Τελευταία ενημέρωση 17:25

Στους 10, ανέρχονται οι νεκροί από το ναυάγιο του 25μετρου ξύλινου σκάφους με εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπως αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος η οποία έχει ως εξής:

"Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό αγνοουμένων αλλοδαπών, που έλαβε χώρα υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από τις πρωινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή εβδομήντα πέντε (75) ν.μ. νότια Καλών Λιμένων ν. Κρήτης, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. , γνωρίζεται ότι διακόσιοι είκοσι ένας (221) αλλοδαποί και μία (01) σορός αφού περισυνελέγησαν, μεταφέρονται από Δεξαμενόπλοιο σημαίας Νορβηγίας στο λιμένα Augusta Ιταλίας, όπου το εν λόγω πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει περί ώρα 20:00 σήμερα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μεταφοράς των ενενήντα επτά (97) υπολοίπων διασωθέντων καθώς και των εννιά (09) σορών, με ρυμουλκό πλοίο, Πολεμικό πλοίο και σκάφη του Αιγυπτιακού Ναυτικού και Ακτοφυλακής.

Επιπρόσθετα σύμφωνα με πληροφορίες των διασωθέντων ναυαγών, οι ανωτέρω επιβιβάστηκαν από ακτές της Αιγύπτου και ο συνολικός αριθμός τους ήταν περί τους τριακόσιους πενήντα (350).

Τέλος από βραδυνές ώρες χθες, τον συντονισμό της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης έχει αναλάβει το αντίστοιχο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης των Αιγυπτιακών Αρχών."

 

Τι συνέβη νωρίτερα

Στο σημείο του ναυαγίου που βρίσκεται 75 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων στην Κρήτη, εξακολουθεί να βρίσκεται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού, ενώ τις έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων ανέλαβαν πλέον οι αιγυπτιακές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι το ναυάγιο έγινε νότια της Κρήτης, σε αιγυπτιακά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του λιμενικού σώματος, σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής και τέσσερα παραπλέοντα πλοία ανέσυραν σώα 340 άτομα.

Το τάνκερ clipper Heber, που παρέλαβε 242 άτομα και μία σορό, θα προσεγγίσει λιμάνι της Ιταλίας, όπου οι αρχές θα παραλάβουν τους πρόσφυγες. Τα υπόλοιπα άτομα παρελήφθησαν από πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου.

Το δουλεμπορικό, ένα ξύλινο αλιευτικό 25 μέτρων, που παρουσίασε μηχανική βλάβη και εξέπεμψε σήμα κινδύνου 60 με 65 ναυτικά μίλια νότια του Λέντα, ήταν μισοβυθισμένο και οι μετανάστες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, έπεσαν στη θάλασσα. Ο ακριβής αριθμός των μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος δεν είναι ακόμη γνωστός.Πληροφορίες από την ελληνική Ακτοφυλακή αναφέρουν ότι οι επιβαίνοντες είναι τουλάχιστον 400 ή 500, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 220 πρόσφυγες έχουν αφιχθεί στην Κρήτη.

Μετά το σφράγισμα του Αιγαίου, τα κυκλώματα διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, κυρίως προς Ιταλία, με αποτέλεσμα κάποια σκάφη να καταλήγουν στην Κρήτη, όπου όμως δεν υπάρχει καμία προεταοιμασία, πρόβλεψη και υποδομή.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σωκράτη Βαρδάκη, έχει ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός για να αποφασιστεί εάν θα δημιουργηθεί hot spot στην Κρήτη.