Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφορικά με τους απλήρωτους εργαζόμενους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου στους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς του Δήμου Γόρτυνας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος.

Στο κείμενο της ερώτησης αναλυτικά αναφέρεται:

Εδώ και 15 μήνες, οι 11 εργαζόμενοι, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου μέσω ΕΣΠΑ στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς Δημοτικής Ενότητας Ρούβα, Αγίας Βαρβάρας και Κόφινα, παραμένουν απλήρωτοι. Οι εργαζόμενοι, που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από τις 03/05/2016.

Από τη μια η κυβέρνηση, στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σταθερή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και υπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, σπρώχνει όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια και στην ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες μέσα από τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, την ακρίβεια, τη φορολογία, μέσα από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ενώ παράλληλα, συρρικνώνει και εμπορευματοποιεί τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και γενικότερα κάθε κοινωνική δομή.

Από την άλλη η δημοτική αρχή εναρμονισμένη με τις κυβερνητικές και ευρωενωσιακές πολιτικές, φέρνει τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι από το Φεβρουάριο έλεγε ψέματα στους εργαζόμενους και τους καθησύχαζε ότι θα πληρωθούν. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους, υλοποιώντας αντιλαϊκές πολιτικές.

Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση αντιμετωπίζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σαν «υπηρεσίες φύλαξης», και μάλιστα ακριβοπληρωμένες από τους γονείς, και όχι ως προσχολική αγωγή, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν για τη σωστή ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού και την κοινωνικοποίησή του.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη, καθώς με το τέλος του 2015, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφάσισε να βάλει τον Δήμο Γόρτυνας στο λεγόμενο «Πρόγραμμα Εξυγίανσης» -δηλαδή, σε πτώχευση- μετά από αίτημα της δημοτικής αρχής. Αυτό σημαίνει εφαρμογή σκληρών μέτρων για να αυξήσει η δημοτική αρχή τα έσοδα του Δήμου από τους δημότες, για να κόψει έξοδα που θεωρεί «σπατάλες», όπως η μισθοδοσία του προσωπικού και οι υπηρεσίες και τα έργα που χρειάζονται οι δημότες, ο λαός της περιοχής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για:

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των 11 εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Γόρτυνας, καθώς επίσης και την καθιέρωση μηνιαίας καταβολής των μισθών τους.

Τη χρηματοδότηση του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμός για: Να ανοίξουν τώρα οι παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά με προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να προσληφθεί επιπλέον μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων, ώστε να καλύπτουν τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες.

Κρατικούς, Δημόσιους, Δωρεάν, Σύγχρονους και Ασφαλείς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Την κατάργηση των τροφείων και των πληρωμών από τους γονείς. Χρηματοδότηση κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης

Σταύρος Τάσσος”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook