Στα 30 δισ. ευρώ υπολογίζουν παράγοντες της Ε.Ε. το ύψος της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας για την περίοδο 2012-2015, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τα 110 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τα υπόλοιπα 80 δισ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις (50 δισ. ευρώ) και από τη διμερή δανειοδότηση της χώρας μας από τους εταίρους της και το ΔΝΤ (30 δισ. ευρώ).

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων παραμένει βέβαια το μεγάλο ερώτημα, αλλά εξίσου θολό είναι το τοπίο και με την εθελοντική αποδοχή, εκ μέρους των κατόχων ελληνικών ομολόγων, της επιμήκυνσης αυτών των τίτλων και μάλιστα με χαμηλότερο επιτόκιο. Τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2012-2015 αγγίζουν τα 88,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα (περίπου 30 δισ. ευρώ) «πάνε ταμείο» το 2012.

Αφού λοιπόν η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών υπολογίζεται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί η διάρκεια του 30% των ομολόγων. Δηλαδή, ένας στους τρεις ομολογιούχους θα πρέπει να δεχτεί να πάρει το κεφάλαιό του αργότερα (ίσως και 10 χρόνια) από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Φυσικά θα συνεχίσει να λαμβάνει τους τόκους, αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει ένα μικρό «κούρεμα» της συνολικής απόδοσης, ενώ παράλληλα ο συγκεκριμένος ιδιώτης (τράπεζα, ασφαλιστικό ταμείο, ασφαλιστική εταιρία, fund) θα πρέπει να βρει τρόπο να αντικαταστήσει τη ρευστότητα που θα αντλούσε εάν το ομόλογο έληγε κανονικά.

Οι διαβουλεύσεις των τραπεζιτών είναι πυρετώδεις, καθώς θα πρέπει να έχουν αποφασίσει για τη στάση τους μέχρι τη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη. Εφόσον υιοθετηθεί τελικά η συγκεκριμένη λύση, αυτό συνεπάγεται φυσικά τη συμμετοχή και Ελλήνων ομολογιούχων. Δηλαδή, εγχώριων τραπεζών και ασφαλιστικών φορέων, που μέχρι στιγμής κρατούν στάση αναμονής.

Υπολογίζεται ότι σε «ελληνικά χέρια» βρίσκονται ομόλογα συνολικού ύψους σχεδόν 80 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 20-25 δισ. ευρώ λήγουν μέχρι το 2015. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει μία επιμήκυνση ομολόγων «ελληνικής ιδιοκτησίας» της τάξης των 7-8 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών, με βάση και το κλίμα που διαπίστωσαν στις τελευταίες επαφές με τους Έλληνες τραπεζίτες, δηλώνουν βέβαιοι ότι εάν τελικά οι διαβουλεύσεις έχουν αίσιο τέλος και η ευρωζώνη οδηγηθεί σε αυτή τη λύση, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα συμμετοχής των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών.

Το ζήτημα βέβαια παραμένει το αν θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές το 2013, διότι οι δανειακές της ανάγκες είναι ιδιαίτερα μεγάλες την περίοδο 2016-2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη συγκεκριμένη 4ετία λήγουν ομόλογα ύψους 55,7 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η σταδιακή αποπληρωμή των δόσεων του πρώτου πακέτου των 110 δισ. ευρώ (περίπου 50 δισ. ευρώ).

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook