Οριστική και άμεσα εκτελεστέα η απόφαση του ΣτΕ που μειώνει τα τραπεζοκαθίσματα στο ενετικό λιμάνι Χανίων στα μόλις 2.300 τμ.- Δεσμεύσεις δημοτικής αρχής να μην εκτελεστεί εν μέσω σεζόν – Προσπάθεια για τροποποίηση στα 4.600 τμ για το 2017

Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση του ΣτΕ που μειώνει τα τραπεζοκαθίσματα στο ενετικό λιμάνι Χανίων σε χώρο μόλις 2.300 τμ, σύμφωνα δηλαδή με όσα όριζε η παλιά μελέτη Ρωμανού Καλογήρου. Η απόφαση αυτή εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2015 και είναι άμεσα εκτελεστέα.

Η εφαρμογή της ωστόσο εν μέσω σεζόν, εν ολίγοις το “ξήλωμα” των τραπεζοκαθισμάτων που έχουν αναπτύξει τα καταστήματα στο ενετικό λιμάνι Χανίων, λίγο πριν την ακμή της τουριστικής περιόδου, θα αποτελούσε “βόμβα” για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό η δημοτική αρχή, όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, δεν θα προχωρήσει τώρα στην εφαρμογή της, αλλά μετά το κλείσιμο της σεζόν, επιδιώκοντας στο μεταξύ να πετύχει τροποποίηση της απόφασης και εφαρμογή της πρότασης που είχε κάνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων πριν από περίπου ενάμιση μήνα για παραχωρούμενο χώρο 4.600 τμ. Μια πρόταση που είχε τότε προκαλέσει αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες και είχε πυροδοτήσει επεισόδια κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου.

Όπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΔΛΤ Χανίων, Μιχάλης Βλαχάκης:

Η απόφαση είναι εκτελεστέα. Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τα 2.300 τμ. και μετά να ζητήσουμε τροποποίηση για να πάμε στα 4.600 τμ. Αυτή τη στιγμή, θα κάνουμε ατομικές διοικητικές πράξεις για όλους τους καταστηματάρχες, ώστε φέτος να παραμείνει η υφιστάμενη κατάσταση των 6.068 τμ. Είναι λογικό ότι εν μέσω σεζόν δεν πρόκειται να θίξουμε κανέναν. Θα ισχύσει η υφιστάμενη κατάσταση του 2015. Όταν κλείσει η σεζόν θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα 2.300τμ που ορίζει το ΣτΕ και παράλληλα να τρέξουμε να κάνουμε την τροποίηση για να εφαρμόσουμε στην αρχή της σεζόν του 2017, τα 4.600 τμ. που είχαμε προτείνει ως Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων δήλωσε:

Η οριστική απόφαση του ΣτΕ που παραχωρεί τα 2.300 τμ. θα έχει ακριβώς εφαρμογή σε ένα ενδιάμεσο στάδιο. Αφού αποκατασταθεί η νομιμότητα, θα επανεξετάσουμε τις δυνατότητες τροποποίησης της υπουργικής απόφασης. Δεν εχθρευόμαστε την επιχειρηματικότητα ούτε όμως κάνουμε εκπτώσεις στα δικαιώματα των πολιτών και των επισκεπτών. Οι προτάσεις τροποποίησης υπάρχουν ήδη στο τραπέζι παρότι κάποιοι προσπαθούν να τις ακυρώσουν. Του χρόνου έχουμε σαν στόχο να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση υπερβολής στον ενετικό λιμένα. Κάποιοι που εκπροσωπούν τους καταστηματάρχες και βγάζουν μάλιστα ειρωνικές ανακοινώσεις να προσέξουν γιατί εντέλει αυτοί θα βλάψουν τους συναδέλφους τους επαγγελματίες. Εμείς αναζητούμε τη χρησή τομή με την πρόταση των 4.600 τμ. προς παραχώρηση. Αν δεν τη δέχονται θα μείνουμε στην υπερβολή των 2.300 τ.μ που κανέναν δεν θα εξυπηρετεί.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας αλλά και Πρόεδρος του ΔΛΤ Χανίων, Μιχάλης Βλακάκης, το ΔΛΤ Χανίων, είχε προχωρήσει πριν από ενάμιση μήνα στην απόφαση των 4.600 τμ, που είχε αποτελέσει μήλον της έριδος μεταξύ δημοτικής αρχής και καταστηματαρχών, γιατί δεν ήταν εις γνώσιν τους η απόφαση του ΣτΕ που δεν είχε κοινοποιηθεί στον δήμο ή το ΔΛΤ Χανίων.

Μάλιστα, εκτόξευσαν βολές εναντίον των καταστηματαρχών, λέγοντας ότι γνώριζαν την οριστική απόφαση του ΣτΕ για την εφαρμογή των μόλις 2.300 τμ. και όμως την απέκρυψαν…

Θα ζητηθούν ευθύνες από όσους απέκρυψαν την απόφαση εντός και εκτός του δήμου. Η συγκεκριμένη απόφαση για τα 4.600 τμ ξεκίνησε από διαβούλευση τον Μάρτιο του 2014, όταν δεν υπήρχε η απόφαση του ΣτΕ και φτάσαμε να το ψηφίσουμε πριν από περίπου 1,5 μήνα χωρίς να γνωρίζουμε ότι στο μεταξύ είχε εκδώσει το ΣτΕ οριστική απόφαση.

Σαν φυσικά πρόσωπα και σαν σύλλογος καταστηματαρχών ήταν ενημερωμένοι για την απόφαση του ΣτΕ, γιατί αυτοί ήταν που είχαν προσφύγει. Όταν λοιπόν εμείς λέγαμε αφήστε μας να εφαρμόσουμε τα 4.600 τμ. γιατί θα βρείτε μπροστά σας την απόφαση για τα 2.300 δεν μας πήραν σοβαρά υπ’ όψιν. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αντιστραφούν οι όροι και να λάβουν πολύ σοβαρά τις προθέσεις μας, δήλωσε ο κ. Βλαχάκης

Ο δήμαρχος Χανίων μάλιστα είπε: “Παρά το ότι μας είχε ειπωθεί δημοσίως από τους ίδιους τους καταστηματάρχες ότι εκκρεμεί η απόφαση, είχα ανησυχία και κάποιοι συνεργάτες έψαξαν να βρουν τι συμβαίνει. Τη βρήκαμε μετά από πολύ ψάξιμο και αφού είχε αποφασίσει το ΔΛΤ την παραχώρηση 4.600 τ.μ.. Γιατί αν το γνωρίζαμε δεν θα είχαμε πάρει αυτή την απόφαση”

Επιπλέον, όπως τόνισαν στη συνέντευξη τύπου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν ακύρωσε την πρόταση του ΔΛΧ. Το μόνο που ζήτησε είναι να της γνωστοποιηθούν οι αποδέκτες. Το ΔΛΤ Χανίων, από μόνο του προχώρησε χθες στην  ψήφιση της ανάκλησης της απόφασής του για τα 4.600 τ.μ. μετά την “ανακάλυψη” της απόφασης του ΣτΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook