«Επίθεση» της πρώην υποδιοικήτριας της 7ης ΥΕ Κρήτης. Τι απαντά στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Με μια δημόσια επιστολή στην οποία κατηγορεί τον Υπουργό Υγείας για αντιφατική και ανακριβή δήλωση, η πρώην Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Άννα Τριχοπούλου απαντά στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφορικά με την πρόσφατη επιστολή της για τους λόγους οι οποίοι την ανάγκασαν να παραιτηθεί.

Στην απάντησή της η κα Τριχοπούλου αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κ Υπουργέ 

Η δήλωσή σας  σχετικά με την αποχώρηση μου από την 7η ΥΠΕ Κρήτης, είναι τόσο αντιφατική όσο κ ανακριβής. Παραιτήθηκα κ Υπουργέ. Δεν μου το ζητήσατε εσείς. Εάν κάνω λάθος, αποδείξτε το εγγράφως ως οφείλετε για το αληθές του λόγου σας. Εγώ μπορώ να αποδείξω το αληθές του δικού μου λόγου.

Την παραίτηση μου δεν την υπαγόρευσαν οι προσωπικές μου βλέψεις , όπως υπαινίσσεστε. Την υπαγόρευσαν οι αχαρακτήριστες συμπεριφορές, το πλαίσιο συνεργασίας των "ημετέρων" σας, όψιμων και μη, που επιθυμούν να διαφεντεύουν -όχι να υπηρετούν- το σύστημα υγείας, επιλέγοντας και την παρέα τους κατά τα δικά τους πρότυπα. Εάν εννοείτε αυτό συνεργασία, δηλώνω ότι  ναι δεν είμαι συνεργάσιμη γιατί αυτές οι πρακτικές και λογικές είναι μακριά από τις δικές μου αρχές  και επέλεξα να μην τις υπηρετήσω.

Κύριε Υπουργέ,  

Αντιφάσκετε. Χθες ήμουν επαρκής και συνεργάσιμη, ως και επιλογή σας, στα καθήκοντα Υποδιοικήτριας και της εκτελούσας χρέη Διοικήτριας, αλλά σήμερα δεν είμαι;

Σε ότι με αφορά φεύγω με το κεφάλι ψηλά. Η ακούραστη προσφορά μου, το ήθος μου  και η πρόθεση μου για συνεργασία σε πνεύμα αλληλοσεβασμού  και συνεννόησης με  άτομα διαφορετικών ιδεολογικών και κομματικών πεποιθήσεων,  με σεβασμό στους συνεργάτες, στους φορείς και στον πολίτη  έχει αποτυπωθεί  επαρκώς στην πορεία μου στη δημόσια διοίκηση και στη διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. 

Κύριε Υπουργέ,

Από πού προκύπτει ότι  οικειοποιούμαι τη συλλογική προσπάθεια και το έργο μιας Δημόσιας Υπηρεσίας; Σε όλους τους τόνους υποστηρίζω ότι το έργο οφείλεται στους ίδιους τους εργαζόμενους της ΔΥΠε και στους συνεργάτες της από τις Μονάδες Υγείας καθώς  στη δύναμη και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της συνέργειας με τους φορείς της Περιφέρειας. Το μυστικό της διοίκησης είναι να υποκινεί, να ενθαρρύνει και να εμπνέει. Απόδειξη των λόγων μου είναι το κείμενο παραίτησης, η επιστολή μου στους συνεργάτες, η ομιλία μου σε όλες τις εκδηλώσεις παράδοσης – παραλαβής και  οι απόψεις των υπαλλήλων και των συνεργατών που καταγράφηκαν στη χθεσινή αποχαιρετιστήρια εκδήλωση.  

Με εκτίμηση, 

Άννα Τριχοπούλου  Δρ Κοινωνιολόγος»

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

"Προκαλεί κατάπληξη η προσπάθεια της πρώην υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠΕ κας Τριχοπούλου να αποδώσει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μομφή για αναξιοκρατικές επιλογές στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, επειδή ζητήθηκε η παραίτηση της - όπως και άλλων Υποδιοικητών - για να διευκολυνθούν αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες αυτή την περίοδο, με στόχο τη λειτουργική σταθεροποίηση και καλύτερη απόδοση του ΕΣΥ. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών ορίζονται ή απομακρύνονται αποκλειστικά  με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας, δηλαδή συνιστούν μια αμιγώς πολιτική επιλογή.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι αυτή η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες οι οποίες από την πρώτη στιγμή απομάκρυναν το σύνολο των διοικητών και των υποδιοικητών, επέλεξε να κρατήσει στις θέσεις τους πάνω από το 20% (3 στους 14) των υποδιοικητών  ΥΠΕ που είχαν οριστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η κα Τριχοπούλου), όπως επίσης μέσα από μια ανοικτή διαδικασία αξιολόγησης και προσωπικών συνεντεύξεων παρέμειναν για 1η φορά στη διοίκηση των νοσοκομείων το 15% περίπου των προηγούμενων διοικητών-υποδιοικητών. Είμαστε επίσης στην τελική φάση της αλλαγής  διοικήσεων στα νοσοκομεία και κατά γενική ομολογία οι επιλογές που έχουν γίνει με εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του Υπουργείου θεωρήθηκαν απολύτως αξιοκρατικές. 

Στην 7η ΥΠΕ μετά το κενό που δημιουργήθηκε με την εκλογή του προηγούμενου Διοικητή Ν. Ηγουμενίδη στη θέση του βουλευτή Ηρακλείου, η κα Τριχοπούλου επιλέχθηκε από την παρούσα πολιτική ηγεσία να ασκήσει χρέη Διοικήτριας μέχρι την κάλυψη της κενής θέσης. Τα προβλήματα φαίνεται ότι ανέκυψαν μετά την επιλογή της κας Μαυρομάτη - αντί της ίδιας- για τη Διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης.  Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας δικαιούται να αισθάνεται αδικημένος και να θέλει να προβάλλει το έργο που επιτέλεσε, δεν δικαιούται όμως να ανακαλύπτει αναξιοκρατικές τάσεις  ή πολύ περισσότερο πολιτικές διαφωνίες με το Υπουργείο Υγείας μόλις η επιλογή είναι διαφορετική από το πρόσωπο του. Ούτε φυσικά δικαιούται κανένας να οικειοποιείται προσωπικά τη συλλογική προσπάθεια και το έργο μιας Δημόσιας Υπηρεσίας. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκρινε ότι το κλίμα καλής συνεργασίας στη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ είχε διαταραχθεί με μη αναστρέψιμο τρόπο και ότι επιβαλλόταν η αντικατάσταση της κυρίας Τριχοπούλου. Όπως όλες οι πολιτικές επιλογές, έτσι και αυτή θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. 

Θα συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα για τη στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα και, με τη συμβολή των νέων Διοικήσεων των ΥΠΕ και των νοσοκομείων αλλά κυρίως με τη συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε."


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook