Πολλαπλές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη σημειώθηκαν την ώρα που το αεροσκάφος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο και προσέγγιζε το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Άμεσα απογειώθηκαν από τη Σκύρο και τη Λήμνο ελληνικά μαχητικά, τα οποία προχώρησαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ:

Στις 13:45, τέσσερα τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους, στα 3.300 πόδια.

Τρία λεπτά αργότερα τα άλλα δύο τουρκικά F-16 της εξάδας του σχηματισμού πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους, στα 5.200 πόδια.
Στις 13:50, τα συγκεκριμένα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι, στα 8.800 πόδια.

Τέσσερα λεπτά αργότερα άλλα δύο τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από Αγαθονήσι, στα 20.000 πόδια.

Σε μια μάλιστα περίπτωση το ένα από τα τουρκικά F-16 δεν υπάκουσε στους κανόνες αναχαίτισης και ενεπλάκη σε εικονική αερομαχία με ελληνικό F-16. 

Το ρωσικό «Air Force One» ένα τετρακινητήριο «Ιλιούσιν 96» με διευρυμένη καμπίνα, που μετέφερε τον Ρώσο Πρόεδρο εισήλθε στο FIR Αθηνών από την ΠΓΔΜ και όχι από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Κατά την είσοδό του στο FIR Αθηνών απογειώθηκαν τρία F-16 και το συνόδευσαν τιμητικά έως την προσγείωσή του στο Ελ. Βενιζέλος. Μάλιστα πέταξαν σε χαμηλό ύψος την ώρα που ο κ. Πούτιν αναχωρούσε με το θωρακισμένο αυτοκίνητό του από το αεροδρόμιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook