 1 του Π.Δ. 99/1994. Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίσει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Τελετάρχης ορίζεται ο εκπαιδευτικός  κ. Κων/νος Μαστοράκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook