Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία στην Κάρπαθο, ο αδελφός του αδικοχαμένου Κώστα Ηλιάκη κάνει λόγο για δολοφονία από πρόθεση και οργανωμένη τακτική της Τουρκίας, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του, που η Δικαιοσύνη ανοίγει ξανά -έστω και καθυστερημένα- τον φάκελο της υπόθεσης

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία στην Κάρπαθο, ο αδελφός του αδικοχαμένου Κώστα Ηλιάκη κάνει λόγο για δολοφονία από πρόθεση και οργανωμένη τακτική της Τουρκίας, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του, που η Δικαιοσύνη ανοίγει ξανά -έστω και καθυστερημένα- τον φάκελο της υπόθεσης

Ήταν 23 Μαΐου 2006 όταν ο Κώστας Ηλιάκης και ένας ακόμη χειριστής της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν με δύο F-16 από τη Σούδα για να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη. Το φωτογραφικό RF-4Ε Phantom της Τουρκίας συνοδευόταν από δύο οπλισμένα F-16 που ενεπλάκησαν με τα ελληνικά μαχητικά. Με έναν επικίνδυνο ελιγμό ο Τούρκος χειριστής καρφώθηκε πάνω στο ελληνικό μαχητικό και ο σμηναγός Ηλιάκης βρήκε ακαριαίο θάνατο ενώ ο Τούρκος πιλότος εγκατέλειψε το αεροσκάφος του.

Δέκα χρόνια μετά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανοίγει ξανά το φάκελο της υπόθεσης του Έλληνα σμηναγού. Και με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 ετών από τον τραγικό χαμό του σμηναγού και το μνημόσυνο για τα 10 χρόνια από την τραγωδία στην Κάρπαθο, ο αδερφός του, Φίλιππος, μιλά στο NEWS 247 για τον ήρωα, όπως αποκαλούμε όλοι το σμηναγό Ηλιάκη.

«Oργανωμένη τακτική της Τουρκίας»

Αφορμή για την επαναδιερεύνηση της υπόθεσης του Κώστα Ηλιάκη υπήρξε καταγγελία που είχε κάνει στη Βουλή πτέραρχος ε.α., ο οποίος είχε μιλήσει για κατάρριψη ελληνικού μαχητικού από τουρκικό αεροσκάφος και είχε ζητήσει να γίνει έρευνα. Έτσι, η Εισαγγελία Αθηνών ξεκίνησε αυτεπάγγελτα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο Έλληνας πιλότος δέχθηκε απροκάλυπτα δολοφονική επίθεση από το τουρκικό μαχητικό, το οποίο καταδίωκε.

Ο εισαγγελέας, που ανέλαβε την υπόθεση, θα διερευνήσει εάν ο Τούρκος πιλότος που έχει καταδικαστεί ερήμην για ανθρωποκτονία από αμέλεια, πήρε εντολή από το τουρκικό επιτελείο να καταρρίψει το ελληνικό αεροσκάφος και γι’ αυτό έπρεπε να έχει δικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση, ζητήσαμε από τον αδερφό του σμηναγού, Φίλιππο Ηλιάκη, την άποψή του.

«Ήταν 25 Ιουλίου 2007, όταν κλήθηκα ως μάρτυρας από τη πταισματοδίκη Χανίων, στην οποία διαβιβάστηκε το αίτημα, μετά από μία μήνυση την επομένη του τραγικού δυστυχήματος από δύο Έλληνες (δεν θα πω τα ονόματά τους), με την οποία ζητούσαν και δίκη τουρκικού κράτους και πιλότου και αποζημίωση του αεροσκάφους που χάθηκε, για την τιμωρία του δολοφόνου του Κώστα», αναφέρει και συνεχίζει: «Σας διαβάζω κάποια τμήματα της τότε αναφοράς μου: “Με εξέπληξε δυσάρεστα ο τίτλος της δικογραφίας ως ανθρωποκτονία από αμέλεια και όχι από πρόθεση, όπως πιστεύω ότι ήταν. Με εξέπληξαν, επίσης, οι χαρακτηρισμοί του εισαγγελέα του Αεροδικείου Αθηνών, στο πόρισμα ότι δηλαδή, εκτός των άλλων γεγονότων, το συμβάν οφείλεται και σε απειρία, αδεξιότητα, χαμηλή αεροπορική κλίση και αντίληψη του Τούρκου πιλότου”». Τότε, ο Φίλιππος Ηλιάκης, όπως περιγράφει στο News247, είχε διαφωνήσει με τα παραπάνω, τονίζοντας ότι τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι ήταν από τα καλύτερα παγκοσμίως και ήταν αδύνατον να τα χρησιμοποιούσε κάποιος με τα χαρακτηριστικά, που του είχε αποδώσει ο εισαγγελέας.

Στην αναφορά του, επίσης, ο κ. Ηλιάκης, είχε προσκομίσει και δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας, η οποία παρουσίαζε ιδιόχειρο σημεία Έλληνα πιλότου, πέντε μέρες πριν από το δυστύχημα, στο οποίο αναφερόταν ότι οι Έλληνες πιλότοι δέχθηκαν, σχεδόν, δολοφονική επίθεση. «Δηλαδή, πέρασε λίγα μέτρα μπροστά ο Τούρκος και θα τον σκότωνε. Υπάρχει και βίντεο στο οποίο ακούγεται ο Έλληνας πιλότος να φωνάζει “θα μας σκοτώσει”», σημειώνει ο αδερφός του σμηναγού, τονίζοντας:

Η κατάσταση στο Αιγαίο, τότε, μύριζε μπαρούτι. Ήθελαν αίμα

Φυσικά, στη συνέχεια αναφέρεται στην ΕΔΕ, επισημαίνοντας ότι μέρος της δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο του εισαγγελέα. Γράφεται, λοιπόν, στην ΕΔΕ: «Επισημαίνεται ότι το τουρκικό αεροσκάφος δεν κινήθηκε πίσω από το F-16 του Ηλιάκη, όπως είθισται, κατά τη διάρκεια εμπλοκών για την απόκτηση τακτικού πλεονεκτήματος αλλά κινήθηκε κατευθείαν επάνω του». Ακούγοντας αυτή τη μαρτυρία, ρωτάμε το Φίλιππο Ηλιάκη αν μέχρι σήμερα πιστεύει ότι ο αδερφός του έχασε τη ζωή του επειδή οι Τούρκοι, εκείνη την περίοδο, ήθελαν κάποιον να σκοτώσουν και απαντά: «Βέβαια, ήταν εκπαιδευμένοι και μάλιστα με κίνδυνο να σκοτωθεί και ο ίδιος ο Τούρκος. Δεν τους ενδιέφερε, εκείνη την περίοδο, αν κάποιος από αυτούς ήταν θύμα. Ήταν μια οργανωμένη τακτική της Τουρκίας και γι’ αυτό πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη, έστω και καθυστερημένα, καλά κάνει και ανοίγει το φάκελο της υπόθεσης του Κώστα».

Κατάχρηση εξουσίας από την τότε στρατιωτική ηγεσία;

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η εισαγγελική έρευνα δεν θα περιοριστεί μόνο στη διερεύνηση των ευθυνών του Τούρκου κυβερνήτη, αλλά θα επεκταθεί και στο ενδεχόμενο να έχουν ποινικές ευθύνες και μέλη της τότε στρατιωτικής ηγεσίας, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Πιο συγκεκριμένα, τα αδικήματα που θα διερευνήσει ο εισαγγελέας αφορούν το πως χειρίστηκαν την υπόθεση οι ελληνικές Αρχές και συγκεκριμένα αν έπρεπε να αφήσουν ελεύθερο τον Τούρκο ή έπρεπε να τον έχουν συλλάβει τότε, όταν πρόλαβε να εκτιναχθεί από το μαχητικό του αεροσκάφος και να βρεθεί στη θάλασσα. Υπάρχουν, μάλιστα, μαρτυρίες ότι ο Τούρκος είχε τραβήξει πιστόλι εναντίον των Ελλήνων πιλότων του Super Puma, όταν εκείνοι επιχείρησαν να τον περισυλλέξουν και θα διερευνηθεί επίσης αν ο χειριστής, Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ, οδήγησε σε κάθετη και ανεξέλεγκτη πτώση το αεροσκάφος του Ηλιάκη στέλνοντάς τον στο θάνατο και αν είχε εξαπολύσει πύραυλο. Να σημειωθεί ότι οι διεθνείς κανονισμοί στην περίπτωση της διάσωσης αναφέρουν ρητά ότι ο διασώστης που πηγαίνει πρώτος στο σημείο, έχει καθήκον να μεταφέρει τον διασωθέντα σε νοσοκομείο και μετά να ακολουθήσουν οι όποιες άλλες διαδικασίες. Άρα, οι Έλληνες έπρεπε να περισυλλέξουν τον Τούρκο και όχι να τον αφήσουν λόγω φθηνών δικαιολογιών, όπως υποστηρίζει ο Φίλιππος Ηλιάκης. Πάντως, τώρα τα αδικήματα που διερευνώνται είναι σε βαθμό κακουργήματος και συγκεκριμένα ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και κατασκοπεία για τον Τούρκο πιλότο και κατάχρηση εξουσίας για την τότε στρατιωτική ηγεσία.

«Η αλήθεια για τον Κώστα έχει λάμψει στη συνείδηση των Ελλήνων»

Ρωτήσαμε τον κ. Ηλιάκη αν θεωρεί ότι με το άνοιγμα του φακέλου θα αποδοθεί δικαιοσύνη. «Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η αλήθεια για τον Κώστα κυλά στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο. Η αλήθεια έχει λάμψει σε εμάς, στις συνειδήσεις μας. Η αξία του Κώστα είναι ανεκτίμητη», μας λέει και προσθέτει: «Δεν θέλουμε να δημιουργούμε εντυπώσεις σε ένα θέμα, στο οποίο εμπλέκεται η Πολιτεία και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Εμείς θέλαμε την τιμωρία του Τούρκου τότε που τον πιάσαμε. Ο Κώστας, ότι και να γίνει, δεν γυρίζει πίσω αλλά ο λαός μας ξέρει την αλήθεια».

Το μήνυμα στον Ερντογάν

Ο Φίλιππος Ηλιάκης, μάλιστα, στην εκδήλωση μνήμης για τα 10 χρόνια από τον τραγικό χαμό του «αετού των αιθέρων», έστειλε, από την Κάρπαθο, σκληρό μήνυμα στον Ερντογάν, λέγοντας: «Οι τραμπουκισμοί και η υποκρισία όχι μόνο δεν πτοούν τους Έλληνες, αλλά τους ενώνουν. Ζητήσατε αποζημίωση για το θάνατο του δικού σας Τούρκου πιλότου και πάντα ζητάτε χρήματα για δημιουργία εντυπώσεων. Εμείς δεν ζητήσαμε αποζημίωση διότι η αξία του Ηλιάκη είναι ανεκτίμητη. Μην προκαλείτε. Μην παίζετε με τη φωτιά διότι η φωτιά θα γίνει ανεξέλεγκτη για εσάς αν την ανάψετε».

Σκληρότερο μήνυμα, όμως, έστειλε και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος, Χρήστος Βαΐτσης, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Άγκυρα. «Είμαστε εδώ, το Αιγαίο ήταν και θα είναι πάντοτε ελληνικό. Θα μας βρίσκετε μπροστά σας κάθε φορά που προσπαθείτε να κατοχυρώσετε τις παράλογες και άνομες επιδιώξεις σας. Θα είμαστε πάντα εδώ όρθιοι και πιστοί στις επάλξεις για να φυλάξουμε τους ουρανούς που προστάτευσε με τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης. Έχουμε ηθική και εθνική υποχρέωση να κάνουμε πραγματικότητα αυτό που εκείνος ονειρεύτηκε».

Ο Φίλιππος Ηλιάκης έχει μόνο να πει ότι τα λόγια του αρχηγού ΓΕΑ τον κάλυψαν. «Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτα μετά τα λόγια του αρχηγού ΓΕΑ, του ανθρώπου που έχει την ακεραιότητά μας στον αέρα στα χέρια του». Και παρά το γεγονός ότι κάποιοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού εκμεταλλεύτηκαν την εκδήλωση για να εξαπολύσουν πυρά κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που βρέθηκαν στην εκδήλωση, ο κ. Ηλιάκης τους έβαλε στη θέση τους, λέγοντας: «Ντροπή σας» και μας αναφέρει: «Ήταν μειοψηφία μπροστά στη μεγάλη εκδήλωση. Ήταν σαν να μην υπήρχαν αυτοί οι δύο τρεις άνθρωποι».

Και πλέον, ο αδερφός του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας εύχεται μόνο ο Κώστας να είναι το τελευταίο θύμα της προκλητικότητας των Τούρκων. Και επισημαίνει: «Η πίκρα μου είναι ότι κατάφεραν να κάνουν κάτι για το οποίο προειδοποιούσαν καιρό πριν. Γι’ αυτό παρά τα όποια προβλήματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που φυλάνε Θερμοπύλες κάθε μέρα. Και δεν μιλάω μόνο για τους ιπτάμενους». Και τονίζει: «Η δολοφονία του Κώστα έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αυτό που πραγματικά εισπράττουμε καθημερινά είναι η δικαιοσύνη και η δικαίωση του σμηναγού».

«Η Αεροπορία το σπίτι του»

Όταν πάντως του ζητήσαμε να περιγράψει τον αδερφό του, ανέφερε: «Ήταν ένας άνθρωπος πράος, χαρούμενος και ικανός. Ένας άνθρωπος που δεν μίλαγε ποτέ για τη δουλειά του. Ένας άνθρωπος που δεν έλεγε σε κανέναν τι έκανε ενώ έκανε πάρα πολλά όπως και αποδείχθηκε. Ήταν ένας από τους 10 πιλότους που επέλεξε η Αεροπορία να εκπαιδευτεί στον καινούργιο τύπο αεροσκαφών. Ο Κώστας είχε εκπαιδεύσει πολλά από τα παιδιά που πετούν σήμερα. Η Αεροπορία ήταν το σπίτι του, η οικογένειά του. Γι’ αυτό και τον λατρεύουν τόσο πολύ». Κι έτσι θα τον θυμόμαστε όλοι, ως τον ήρωα που έπεσε για την πατρίδα του.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook