Ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, παρακολούθησε τις εργασίες της 1ης ημέρας της Διημερίδας του Πάντειου Πανεπιστημίου που διεξάγεται στο Πολεμικό Μουσείο.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ που πραγματεύονταν τη στρατηγική διαχείρισης κρίσεων, έλαβε το λόγο και κατέθεσε κάποιες απόψεις για τη διαχείριση κρίσεων βάσει της προσωπικής του εμπειρίας από την περίοδο που ήταν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και μεταβατικός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε διεξοδικά στη διαδικασία αντιμετώπισης του μεταναστευτικού-προσφυγικού  προβλήματος από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχικά, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, επισήμανε τις τότε προσπάθειες που έγιναν για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και για τη συμφωνία του 2008 σχετικά με το Άσυλο και το Μεταναστευτικό.  

Στη συνέχεια, τόνισε πως παρά το γεγονός ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι σημερινό, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκαν ανέτοιμες να το αντιμετωπίσουν.

Επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διότι αρχικά δεν αναγνώρισε ότι υπήρχε πρόβλημα με τους πρόσφυγες και επί μακρό χρονικό διάστημα, ακολούθησε πολιτική ανοικτών συνόρων.

Μια πολιτική που σε συνδυασμό με μια σειρά λανθασμένων πολιτικών κινήσεων και δηλώσεων, έστειλε λάθος μηνύματα στους μετανάστες και οδήγησε στην κλιμάκωση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στις αδυναμίες της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην έλλειψη γνώσης και εμπειρίας από μέρους των στελεχών της κυβέρνησης στο χειρισμό κρίσεων, την απουσία οργανωμένης ομάδας διαχείρισης της κρίσης, την απουσία οργανωμένου σχεδίου επικοινωνιακής αντιμετώπισης της κρίσης και την απουσία ενιαίας στρατηγικής από τους διαχειριστές της κρίσης.

Παράλληλα δε, στηλίτευσε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχοντας στις συνόδους κορυφής, δεσμεύονταν να υλοποιήσει πράγματα που ήταν ανέφικτο να πραγματοποιηθούν, με αποτέλεσμα να πλήττεται ακόμη περισσότερο η διεθνής εικόνα της χώρας.

Ο κ. Πλακιωτάκης καυτηρίασε επίσης, την ακραία στάση που τηρούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ σε σχέση με το θέμα και εστίασε στο ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την αδυναμία του να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Σχολίασε δε, τους πανηγυρισμούς του κ. Καμμένου στη βουλή και την επισήμανσή του, ότι μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο λόγο της δράσης του ΝΑΤΟ. Σε σχέση με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε, ότι η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι μεταναστευτικές ροές δεν μειώθηκαν λόγω της παρουσίας του ΝΑΤΟ, αλλά λόγω του κλεισίματος των βόρειων συνόρων της χώρας μας.  

Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επισήμανε ότι μετά και τα τελευταία γεγονότα με την Γερμανο-Τουρκική αντιπαράθεση, είναι θέμα χρόνου να καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Σύμφωνα με την άποψή του, μια τέτοια εξέλιξη μεσούσης της τουριστικής περιόδου, θα είναι πολύ δυσμενής για τη χώρα μας.

Με δεδομένο επίσης, ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα παράλια της Τουρκίας 3 εκατ. πρόσφυγες, η εξέλιξη αυτή,  θα είναι και πολύ επικίνδυνη για τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα.   
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook