Σύμφωνο Ανάπτυξης Φιλικών Σχέσεων ανάμεσα στη Κρήτη  και στην επαρχία της Κίνας Guangxi Zhuang για συνεργασίες στους τομείς  του τουρισμού, του πολιτισμού αλλά και του εμπορίου συνυπέγραψαν πριν από λίγο στη Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Κινέζος Περιφερειάρχης Chen Wu της Αυτόνομης Επαρχίας της Κίνας Guangxi Zhuang. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης  καλωσόρισε τον Κινέζο Περιφερειάρχη της επαρχίας Guangxi Zhuang που αριθμεί 55 περίπου εκατομμύρια κατοίκους, μια επαρχία που βρίσκεται στα νότια σύνορα της Κίνας στον κόλπο του Beibuwan, στην νότια θάλασσα. 

Στην υπογραφή της Συμφωνίας ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης αλλά και η 13μελής συνοδεία  του Κινέζου Περιφερειάρχη που αποτελείτο από αξιωματούχους της Κινεζικής επαρχίας και δημοσιογράφους τηλεοπτικών σταθμών. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης απευθυνόμενος  στον Κινέζο Περιφερειάρχη εξέφρασε την ευχή αλλά και την επιθυμία του να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία ενώ ανέφερε ότι, μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλές συναντήσεις με Κινεζικές αντιπροσωπείες, ωστόσο δεν υπήρξαν τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σχέση με την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων. 

 «Μια ακόμα συνεργασία με μια μεγάλη επαρχία της Κίνας  με 55 εκ. κατοίκους. Παρά τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλλει όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σχέση με την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων. Χρειάζεται προσπάθεια, υπομονή, επιμονή να γνωρίσουν την Κρήτη οι Κινέζοι και πιστεύω ότι στο τουρισμό αλλά και στην εξαγωγή ελαιολάδου τα επόμενα χρόνια μπορούμε να έχουμε μια μεγάλη ανάπτυξη» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε παράλληλα, ότι, χρειάζεται και από την Κινεζική πλευρά να καταβληθούν οι ανάλογες προσπάθειες για την ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων συνεργασίας που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια με διάφορες επαρχίες-Περιφέρειες της Κίνας με την Κρήτη, ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, και του εμπορίου με την εξαγωγή Κρητικών προϊόντων με βαρύτητα στο Κρητικό ελαιόλαδο. 


Από την πλευρά του ο Κινέζος Περιφερειάρχης Chen Wu εκφράζοντας τον θαυμασμό του για το νησί μας, τον πολιτισμό, μίλησε με θερμά λόγια για το Κρητικό ελαιόλαδο που πρέπει να μπει όπως είπε στην διατροφή των Κινέζων συμπατριωτών του. 

«Σήμερα υπογράφουμε με τον κ. Αρναουτάκη Σύμφωνο Φιλίας-Συνεργασίας. Μας ενδιαφέρει ο τουρισμός, και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ θετικό για την Κρήτη η οποία είναι πάρα πολύ αγαπητή στη Κίνα. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη για τη φιλοξενία και θέλω να επισημάνω ότι γνωρίζουμε για την ποιότητα του Κρητικού ελαιολάδου που θέλουμε να μπει στη διατροφή μας» δήλωσε ο Κινέζος Περιφερειάρχης. 

Αμέσως μετά την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ Κρήτης και Guangxi Zhuang στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου οι δυο Περιφερειάρχες αντάλλαξαν ενθυμήματα-δώρα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook