Σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής των Χανίων σε ότι αφορά στην διαχείριση της παραλίας της Νέας Χώρας, αλλά και γενικότερα των παραλιών του Δήμου, ασκούν σε κείμενό τους έξι φορείς και τρεις δημοτικές παρατάξεις.

Αναλυτικά στο κείμενο υπο τον τίτλο “Τέλος στις παρανομίες. Ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση για όλους στην παραλία της Νέας Χώρας”, αναφέρονται τα εξής:

“Η περυσινή εικόνα της παραλίας της Νέας Χώρας ήταν άθλια τόσο για τους λουόμενους όσο και για τους επισκέπτες της. Παρά τις πολύχρονες προειδοποιήσεις μας, οι παρανομίες των επιχειρηματιών, τα περιβαλλοντικά προβλήματα και η ολιγωρία των θεσμικών παραγόντων της πόλης προκάλεσαν:

1) Την απώλεια της γαλάζιας σημαίας. Η γαλάζια σημαία δεν αφαιρέθηκε μετά από «καταγγελία» κάποιου βρετανού τουρίστα (!) όπως ανακριβώς δηλώθηκε από το Δήμο, αλλά μετά από αυτοψία και έκθεση του αρμόδιου επιθεωρητή περιβάλλοντος της «Εταιρίας Προασίας της Φύσης» (2-7-2015), η οποία κοινοποιήθηκε έγκαιρα, σ’ έναν προκλητικά αδιάφορο και ολιγωρούντα Δήμο.

2) Την υποβολή δίωξης κατά παντός υπευθύνου από την εισαγγελία πρωτοδικών και τη διεξαγωγή προανάκρισης για τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες που επικρατούν στην παραλια της Νέας Χώρας και στην Ακτή Παπανικολή την τριετία 2013-2015.

Για τη φετινή τουριστική περίοδο επισημαίνουμε:

1) Έπειτα από κυβερνητική τροπολογία επεκτείνεται και για το 2016 η ισχύς της περυσινής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κήρυξε πρόσφατα αντισυνταγματικές όλες τις ΚΥΑ μέχρι το 2014. Έτσι διατηρείται η ομορία, και όλα τα παράθυρα που επιτρέπουν σε ασύδοτα οικονομικά συμφέροντα και αετονύχηδες να λυμαίνονται την παραλία.

2) Ο Δήμος όφειλε έγκαιρα να είχε εξετάσει την προοπτική να διαχειριστεί ο ίδιος τις παραλίες όπως έχει δικαίωμα. Έχει όλες τις δυνατότητες, έχει όμως τη βούληση;

3) Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου πρέπει να ελέγχει αποφασιστικά και όχι τυπικά τους επιχειρηματίες και να πάψει να λειτουργεί με τρόπο αδιαφανή και αυθαίρετο, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τους νόμους και προσβάλοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Οποιαδήποτε παρέμβαση του Δήμου και της Κτηματικής Υπηρεσίας πρέπει να ξεκινά από την παρακάτω αυτονόητη αρχή:

Οποιαδήποτε απλή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας για αναψυχή, κοινωφελείς, πολιτιστικούς και άλλους σκοπούς, οφείλει να μην παραβιάζει τον προορισμό τους ως κοινόχρηστων πραγμάτων και να μην αλλοιώνει την φυσική μορφολογία τους και τα βιοτικά τους στοιχεία. Μόνο όταν διασφαλίζεται η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτούς εκπληρώνεται ο στόχος του συνταγματικού νομοθέτη που διακήρυξε ρητά ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και ταυτόχρονα ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και θα αντιδράσουμε σ’ οποιαδήποτε παρανομία η οποία αναιρεί την κοινοχρησία αυτών των αγαθών. Απαιτούμε από κάθε αρμόδια δημόσια και δημοτική αρχή να προστατεύσει την ΕΛΕΥΘΕΡΗ και ΑΚΩΛΥΤΗ πρόσβαση των πολιτών στους κοινόχρηστους χώρους και στην παραλία. Η παραλία της Νέας Χώρας, αυτή η πανέμορφη γωνιά της πόλης μας με πλούσια ιστορία χιλιετιών που πρέπει να αναδειχθεί, οφείλει να υποδέχεται τους ντόπιους, και ξένους επισκέπτες της καθαρή, φιλόξενη, γενναιόδωρη, χωρίς ανομίες και μιζέριες.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

1. Όλες οι διαδικασίες και οι αποφάσεις δήμου και δημοσίου να διέπονται από διαφάνεια και σ’ αυτές να συμμετέχουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες.
2. Να ξεκαθαριστεί ποιοι δικαιούνται να τοποθετήσουν ομπρελοκαθίσματα στην παραλία. Να καθοριστούν με σαφήνεια τα όρια του κάθε επιχειρηματία έως το 50% στο τοπογραφικό διάγραμμα και ν’ αποτυπωθούν επιτόπια. Ο χάρτης της παραλίας με τις οριοθετημένες περιοχές με όλα τα στοιχεία να αναρτηθεί στον πίνακα της παραλίας. 
3. Να αφαιρεθεί η δυνατότητα ανάπτυξης ομπρελοκαθισμάτων σε όμορες επιχειρήσεις που αδιαφόρησαν για την νομιμότητα και στις οποίες έχουν καταλογιστεί επανειλημμένα πρόστιμα και καταδικαστικές αποφάσεις για αυθαιρεσίες και παρανομίες στην παραλία και στην Ακτή Παπανικολή.
3. Να υπάρχει συνεχής έλεγχος από τα αρμόδια όργανα για την επιβολή της νομιμόμητας και γρήγορη κατακύρωση των όποιων ποινών.

ΖΗΤΟΥΜΕ απ’ όλα τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά να διαδώσουν το μήνυμα αυτό προς κάθε κατεύθυνση και να ενημερώσουν τον λαό.

Επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας, ώστε να ανακτήσουμε τη δυνατότητα οι κάτοικοι της συνοικίας, όλοι οι πολίτες μικροί και μεγάλοι να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα κοινά αυτά αγαθά, χωρίς να πληρώνουμε οποιοδήποτε αντίτιμο.

Εξωραϊστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Χώρας
Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Νέας Χώρας
Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Νέας Χώρας
Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Νέας Χώρας
Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο άνθρωπος»
Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων
Ανταρσία στα Χανιά”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook