Πυρετώσεις είναι οι προετοιμασίες στην Κρήτη όπου θα φιλοξενηθεί η ιστορική συνάντηση όλων των ορθοδόξων θρησκευτικών ηγετών, στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στο Κολυμβάρι Κισάμου, από 17ης έως 27ης.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης ανακοίνωσε επίσημα το πρόγραμμα της Συνόδου, τα θέματα που θα απασχολήσουν τους Ιεράρχες. ενημερώνοντας ταυτόχρονα για την ιστορική σημασία της πανορθοδόξου συνάντησης.

Τα θέματα

Τα θέματα, τα οποία θα εξετάσει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι τα εξής: α) Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο, β) Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματά του, γ) Το αυτόνομο και ο τρόπος ανακηρύξεώς του, δ) Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρησή της σήμερα, ε) Η αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, στ) Η Ορθόδοξη διασπορά.

Ασφαλώς, υπάρχουν και άλλα θέματα και σύγχρονα προβλήματα, τα οποία ενώ είναι σοβαρά δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο προς συζήτηση, επειδή απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, μέσα από πανορθόδοξη συνεργασία και διάλογο, ώστε να γίνει εφικτή η αντιμετώπισή τους στο μέλλον.

Το Πρόγραμμα 

Οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και τα Μέλη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα αφιχθούν στα Χανιά, στις 16 Ιουνίου 2016. Το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016 (Ψυχοσάββατο), στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου, θα τελεσθεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία εις μνήμην των κεκοιμημένων Προπατόρων μας.

Την ίδια μέρα, μετά την άφιξη των Προκαθημένων στο Ηράκλειο,  την έδρα της Εκκλησίας Κρήτης, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Τίτου, στις 6:30΄ μ.μ., θα τελεσθεί η επίσημη υποδοχή, η Δοξολογία και ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της Πεντηκοστής. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι εφέτος, στη συμπλήρωση 50 ετών από την επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Πρώτου Επισκόπου του Νησιού μας στον Τόπο Του, η έλευση των Προκαθημένων όλων των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών, προσδίδει στην επέτειο αυτή ιδιαίτερη λαμπρότητα. 

Εκεί, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου Ηρακλείου, καλούμαστε όλοι να υποδεχθούμε και να καλωσορίσουμε τους Υψηλούς Επισκέπτες μας. Εκεί πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί να διακηρύξουμε την πιστότητά μας στη Μητέρα μας Εκκλησία, που είναι η Τροφός του Γένους και η πηγή της ευσέβειάς μας, ο άσβεστος λύχνος της πορείας μας και η διασφάλιση της ταυτότητάς μας. Εκεί, όλοι μαζί, η Ιεραρχία του Νησιού μας, οι πρόκριτοι και άρχοντες του Τόπου, ο Ιερός Κλήρος, οι Μοναστικές Αδελφότητες και ο ευγενής Κρητικός λαός, καλούμαστε να μαρτυρήσουμε την ευγένεια, τη φιλοξενία, την ευσέβεια, το σεβασμό μας στο «πατροπαράδοτον σέβας».

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 19 Ιουνίου 2016, θα τελεσθεί το Συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου, παρουσία και του εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το συλλείτουργο αυτό, τη μεγάλη ημέρα της Εορτής της Πεντηκοστής, θα μαρτυρήσει την ενότητα της Πανορθοδόξου Οικογένειας και θα πιστοποιήσει την ενιαία φωνή της  Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο.

Στη συνέχεια, από τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 20 Ιουνίου έως και το Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016, οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων, και θα καταλήξουν πανηγυρικά κατά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 26 Ιουνίου 2016, με συλλείτουργο των Προκαθημένων στον Ιερό Ναό Αγίων Πέτρου και Παύλου Χανίων.

Ορθόδοξη Εκκλησία και Συνοδικότητα

Η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας αποτελεί αυθεντική προέκταση του τρόπου ύπαρξης της Εκκλησίας. «Η Ορθοδοξία είναι η Εκκλησία της συνοδικότητος», αναφέρει η πρόσφατη σχετική Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιος της Μητρός Εκκλησίας. Το Συνοδικό Πολίτευμα της Εκκλησίας θεμελιώθηκε κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, όταν οι Απόστολοι σύμφωνα με την προτροπή του Κυρίου «ήσαν άπαντες ομοθυμαδόν επί το αυτό» (Πραξ. 2, 1), αναμένοντες την έλευση του Παναγίου Πνεύματος. Αυτή η παρακαταθήκη επιβεβαιώθηκε και αναδείχθηκε κατά την Αποστολική Σύνοδο στα τέλη του έτους 48 μ.Χ. και στη συνέχεια αναπτύχθηκε και καθιερώθηκε με τις επτά μεγάλες Οικουμενικές Συνόδους. 

Εάν μελετήσουμε οποιαδήποτε πτυχή της Εκκλησιαστικής ζωής θα διαπιστώσουμε ότι ο συνοδικός θεσμός είναι συνυφασμένος με την ίδια την Εκκλησία, μέσα στην οποία ορθοτομείται η πίστη, λαμβάνονται κρίσιμες Αποφάσεις, ανακεφαλαιώνεται η Ιερή Παράδοση και εν τέλει μαρτυρείται ότι το Άγιο Πνεύμα «όλον συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας» (Ιδιόμελο της Πεντηκοστής).

Στις Συνόδους της Εκκλησίας μετέχουν και λαμβάνουν τις Αποφάσεις οι Επίσκοποι της Εκκλησίας, ως προεστώτες της Θείας Λειτουργίας, ως επί κεφαλής και εκφραστές των Τοπικών Εκκλησιαστικών Κοινοτήτων. Την ορθότητα των Αποφάσεων των εκάστοτε Συνόδων επικυρώνει κατά τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή «η ευσεβής πίστις» και «η ορθότης των δογμάτων», με κριτήριο τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής και την Ιερή Παράδοση της Εκκλησίας. Θεματοφύλακας της Ορθοδοξίας και της ορθοπραξίας, δηλαδή της ορθής Πίστης και του ορθού τρόπου λειτουργίας της Εκκλησίας, είναι ολόκληρο το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Ο Πανορθόδοξος χαρακτήρας και η προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

Αποτελεί γεγονός, ότι έχουν ήδη περάσει πολλοί αιώνες από την τελευταία φορά που συγκλήθηκε Σύνοδος με πανορθόδοξο χαρακτήρα. Για την προετοιμασία της εργάστηκαν, επί πολλές δεκαετίες, κυρίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε συνεργασία και συνοδοιπορία με τα ανά τον κόσμο Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Πρόσφατη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών έλαβε τις τελικές Αποφάσεις γύρω από τις διαδικασίες της σύγκλησης της Συνόδου, οι οποίες στη συνέχεια εγκρίθηκαν από τις κατά τόπους Συνόδους των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, έχει το προνόμιο και ταυτόχρονα την υψηλή αποστολή να προεδρεύσει στις εργασίες της Συνόδου, στις οποίες θα λάβουν μέρος όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες από ολόκληρο τον κόσμο. 

Η Αντιπροσωπία κάθε Εκκλησίας θα απαρτίζεται από εικοσιτέσσερις Ιεράρχες-Μέλη, καθώς επίσης θα μετέχουν επικουρικά ορισμένοι ειδικοί Σύμβουλοι, κληρικοί η λαϊκοί. Συνολικά, οι μετέχοντες στις εργασίες της Συνόδου, αναμένεται να υπερβούν τα πεντακόσια πρόσωπα.