Μια πεζοπορία στον όγκο των Λευκών Ορέων ενός Δανού τουρίστα, κινητοποίησε ολόκληρο τον μηχανισμό διάσωσης με κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να “χτενίζουν” νυχθημερόν τα βουνά και ο πιλότος του ελικοπτέρου από το οποίο ζητήθηκε συνδρομή να κινδυνεύσει δυο φορές, λόγω καιρού!

Ο 63χρονος Δανός, κατά τη διάρκεια της πορείας του στον όγκο των Λευκών Ορέων, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να βρει τον δρόμο της επιστροφής και κάλεσε σε βοήθεια τις αρχές. Παρά τις δυσκολίες της επιχείρησης εντοπισμού που στήθηκε και την αδυναμία να υπάρξει στίγμα του σημείου στο οποίο βρισκόταν, η περιπέτεια του 63χρονου δημοσιογράφου Δανού ευτυχώς, είχε αίσια έκβαση.

“Τα βουνά των Λευκών Ορέων είναι μυστηριώδη»

Όπως περιγράφει όσα βίωσε ο Δανός, Jacob Lampertsem που είχε αποπροσανατολιστεί και χάσει τον δρόμο της επιστροφής:

Πολλά πράγματα πήγαν στραβά. Οι μπότες μου οι οποίες ήταν παλιές αλλά σε πολύ καλή κατάσταση και γερές, δεν άντεξαν εκεί. Νόμιζα ότι η πεζοπορία θα διαρκούσε 2 με 3 ημέρες και κατέληξε τελικά να είναι 5 ημέρες. Την Παρασκευή άφησα το σακίδιό μου και έβγαλα πια τις μπότες. Χθες αργά συνειδητοποίησα ότι υπήρχε πλέον πρόβλημα και είχα χαθεί, γιατί είχα αφήσει το σακίδιό μου σε ένα σημείο που θεωρούσα ότι πολύ εύκολα θα μπορούσα να γυρίσω και να το βρω, όμως δεν το έβρισκα.

Αυτά τα βουνά των Λευκών Ορέων είναι τόσο πολύπλοκα και μυστηριώδη,. Δεν μπορούσα να βρω τον δρόμο της επιστροφής. Χθες το βράδυ κοιμήθηκα κάτω στη γη. Υπήρχε μια έντονη, όμορφη μυρωδιά θυμαριού ολόγυρα και ευτυχώς χθες ο καιρός ήταν καλός χωρίς βροχή και σχεδόν χωρίς αέρα. Δεν έκανε πολύ κρύο.

Πυροσβέστες “χτένισαν” μέρα – νύχτα τα βουνά – Κινδύνεψε δυο φορές ο πιλότος του ελικοπτέρου

Μόλις ενημερώθηκαν οι σωστικές αρχές χθες το απόγευμα για την κλήση βοήθειας του Δανού τουρίστα λόγω παρέκκλισης από την πορεία του, στήθηκε άμεσα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης. Σύμφωνα με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Χανίων, Δημοσθένη Μπουτουράκη:

Ενεργοποιήθηκε άμεσα η υπηρεσία μας με 5 συνεργεία. Τον αναζητήσαμε σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς, οι έρευνες ήταν άκαρπες αν και διήρκεσαν μέχρι αργά το βράδυ. Σήμερα, το πρωί συνεχίστηκαν οι έρευνες ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια εναέριου μέσου. Ήρθε ελικόπτερο στην περιοχή το οποίο όμως, λόγω των καιρικών συνθηκών και του έντονου αέρα δεν μπορούσε να συνεχίσει την έρευνα. Από την ενημέρωση που είχαμε για τα ρεύματα αέρα που υπήρχαν στην περιοχή, μάθαμε ότι κινδύνεψε ο πιλότος του ελικοπτέρου δυο φορές και γι’ αυτό αναχώρησε.

Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν και δυο drone από ιδιώτη αφιλοκερδώς. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και το απόγευμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Σήμερα το απόγευμα είχαμε σκοπό να επιχειρήσουμε από τη βόρεια πλευρά η οποία ήταν και η μοναδική που δεν είχαμε ερευνήσει, όμως, δεχτήκαμε τηλεφώνημα από τον ίδιο τον Δανό ότι έχει προσεγγίσει στο χωριό Βρύσσες.

Τον βρήκαμε αγχωμένο και όταν του είπαμε πώς κινητοποιηθήκαμε ως υπηρεσία αυτές τις ώρες, μπορώ να πω ότι συγκινήθηκε, δεν περίμενε ότι είχε στηθεί όλη αυτή η επιχείρηση. Παρόλο που ήταν εξοπλισμένος και με GPS και με άλλα όργανα, τα άφησε σε ένα σημείο γιατί ήθελε να προχωρήσει. Δεν περίμενε ότι στην επιστροφή του δεν θα τα ξαναέβρισκε. Αυτό ήταν το δύσκολο κομμάτι για το οποίο ανησυχούσαμε καθώς δεν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε το σημείο στο οποίο βρισκόταν.

Στο ίδιο έργο θεατές – “Δεν υπήρχε σήμανση από ένα σημείο και μετά”

Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να διασχίσουν το μονοπάτι Ε4 στον ορεινό όγκο της Κρήτης, χάνονται και ζητούν τη συνδρομή των αρχών. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και δυστυχώς, έχουμε βάσιμη υποψία ότι θα το ξαναδούμε, είτε γιατί οι τουρίστες  υποτιμούν τη δυσκολία που μπορεί να κρύβουν τα κρητικά βουνά, είτε γιατί θεωρούν ότι το γεγονός πώς οι διαδρομές εντάσσονται στα μονοπάτια E4 αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας, είτε γιατί όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό δεν φροντίζουν να τους ενημερώσουν σωστά.

Ο Jacob Lampertsem, αναφέρει ότι δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη καθώς έχει περάσει στο παρελθόν επιτυχώς, άλλα σημεία του μονοπατιού, ενώ τονίζει πως δεν υπήρχε σήμανση από ένα σημείο και μετά:

Ξέρω ότι πολλοί θεωρούν ότι πρέπει να πηγαίνεις σε αυτά τα μονοπάτια με κάποιον οδηγό και το έχω κάνει στο παρελθόν. Απλώς πιστεύω ότι στις περισσότερες περιοχές εδώ στην Κρήτη, τα μονοπάτια Ε4 είναι ασφαλή. Έχω διανύσει πολλά σημεία του μονοπατιού Ε4. Με εξέπληξε το γεγονός ότι μέρος αυτού του μονοπατιού δεν είχε πινακίδες. Περίπου κάτω από το βουνό Κάστρο, δεν υπήρχαν ταμπέλες. Έτσι, εκεί προχωράς μόνος σου μέχρι να βρεις την επόμενη πινακίδα.

Όπως υποστηρίζει ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Χανίων, Δημοσθένης Μπουτουράκης:

Γίνεται προσπάθεια κάθε χρόνο όσον αφορά στη σήμανση των μονοπατιών. Παρόλα αυτά πολλές φορές, μπορεί να καταστρέφονται αυτές οι σημάνσεις. Εστιάζω όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ότι αυτοί οι άνθρωποι επισκέπτονται τα βουνά της Κρήτης χωρίς να έχουν σχετική πληροφόρηση για τους κινδύνους τους οποίους κρύβουν τα απόκρυμνα, δύσβατα σημεία και τα μονοπάτια που γνωρίζουν μόνο έμπειροι περιπατητές. Νομίζουν ότι επειδή έχουν επισκεφθεί βουνά σε όλο τον κόσμο μεγαλύτερου υψομέτρου θεωρούν ότι είναι πιο εύκολα τα βουνά των Λευκών Ορέων. Δυστυχώς, όμως πολλές φορές έχουμε δει ότι αυτή η περιπέτειά τους είναι μοιραία.

Είναι θέμα της πολιτείας το αν θα πρέπει να χρεώνονται αυτές οι επιχειρήσεις όπως συμβαίνει με το λιμενικό. Ίσως θα έπρεπε η πολιτεία να εξετάσει αυτή την περίπτωση.

Ο Δανός τουρίστας πάντως, ιδιαίτερα ευγνώμων, ευχαρίστησε τις πυροσβεστικές αρχές για όλη την κινητοποίησή τους.

Τους ευχαριστώ πολύ. Το λιγότερο που μπορώ να πω. Έκαναν μια εξαιρετική δουλειά τη στιγμή που δεν γνώριζαν περίπου σε ποιο σημείο βρίσκομαι καθώς το iphone μου δεν μπορούσε να δώσει στίγμα γιατί είχε μείνει από μπαταρία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook