Το ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία. Ιδρύθηκε για τη προαγωγή του παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στο παιχνίδι, για την κινητική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη καθώς και την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

Το παιχνίδι έχει καταλυτική σημασία για την υγεία, την ανάπτυξη και τη μάθηση των παιδιών. Το 1989 τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν το παιχνίδι ως δικαίωμα όλων των παιδιών, υπογραμμίζοντας το θεμελιώδη του ρόλο στην παιδική ηλικία.

Παρά την ευρέως αναγνωρισμένη σημασία του παιχνιδιού, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική μείωση του χρόνου που παίζουν τα παιδιά, καθώς και μια ποιοτική αλλαγή του παιχνιδιού τους. Το ελεύθερο, αδόμητο, αυτοκατευθυνόμενο παιχνίδι των παιδιών και ιδιαίτερα το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, έχει περιοριστεί δραστικά.

Ο περιορισμός του παιχνιδιού έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, την υγεία και την κοινωνικότητα των παιδιών.

Αυξανόμενα προβλήματα στην παιδική ηλικία, όπως η παχυσαρκία, τα ελλείμματα προσοχής, οι δυσκολίες συμπεριφοράς, η κατάθλιψη και το άγχος, έχουν συνδεθεί με τη μείωση διαφόρων τύπων παιχνιδιού.

Το ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, υλοποίησε το πρόγραμμα “Η δύναμη του παιχνιδιού”, την περασμένη χρονιά 2014-2015 στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, Καλλιθέας και Χολαργού-Παπάγου για να ενισχύσει το παιχνίδι των παιδιών. 

Το πρόγραμμα “Η δύναμη του παιχνιδιού” είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα προαγωγής του παιχνιδιού για παιδιά προσχολικής ηλικίας, μέσα από την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των γονέων, των παιδαγωγών και των φορέων της κοινότητας.

Στο Ηράκλειο η σχετική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης» της οδού Ανδρόγεω από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 14:00 μετά το μεσημέρι όπου έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής όχι μόνο εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς.

Επίσης θα χορηγηθεί ένα ανώνυμο και εμπιστευτικό σύντομο ερωτηματολόγιο για τις αντιλήψεις των ενηλίκων σχετικά με το παιχνίδι των παιδιών.