Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή  5/6/2016  – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος -  οι προγραμματισμένες απελευθερώσεις σε Ηράκλειο και Χανιά σε συνεργασία με τους αντίστοιχους Δήμους.

Τα πουλιά μεταφέρθηκαν από την Αίγινα στον Πειραιά με την βοήθεια του πλοίου «Φοίβος»  της Κοινοπραξίας Πλοίων Σαρωνικού και από τον Πειραιά στην Κρήτη με την χορηγία των ΜINOAN LINES.

Ο Δήμος Ηρακλείου ανέλαβε την μεταφορά των ζώων στον χώρο της απελευθέρωσης όπου τα  περίμενε πλήθος κόσμου και μικρά παιδιά για να τα αποχαιρετήσουν αλλά και ο Αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Ινιωτάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αρχανών κα Χαρά Φωτοπούλου και κος Πέτρος Μιχελάκης και εκπρόσωποι της Δ/νσης Δασών Ηρακλείου.

Στην συνέχεια τα μέλη και οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ μετέβησαν στα Χανιά για την απελευθέρωση Γερακίνων στην Μαλάξα με την βοήθεια του Συλλόγου Φίλων Ερπετών και στην συνέχεια  στην λίμνη της Αγυάς  όπου ο Σύλλογος Φίλων Ερπετών απελευθέρωσε Γραμμωτές Νεροχελώνες.

Οι επανεντάξεις υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη και ευγενική χορηγία της οικογένειας Δημοσθένη  Δόγκα, την οποία το ΕΚΠΑΖ ευχαριστεί θερμά για τη συμπαράστασή της στο έργο του.

Τα μέλη και οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ ευχαριστούν από καρδιάς:

-τον Δήμο Ηρακλείου και ιδιαιτέρως τον Αντιδήμαρχο κ. Πέτρο Ινιωτάκη που έδειξε για μια ακόμη φορά πραγματικό και έμπρακτο ενδιαφέρον για την άγρια ζωή και το περιβάλλον  

-την Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου καθώς και την Θηροφυλακή για το ενδιαφέρον και την ουσιαστική παρουσία τους κάθε φορά που γίνονται απελευθερώσεις ,

-τον Δήμο Χανίων για την πρόσκλησή του,

-την Διεύθυνση Δασών Χανίων,  

-την Κοινοπραξία Πλοίων Σαρωνικού,

-τις Μινωικές Γραμμές,  
-τον Σύλλογο Φίλων Ερπετών που έχει έδρα τα Χανιά και είναι στο πλάι του ΕΚΠΑΖ όποτε του ζητηθεί, και ιδιαιτέρως τον πρόεδρό τους κο Μπάμπη Δασκαλάκη

-την κα Ίριδα Καλφοπούλου,

-τον κ. Φὠτη Φωτάκη, από το  Κυνοκομείο Ηρακλείου

-τον εργολάβο κο Νεκτάριο Ρεκλίτη στην Αίγινα,

- όλους τους εθελοντές και φίλους του ΕΚΠΑΖ στην Κρήτη που βοήθησαν ο κάθε ένας με τον τρόπο του