Διαγραφή του χρέους των αναπτυσσόμενων κρατών και των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ιδίως της Ελλάδας που μαστίζεται από τα μνημόνια της τρόικας ζήτησε με παρέμβασή του τη Δευτέρα 6/6/2016 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «η ανθρωπότητα μαστίζεται από τη φτώχεια και την υπανάπτυξη. Τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο συνάνθρωποί μας ζουν μέσα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και στερούνται βασικών παροχών σε θέματα υγείας και παιδείας, ενώ την ίδια στιγμή ο παγκόσμιος πλούτος συσσωρεύεται σε μια χούφτα ανθρώπους».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Αντί όμως η ΕΕ να επικεντρωθεί στη βιώσιμη ανάπτυξη, στη μείωση της φτώχειας και των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων στην παγκόσμια σκηνή τελικά συνεχίζει να εμμένει στην πολιτική της λιτότητας και της εκμετάλλευσης».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Πρέπει λοιπόν η ΕΕ να αλλάξει πορεία και να συγκροτήσει μια  συνεκτική αναπτυξιακή πολιτική που να ενδυναμώσει τους φτωχούς παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς και τις μικρές επιχειρήσεις, να προωθήσει το δίκαιο εμπόριο και τη διαγραφή του χρέους των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου αλλά και των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ιδίως της Ελλάδας που μαστίζεται από τα μνημόνια της τρόικας.

Παράλληλα, η ΕΕ θα πρέπει να ελέγξει τον αντίκτυπο που έχει η αγροτική και ενεργειακή της πολιτική που ακολουθεί στο βιοτικό επίπεδο των πληθυσμών, να φροντίσει να υπάρχει μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων, αποτελεσματικό σύστημα υγείας για όλους και μέτρα  για την εφαρμογή της συμφωνίας του  Παρισιού (COP21) για την κλιματική αλλαγή».