Νέα κρούση στις ΗΠΑ έκαναν χθες οι οίκοι αξιολόγησης Moody\’s και Fitch, καθώς απομένουν πέντε ακόμη ημέρες από την προθεσμία που έχει δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την επίτευξη συμφωνίας και οι Ρεπουμπλικάνοι με τους Δημοκρατικούς δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ένα σχέδιο για μείωση των δαπανών και αύξηση του ορίου δανεισμού, προκειμένου να αποφευχθεί μία άνευ προηγουμένου στάση πληρωμών στις ΗΠΑ.

Ο οίκος Moody\’s κάλεσε τις ΗΠΑ να καταργήσουν τη θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου στο κρατικό χρέος τους, προκειμένου να μειώσουν την αβεβαιότητα μεταξύ των ομολογιούχων.
Σε έκθεσή της, η Moody\’s επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχουν θεσμοθετήσει όριο στο δανεισμό τους, εξηγώντας ότι το όριο αυτό δημιουργεί κατά περιόδους αβεβαιότητα στους επενδυτές, γι\’ αυτό και η αλλαγή του σημερινού πλαισίου για τη διαχείριση του κρατικού χρέους θα ωθούσε τον οίκο να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για τους κινδύνους.

Το «καμπανάκι» κινδύνου έκρουσε όμως ξανά χθες ο οίκος Fitch, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι, εάν οι ΗΠΑ δεν καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τις 2 Αυγούστου, θα θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς παρακολούθησης, που σημαίνει ότι πιθανότατα θα υπάρξει υποβάθμιση τους προσεχείς τρεις έως έξι μήνες. Παρ\’ όλα αυτά, ο οίκος εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ορίου δανεισμού πριν από το χρονικό περιθώριο που έχει θέσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι το Κογκρέσο θα καταφέρει να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους, δηλώνοντας ότι οι κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν απορρίψει εντελώς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει θέσει την Παρασκευή ως το τελευταίο χρονικό όριο προκειμένου να καταλήξει το Κογκρέσο σε συμφωνία, ούτως ώστε να έχει το περιθώριο να συντάξει και να προωθήσει τη νομοθεσία πολύ πριν από τις 2 Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs βλέπει να αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης για τις ΗΠΑ, τη στιγμή που μέχρι πρότινος προέβλεπε μεγαλύτερη του αναμενομένου ανάκαμψη. Τώρα, η τράπεζα αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,5% στο δεύτερο τρίμηνο και λιγότερο από 2% στο τρίτο.

Αυξημένη η αγορά ομολόγων

Οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν μετοχές και ομόλογα των ΗΠΑ αξίας 45 δισ. δολαρίων το Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ποσό αυξημένο από τα 31 δισ. δολάρια του Απριλίου αλλά και από τα 40 δισ. δολάρια που είχαν προβλέψει αναλυτές.

Μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών ήταν, ως συνήθως, η Κίνα, της οποίας οι αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 7 δισ. δολάρια, στα 1,16 τρισ. δολάρια το Μάιο, και η Ιαπωνία, της οποίας το ενεργητικό αυξήθηκε κατά 6 δισ. δολάρια, αγγίζοντας τα 912 δισ. δολάρια.

Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook