Πεπεισμένος ότι σήμερα βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων ως προς τις αναγκαίες πολιτικές, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να εκλείψουν οι στείρες αντιπαραθέσεις μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών εμφανίστηκε μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα του οποίου άσκησε όμως και οξύτατη κριτική στην διαπραγμάτευση που διεξήγαγε η κυβέρνηση με την Τρόικα επί υπουργίας Γιάννη Βαρουφάκη.

Αφορμή για την σκληρή ομιλία στάθηκε ομιλία του τότε προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών (και νυν προέδρου του Μεγάρου Μουσικής) Νικ. Θεοχαράκη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory) του London School of Economics.

Μιλώντας στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας, στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε ο κ. Θεοχαράκης μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, κόστισαν στον ελληνικό λαό 86 δισ. ευρώ. Ποσό που αντιπροσωπεύει όπως είπε το μέγεθος του τρίτου Μνημονίου. Επιπρόσθετα όπως υπογράμμισε «οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις “γενναίες διαπραγματεύσεις” του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες διαπραγματεύσεις κατέληξε σκωπτικά «οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον».

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την λύπη του για την κομματικοποιήμενη ομιλία του κ. Θεοχαράκη στην οποία η κυβέρνηση Σαμαρά που ο ίδιος μετείχε ως υπουργός Οικονομικών περιγράφεται ως «αποικιοκρατική», ενώ υπερασπίστηκε το ρόλο και τις αποφάσεις των τεχνοκρατών στην οικονομική πολιτική.

Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι σήμερα βιώνουμε τη σταδιακή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων ως προς τις αναγκαίες πολιτικές, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να εκλείψουν οι στείρες αντιπαραθέσεις μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών.

Κατέληξε μάλιστα στο συμπέρασμα ότι μπορεί εύλογα να αναμένεται ότι, στο μέλλον, οι πολιτικές θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε στοιχεία και γνώσεις και λιγότερο σε προκαταλήψεις και ιδέες.
«Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ κατά την περίοδο της κρίσης μάς άφησαν μια πολύτιμη παρακαταθήκη: η ανάλυση των γεγονότων, η τεχνογνωσία και οι ακριβείς προβλέψεις είναι απολύτως αναγκαίες και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την πολιτική βούληση.

Ευελπιστώ ότι αυτό το παράδειγμα δεν θα ξεχαστεί και ότι οι κυβερνήσεις στο μέλλον θα διακρίνουν πιο καθαρά την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα της ανεξάρτητης, εξωτερικής γνώσης και τεχνογνωσίας» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook