Χωρίς μπλόκα, τουλάχιστον όχι στο μέγεθος που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι θα κυλήσει ο φετινός αγροτικός χειμώνας αφού η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών, που συνεδρίασε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης αποφάσισε να ακολουθήσει άλλες μορφές διαμαρτυρίας, αν κριθεί απαραίτητο.

Έτσι, για φέτος αποκηρύχθηκαν τα μπλόκα στις εθνικές οδούς και επικράτησε η λογική της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση μέσω της «απελευθέρωσης» των διοδίων από τις ιδιωτικές εταιρείες και των συλλαλητηρίων με αγροτικά αυτοκίνητα σε επιλεγμένες πόλεις. Μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη, με πολλές διαφωνίες, οι 14 από τους 16 εκπροσώπους νομών που παραβρέθηκαν αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι δρόμοι. Πρωτοστάτες της «ήπιας άποψης» ήταν οι Χρήστος Γκόντιας (Δράμα) και Γιάννης Παναγής (Σέρρες). Ο πιο «θερμόαιμος», που επέμεινε στο κλείσιμο των δρόμων ήταν ο Βάιος Γκανής (Λαμία).

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά στον ΑγροΤύπο το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, κ. Βάιος Γκανής, οι αγρότες σε πρώτη φάση πρόκειται να αποστείλουν επιστολή στον υπουργού, κ. Σκανδαλίδη ζητώντας του χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εξαγγελιών του.

«Κάποιοι από εμάς αποφάσισαν να μην βγουν στους δρόμους και κάποιοι άλλοι να βγούμε. Προς το παρών αναμένουμε απάντηση του κ. Σκανδαλίδη και αν δεν μας απαντήσει ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γκανής. 

Οι αγρότες αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε ολομέτωπη αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία και επέλεξαν μια σειρά από πιο ήπιες διαμαρτυρίες, προκειμένου αφενός η κυβέρνηση να αισθάνεται την «ανάσα» των αγροτών και δη των Νέων Αγροτών, αλλά και να υπάρχει περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης.

Η συζήτηση, που κάποια στιγμή έφτασε στα όρια της πλήρους διαφωνίας, διήρκεσε από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, ενώ αναφέρθηκε και διεξοδικά το πώς θα εξελιχθεί η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή σε Ομοσπονδία, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εγγραφούν όλοι οι ανεξάρτητοι μέχρι σήμερα σύλλογοι και όποιος άλλος βούλεται να κινηθεί σε αυτό το πνεύμα μέσα από την τροποποίηση των καταστατικών.

(Με πληροφορίες απο Αγροτύπο - Agronews)