Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Ηρακλείου, του δήμου Χανίων, και της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, συνεχίζεται  η πρώτη αναδρομική εικαστική συνεργασία και ανταλλαγή δύο σημαντικών για τη χώρα μας εκθέσεων τέχνης, των αειμνήστων κορυφαίων Κρητικών ζωγράφων Γιώργου Κουνάλη και Γιώργου Θωμά Γεωργιάδη.

Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση των εκθέσεων του Γιώργου Κουνάλη στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και του Γιώργου Θωμά Γεωργιάδη στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο οι εκθέσεις θα παρουσιαστούν αντίστροφα στις δυο πόλεις.

Συγκεκριμένα από αύριο Παρασκευή 20 Μαίου έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 παρουσιάζεται η έκθεση: «Γιώργος Κουνάλης: Στην τέχνη όπως και στην ζωή» στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου στο Ηράκλειο και από την Δευτέρα 23  Μαίου έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 θα παρουσιαστεί η έκθεση  «Γιώργος Θωμά Γεωργιάδης: Ομορφιά και αλήθεια. Ζωγραφίζοντας κλασικά, αυστηρά και απλά» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης για τις δυο εικαστικές εκθέσεις ανέφερε, ότι,  «η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει τις εκθέσεις δυο μεγάλων καλλιτεχνών του νησιού. Η Περιφέρεια, προσανατολισμένη στην προώθηση-προάσπιση του Κρητικού πολιτισμού, παρουσιάζει στο κοινό τα έργα των μεγάλων καλλιτεχνών σε Ηράκλειο και Χανιά. Ευχαριστούμε το δήμο Ηρακλείου, το δήμο Χανίων, τη δημοτική Πινακοθήκη Χανίων για την άψογη συνεργασία προκειμένου να υλοποιηθούν οι εκθέσεις».

Ποιοι ήταν οι καλλιτέχνες

Οι επιμελητές της αναδρομικής έκθεσης Γεωργιάδη, Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και Μανώλης Καρτεράκης, επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Θωμά Γεωργιάδης ήταν ένας σπουδαίος ζωγράφος και ιδιαίτερα ανήσυχος καλλιτέχνης με πλούσιο έργο που εξερεύνησε όλα τα είδη της ζωγραφικής, τοπία, εσωτερικά, νεκρές φύσεις, πορτρέτα, γυμνά και αλληγορικά θέματα. Έχοντας μια μακρά θητεία στο εξωτερικό και στην Αθήνα, επέστρεψε στη γενέτειρά του πόλη, το Ηράκλειο, όπου συνέχισε την τέχνη του με σεμνότητα και ήθος αλλά πάντα με πάθος και συγκίνηση και κέρδισε την αναγνώριση, τον σεβασμό και την αγάπη των συμπολιτών του τόσο ως δημιουργός όσο και ως δάσκαλος. Άνθρωπος πολυσχιδής, υπήρξε ταλαντούχος μουσικός, σκηνογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων που πλούτισε με την παρουσία του τον εικαστικό κόσμο της πόλης του.

      Ο Γιώργος Κουνάλης, όπως σημειώνει η επιμελήτρια Σοφία Μαυρουδή, εργαζόταν με διαφορετικά είδη τέχνης, παράλληλα μεταξύ τους που το ένα προέκυπτε ως φυσικό στοιχείο ή επακόλουθο του άλλου, και τα οποία εκτείνονταν από τη βυζαντινή έως και τη σύγχρονη τέχνη με εννοιολογικά στοιχεία αλλά και με καλλιτεχνικά δρώμενα. Ήταν ένας καλλιτέχνης που περνούσε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του στο εργαστήρι του, μεταφράζοντας και ερμηνεύοντας τον περίγυρό του, εμπνεόμενος από διάφορα καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής του. Η συγκεκριμένη έκθεση δίνει έμφαση στον πειραματισμό του και πώς το ίδιο το έργο και η τεχνοτροπία του αποτελούσαν αναπόσπαστα στοιχεία μιας ακατάπαυστης έρευνας. Έχοντας αυτό ως γνώμονα, το καλλιτεχνικό εργαστήρι του αναπαρίσταται ως μέρος της έκθεσης, καθώς η ζωή και η καλλιτεχνική δημιουργία του είχαν συγχωνευτεί σε ένα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook