Προειδοποιητικά σήματα που καταδεικνύουν την ύπαρξη καπνού και πιθανής φωτιάς φαίνεται ότι είχε καταγράψει το αυτόματο διαγνωστικό σύστημα του μοιραίου αεροσκάφους της EgyptAir, που συνετρίβη στη Μεσόγειο Θάλασσα τα ξημερώματα της Πέμπτης με 66 επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ειδική ιστοσελίδα Aviation Herald, λίγη ώρα πριν το αεροσκάφος εξαφανιστεί από τα ραντάρ το διαγνωστικό σύστημα κατέγραψε ίχνη καπνού στο σημείο όπου βρίσκονται βαρυσήμαντα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου (το avionics bay) αλλά και στην τουαλέτα.

Τρία ακόμα μηνύματα που καταγράφηκαν την ίδια ώρα φανερώνουν πρόβλημα στους αισθητήρες κάποιων παραθύρων, στοιχείο που πιθανώς υποδεικνύει απότομη αύξηση θερμοκρασίας.

Τα δύο τελευταία μηνύματα που καταγράφηκαν υποδεικνύουν ότι υπήρξε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα συστήματα ελέγχου πτήσης.

Όλοι οι συναγερμοί καταγράφηκαν μέσα σε διάστημα τριών λεπτών, από τις 03:26 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) έως τις 03:29, δηλαδή λίγα λεπτά πριν χαθεί το στίγμα του Airbus.

Τα στοιχεία του Aviation Herald συμπληρώνονται από ξεχωριστές πληροφορίες της «Wall Street Journal», η οποία μεταδίδει ότι υπήρξε συναγερμός για καπνό κοντά στη μύτη του αεροπλάνου, κάτω από το πιλοτήριο του σκάφους.

Πολλά ερωτηματικά ακόμα

Τα νέα στοιχεία για τα δραματικά τελευταία λεπτά του αεροσκάφους δε λύνουν οριστικά το μυστήριο για τα αίτια της τραγωδίας, καθώς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Παρά ταύτα, καθιστούν σαφώς πιο απίθανο το σενάριο μίας απόλυτα καταστροφικής έκρηξης – που συνήθως προκαλείται από βόμβα – καθώς σε αυτή την περίπτωση το σκάφος θα είχε υποστεί καταστροφική ζημιά άμεσα. Τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά όμως, καθώς είναι σπάνιο να εκδηλωθούν πυρκαγιές που μπορούν να προκαλέσουν τόσο μεγάλη καταστροφή σε ένα αεροπλάνο μέσα σε λίγα λεπτά.

Σε κάθε περίπτωση, οριστικές απαντήσεις δύσκολα θα υπάρξουν προτού βρεθούν και αναλυθούν τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου, που βρίσκονται ακόμα στα νερά της Μεσογείου.

Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο μεταξύ Παρισιού και Καΐρου, μεταφέροντας 66 επιβαίνοντες – 56 επιβάτες, 7μελές πλήρωμα και τρία άτομα προσωπικό ασφαλείας. Ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονταν δύο βρέφη και ένα παιδί.

Χθες Παρασκευή εντοπίστηκαν τα πρώτα αντικείμενα που πιστεύεται ότι προέρχονται από την χαμένη πτήση, ένα ανθρώπινο άκρο, αποσκευές επιβατών και καθίσματα.

Δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος έχουν εντοπίσει πιθανή πετρελαιοκηλίδα κοντά στο σημείο της εξαφάνισης, χωρίς να είναι γνωστό αν προέρχεται από το Airbus.

Οι έρευνες συνεχίζονται.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook