Με καθολική αποδοχή η ενσωμάτωση των τοπικών διαχειριστικών σχεδίων για την διαχείριση των απορριμμάτων στη Κρήτη

Με επιτυχία έγινε σήμερα στη Περιφέρεια η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα «Μελέτη του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ), μετά την ενσωμάτωση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) των Δήμων και σύμφωνα με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)» παρουσία δημάρχων, φορέων, μελετητών, και υπηρεσιακών στελεχών. 

Η Κρήτη αναμένεται να είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που τα συναρμόδια Υπουργεία θα ανακοινώσουν την ένταξη και χρηματοδότηση έργων για την διαχείριση των απορριμμάτων με κύριες παρεμβάσεις στις μονάδες σε Χερσόνησο και Αμάρι. Αυτό τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στη συνεδρίασης της Επιτροπής.  

Μάλιστα στην Επιτροπή διαπιστώθηκε η ομοφωνία, η εμπιστοσύνη και η αποδοχή στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης και εκφράστηκε η στήριξη όλων στην Περιφερειακή Αρχή στην προσπάθεια που καταβάλλει για την ένταξη και χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων και υποδομών που προβλέπονται. 

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε δημόσια τους Αντιπεριφερειάρχες Νίκο Καλογερή και Βιργινία Μανασάκη για την δουλειά που έχουν κάνει για τον σχεδιασμό διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως επίσης τους δημάρχους καθώς για το θέμα υπάρχει ομοφωνία ενώ έχει αποκλειστεί οριστικά η μέθοδος της καύσης.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης κάνοντας σύντομη τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης στη Περιφέρεια, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: 

«Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στους Αντιπεριφερειάρχες μας Νίκο Καλογερή, Βιργινία Μανασάκη, σε όλα τα στελέχη της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους μελετητές, για την προετοιμασία και ολοκλήρωση των μελετών. Είμαστε πανέτοιμοι να υποβάλλουμε τα δυο μεγάλα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Χερσόνησο και Αμάρι. Μετά την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια Κρήτης αναμένεται να έχει την πρώτη έγκριση σε επίπεδο χώρας. Θα είναι η πρώτη έγκριση στην Ελλάδα παρά τις καθυστερήσεις , έχουμε ομοφωνία στην Κρήτη και η κατεύθυνση είναι ότι στη Κρήτη καύση απορριμμάτων δεν πρόκειται να υπάρξει το έχουμε αποκλείσει. Η εκτίμηση μας ότι εντός Ιουλίου μπορούν να έχουν ληφθεί οι εγκρίσεις για τη δημοπράτηση έργων που έχουμε προγραμματίσει».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος-Χωροταξίας Νίκος Καλογερής σε δηλώσεις του για το Περιφερειακό Σχεδιασμό επεσήμανε ότι,  «ο νέος ΠΕΣΔΑ που έχει εγκριθεί από το 2013 με μικρές αλλαγές πρέπει να περάσει ξανά από Επιτροπή Διαβούλευσης Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο και να στη συνέχεια να γίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα δυο συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος. Για αυτό προχωράμε στη σημερινή διαδικασία με δεδομένο ότι όλοι οι δήμοι, οι φορείς της Κρήτης συμμετείχαν στη διαβούλευση ουσιαστικά στο σχεδιασμό. Συντάξανε με τη βοήθεια μας τα Τοπικά Διαχειριστικά τους τα οποία ενσωματώνονται στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό». 

Ο κ. Καλογερής επεσήμανε ακόμα ότι η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των Περιφερειών της Ελλάδας «διότι η διαδικασία αυτή έχει γίνει άκρως ανταγωνιστική γιατί από ότι φαίνεται οι διατιθέμενοι πόροι δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα έργα που έχουν μελετήσει οι Περιφέρειες της χώρας. Επομένως όσοι έχουν υψηλή ετοιμότητα και τελειώσουν πιο γρήγορα τον σχεδιασμό τους και τις μελέτες τους έχουν καλύτερες πιθανότητες να εντάξουν έργα. Η Περιφέρεια Κρήτης είναι μέσα στις πρώτες 2-3 Περιφέρειες της χώρας και φιλοδοξούμε στο αμέσως προσεχές διάστημα να εντάξουμε τα επείγοντα έργα και κυρίως τα δυο μεγάλα έργα σε Χερσόνησο και Αμάρι». 

Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Ενέργειας-Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη υπογράμμισε: «Η σημερινή διαδικασία είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών μας, ως αιρετή Περιφερειακή Αρχή που από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, αναγνωρίσαμε την κρισιμότητα του ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων για αυτό σχεδιάσαμε βάσει της κείμενης Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Το 2013 επιτεύχθηκε η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό, πρωτοπόρο για τα Ελληνικά δεδομένα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Από τότε μέχρι και σήμερα συνεχίζουμε αδιάκοπα την προσπάθεια μας για την υλοποίηση των έργων που προβλέπονται στον ΠΕΣΔΑ Κρήτης».

Την παρουσίαση των τοπικών σχεδίων των δήμων έκαναν οι ανάδοχοι μελετητές Γιώργος Κωνστάντζος, και Δημήτρης Μαλαμής, ενώ την ολοκληρωμένη μελέτη του ΠΕΣΔΑΚ παρουσίασε το στέλεχος της Περιφέρειας Ελένη Καργάκη η οποία συντονίζει την διαδικασία του Περιφερειακού Σχεδιασμού. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook